Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
renault-talisman-side

Renault Talisman

1 / 3
renault-talisman-side
renault-talisman-front
renault-talisman-back

Sterke punten

  • Ruimte en comfort aan boord
  • Dynamiek dankzij 4Control vierwielbesturing
  • Complete uitrusting

Zwakke punten

  • Kleine brandstoftank
  • Rumoerig geluid dieselmotoren
  • Geen hybride optie

Renault Talisman : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Renault Talisman, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 42.660,-*
Occasions vanaf:€ 5.995,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Renault Talisman: Geslaagde sedan, maar geen geluksbrenger voor Renault

De Talisman werd in 2015 voorgesteld als opvolger van de Laguna, in de hoop dat het de geluksbrenger zou worden die Renault terug naar de top van het grote middenklasse segment zou brengen. Het model bleek echter te anoniem, en in de latere levensjaren ontbrak het aan een hybride optie, die o-zo-belangrijk is geworden op de automarkt. In 2022 was het dus over en uit voor de Talisman, die het op één generatie houdt. Lees meer

Interesse in een Renault Talisman

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Zijn tegenvallende verkopen hadden niets te maken met de kwaliteiten van het model, het was een ruime, comfortabele sedan die als stationwagon ook nog eens erg praktisch kon zijn.
  • Speciaal aan de Talisman was zijn 4Control vierwielsturing, een erfstuk van de Laguna, die hem een kleinere draaicirkel en meer dynamiek gaf bij lage snelheden, en meer stabiliteit aan hoge snelheden.
  • De basisuitrusting was best uitgebreid, zeker bij de latere modellen, waarbij Renault alle registers opentrok om de verkoop een boost te geven.
  • Omdat het model nieuw niet zo populair was, was zijn restwaarde ook niet geweldig, wat betekent dat je goede deals kunt vinden op de occasionmarkt, met goed uitgeruste wagens voor een scherpe prijs.

Belangrijke gegevens

Motoren

Bij zijn lancering in 2015 waren dieselmotoren nog erg populair, het aanbod bestond dan ook uit een 1.5 dCi met 110 pk als instapmotor, een 1.6 dCi met 130, 150 of 160 pk. Later kwamen er twee nieuwe dieselmotoren, die de komst van de WLTP-norm moesten doorstaan: de 1.7 dCi van 150 pk en de 2.0 dCi van 160 of 200 pk. Opgelet: die ‘nieuwe’ 1.7-dieselmotor was niet beschikbaar met een automaat, daarvoor moest je de tweeliter nemen.

Op benzine bestond het gamma aanvankelijk enkel uit een 1.6-turbobenzine van 150 of 200 pk. Later werd deze motor vervangen door de Renault-Mercedes 1.3-turbomotor van 160 pk en de 1.8 TCe uit de Renault Mégane RS, in dit geval 225 pk sterk en daarmee ook de meest potente motor die je kon krijgen in de Talisman.

In 2020 kwam er een kleine facelift voor het model, die naast het uiterlijk ook wijzigingen bracht voor het motorengamma, dat wat compacter werd - de voortekenen van het einde van het model waren toen eigenlijk al in zicht. Je had nu enkel nog een 1.3 TCe-motor op benzine van 160 pk, of een 1.7 dCi of 2.0 dCi op diesel, met vermogens van 150 tot 190 pk. Een hybride optie was er niet, wat het model waarschijnlijk ook de nek heeft omgedraaid in de huidige fleetmarkt.

Afmetingen

De Renault Talisman was een vrij grote sedan, vergelijkbaar met de Volkswagen Passat, met een lengte van 4,85 meter voor de sedan en 4,87 meter voor de stationwagon. Beide varianten waren 1,87 meter breed en 1,46 meter hoog. De binnenruimte was goed voor elkaar en de kofferbak was ook best groot, al was hij minder toegankelijk in de sedan versie. Die kon 608 tot 1.022 liter meezeulen, de stationwagon had een laadvolume van 572 tot 1.681 liter. De Talisman kon 1.500 tot 1.800 kilo trekken, afhankelijk van de motorisatie. De tankinhoud van 46 tot 51 liter is ietwat klein in dit segment.

Uitvoeringen

De instapversie van de Renault Talisman was de Life, die er enkel met de dCi 110-basismotor was. Daarboven stond de Zen, dan de Limited, Intens, de Limousin en de Initiale Paris als topversie met zowat alle opties.

Na de facelift van 2020 werd het gamma vereenvoudigd en bleven alleen de Zen, Intens en Initiale Paris over. De Initiale Paris kon je bovendien alleen krijgen in combinatie met de krachtigste motoren.

Prijzen

De Renault Talisman is niet meer in productie, je kan hem dus niet meer bestellen in Nederland. De prijsvork voor zijn pensioen lag tussen de 31.000 en de 54.000 euro, waarmee hij competitief geprijsd was vergeleken met de concurrentie, vooral omdat je veel uitrusting kreeg voor het geld.

Op de occasionmarkt heb je al een Renault Talisman vanaf 15.000 euro, al gaat het dan om de basis dieselmotor met 110 pk met hogere kilometerstanden. Vanaf ongeveer 18.000 euro is het aanbod echter een stuk ruimer en heb je keuze tussen verschillende motoren, uitvoeringen en kleuren. De verhouding tussen de stationwagon en de sedan is ongeveer 50:50.

Design

Exterieur

De Renault Talisman staat op hetzelfde CMF-platform als de iets later aangekondigde Espace, maar lijkt meer op de kleinere Mégane, die ook kort na dit model werd aangekondigd. Hij heeft de hoekige koplampen met de LED-lichtsignatuur die doorloopt tot laag in de bumper, met achteraan lichtblokken die elkaar nét niet raken door de plaatsing van de Renault-badge. Je had keuze tussen een sedan en een stationwagon, maar in tegenstelling tot sommige concurrenten heeft de sedan geen grote achterklep. In 2020 kreeg de Talisman een kleine facelift, met nieuwe lichtblokken voor- en achter, nieuwe bumpers en nieuwe kleur- en velgen-opties.

Interieur

Aan boord heerst er vooral een zakelijke sfeer, met weinig kleurenopties, al waren er afhankelijk van de uitvoering wel sfeerverlichting en contrasterende stiksels te verkrijgen. Het dashboard is semi-digitaal en het infotainmentsysteem staat verticaal op de middenconsole, maar reageert niet zo snel. De binnenruimte en vooral het zitcomfort waren wel goed voor elkaar, met stoelen die veel ondersteuning bieden en een ruime achterbank. Met de facelift werd het instrumentarium volledig digitaal en kreeg het infotainmentsysteem een upgrade. Daarnaast werd het ook mogelijk om voor een licht interieur te kiezen.

renault-talisman-interieur

renault-talisman-seats

Veiligheid

De Renault Talisman werd in 2015 getest door Euro NCAP en kreeg toen de maximale 5 sterren, met vooral mooie scores voor de bescherming van inzittenden. De latere generatie Talisman had een vermoeidheidsdetector, adaptive cruise control, noodremhulp, een rijstrookassistent, verkeersbordherkenning en een dodehoekmonitor.

Alternatieven

De Renault Talisman was een grote middenklasser in dezelfde categorie als de Volkswagen Passat, Ford Mondeo, Skoda Superb, Opel Insignia, Mazda6 en de Peugeot 508. Vergeleken met zijn concurrenten was de Talisman doorgaans goed uitgerust en liet hij een voorbeeldig rijcomfort zien, maar qua binnenruimte moest hij het onderspit delven. De occasionprijzen van al deze modellen liggen ongeveer op dezelfde hoogte.

FAQ

Kan je de Renault Talisman nog nieuw bestellen?
Nee, de Renault Talisman is sinds 2022 uit productie en krijgt geen rechtstreekse opvolger.
Is de Renault Talisman betrouwbaar?
De Renault Talisman is over het algemeen betrouwbaar, maar er zijn wel problemen gemeld met de EDC-automaat.
Is er een Renault Talisman hybride?
De Renault Talisman is nooit als plug-in hybride geleverd, wat de verkoopaantallen waarschijnlijk negatief heeft beïnvloed.

Beoordelingen voor Renault Talisman

3 Beoordelingen

4,7