Ga naar hoofdinhoud

Renault Talisman te koop: tweedehands en nieuw

Renault Talisman

Renault Talisman

Modern uitgeruste middenklasser

De Renault Talisman is een in de zomer van 2015 geïntroduceerde grote auto in het D-segment. Het Franse autoconcern presenteerde dit model als de vervanger van de Renault Laguna. Van deze ruime middenklasser werden tussen 1993 en 2015 drie generaties uitgegeven. Na een dikke twintig jaar was de koek wat betreft de Laguna evenwel op. Het waren met name de problemen rond de veiligheid van de tweede generatie van 2001-2007 die Renault noopten tot de ontwikkeling van een soortgelijk model met een nieuwe naam. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Carrosserie

Kleuren

De Renault Talisman: grote middenklasser met karakter en volop luxe

De laatste Laguna-generatie deed het weliswaar beter in de tests, maar kwam de eerdere tegenvallende veiligheidsbeoordelingen niet meer te boven. Een paar jaar voordat de productie van de Laguna werd beëindigd, was ook de grotere Latitude al uit het Renault-assortiment gehaald. De Renault Talisman geldt daarom tevens als opvolger van deze sedan uit de E-klasse. In tegenstelling tot de Laguna kwam de Latitude echter niet verder dan de showrooms van België. Met de Talisman ontwikkelde Renault een auto die groter was dan de Laguna en op sommige punten zelfs de langere Latitude overtrof. De Talisman heeft daarbij een vrij algemeen exterieur, en slechts de voor- en achterzijde verraden dat het om een Renault gaat.

Technische specificaties en motoren Renault Talisman

Wellicht om er absoluut zeker van te zijn dat een debacle als dat van de Laguna II zich niet zou herhalen, heeft Renault bij de Talisman direct veel nadruk gelegd op de veiligheid. Zo beschikt de Talisman Renault onder meer over een camera die de dode hoek in de gaten houden, Lane Departure Warning voor als de wielen onbedoeld de wegmarkering overschrijden, Adaptive Cruise Control en verkeersbordenherkenning die er bijvoorbeeld voor zorgt dat de snelheidslimiet op een bepaald weggedeelte op het display voor de bestuurder verschijnt. Via het Multi-SENSE-systeem kan de Renault Talisman switchen tussen de voorgeprogrammeerde rijstijlvariaties Comfort, Sport, Eco en Neutral. Er is tevens een zelf te configureren Perso-mogelijkheid. De gekozen Multi-SENSE-instelling beïnvloedt onder andere het brandstofverbruik, de besturing en de gasrespons. Het 4CONTROL-wielsysteem verbetert bij hoge snelheden de wegligging, terwijl dit bij een lage snelheid de draaicirkel aanzienlijk verkleint. Vanwege de veiligheidsvoorzieningen werd de Renault Talisman met vijf punten beloond in de NCAP Euro-test. Het motorenaanbod is vrij beperkt, en biedt keuze uit een 1.6 liter 150 pk-turbobenzinemotor, een 1.6 liter 200 pk-benzineturbo, een 1.5 liter 110 pk-turbodiesel, een 1.6 liter 131 pk-diesel met een variabele turbolader en een 1.6 liter 160 pk-twinturbodiesel.

Onderscheid Renault Talisman en Laguna

Er bestaan behoorlijk wat verschillen tussen de Talisman en de derde en laatste generatie van de Laguna. Opvallend is bijvoorbeeld dat de Talisman ruim 15 centimeter langer is. Waar de Laguna III nog een lengte had van 4.695 mm bedraagt deze bij zijn opvolger 4.850 mm. Ook in andere opzichten zijn de afmetingen toegenomen. De breedte en hoogte van de Talisman Renault zijn 1.870 x 1.460 mm, tegen 1.811 x 1.445 bij de Laguna III. Het verschil valt te verklaren door de overstap op een ander platform. Het in 2007 geïntroduceerde FF-platform, waarop de Laguna was gebouwd, werd voor zijn vervanger ingeruild voor het CMF-CD-platform. Dit was in 2013 door Renault en Nissan ontwikkeld, en is later ook gebruikt voor de Renault Kadjar en de vierde generaties van de Mégane en Scénic. Voor de Talisman was alleen de Renault Espace op dit platform gebouwd. Afgezien van het feit dat de Renault Talisman groter is, is de auto ook in minder omvangrijke modellen verkrijgbaar dan de Laguna. Deze was in zijn laatste jaren te koop als 5-deurs liftback, 2-deurs coupé en 5-deurs stationwagon. Bij de Talisman kan alleen worden gekozen uit een 4-deurs sedan en 5-deurs stationwagon. Ook motorisch bood de Laguna III meer opties. Deze auto was bijvoorbeeld leverbaar met benzinemotoren van 2.0 en 3.5 liter, en diesels van 2.0 en 3.0 liter. Op zijn beurt heeft de Renault Talisman in de vorm van een 7-traps automaat naast een met de derde Laguna gedeelde 6-traps handmatige en 6-traps automatische versnellingsbak dan weer een extra transmissievariant.

Renault Talisman, uitvoeringen en prijsverhoudingen

Van de Talisman stationwagon en sedan staan vijf versies bij de autodealer. De trim waarvoor het minst hoeft te worden betaald is de Life. De prijs van de Zen zit daarboven. Dit model is in tegenstelling tot de Life dan ook uitgerust met het Multi-SENSE-systeem, parkeersensoren aan de achterkant en elektrisch verstelbare, inklapbare en te verwarmen buitenspiegels. Weer wat duurder is de Renault Talisman Intens, die onder andere beschikt over het 4CONTROL-wielsysteem, Lane Departure Warning, Traffic Sign Recognition, kunstlederen interieurbekleding en een massagefunctie in de bestuurdersstoel. Het uitrustingsniveau Limousin heeft daarnaast extra’s als parkeersensoren aan de voor- en zijkant, een achteruitrijcamera, elektrisch te verwarmen voorstoelen met massagefunctie, en lederen bekleding. Dankzij features als een dodehoekwaarschuwing, lichtmetalen velgen van 19 inch en elektrisch af te stellen buitenspiegels met geheugenfunctie hangt aan de Initiale Paris het hoogste prijskaartje.

Beoordelingen voor Renault Talisman

3 Beoordelingen

4,7