Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Opel Karl

Stadsauto voor gezinnen

Het Duitse Opel was vanaf het eind van de negentiende eeuw een belangrijk en invloedrijk bedrijf voor de ontwikkeling van de auto in Europa. Wat niet veel autoliefhebbers zich echter zullen realiseren is dat oprichter Adam Opel nooit auto’s van het naar hem vernoemde merk heeft mogen aanschouwen en evenmin het streven had om een autoconcern op te bouwen. Hij overleed in 1895 toen zijn bedrijf nog naaimachines en fietsen produceerde. Het waren zijn zoons die enkele jaren later inhaakten op de zich ontwikkelende auto-industrie en rond 1900 de eerste modellen ontwierpen. Lees meer

Alternatieve modellen

Opel Karl: een complete en comfortabele stadsauto

De oudste zoon van Adam en zijn vrouw Sophie was Karl Opel. Nadat in 2013 al eens een Opel Adam verscheen, werd daar in 2015 een naar Karl vernoemde Opel KARL aan toegevoegd. De auto werd in de markt gezet als concurrent van de Peugeot 108 en de Volkswagen up!. Net als de Adam is ook de KARL een hatchback, die is gepositioneerd in het A-segment. Hoewel voorzien van een langere wielbasis, heeft de 5-deurs KARL echter kleinere afmetingen dan de 3-deurs Adam. Daardoor is de KARL-hatchback ook een stuk voordeliger in aanschaf. Zowel de Adam als de Opel KARL vertonen overeenkomsten met de Opel Corsa. Opvallend aan de KARL is dat de wielen relatief ver naar buiten staan. Verder zijn diverse sierlijke details aangebracht, zoals de strepen op de flank die het Opel-logo vormen en de lijnen op de motorkap.

Motoren en technische specificaties Opel KARL

In eerste instantie was de KARL in elke afzetmarkt uitsluitend leverbaar met een Start-Stopbenzinemotor met drie cilinders en een inhoud van 1,0 liter. Deze levert 75 pk en is gekoppeld aan een manueel te bedienen 5-trapstransmissie. De auto is optioneel verkrijgbaar met een gerobotiseerde en daardoor eenvoudiger te bedienen semi-automatische Easytronic-versnellingsbak. In 2016 werd het motorengamma uitgebreid met een bi-fuel ecoFLEX 1,0-litermotor voor een mix van gas en benzine. Hoewel de motor speciaal werd ontwikkeld voor de Europese markt, is deze nog niet beschikbaar in Nederland. De diverse Opel KARL-varianten zijn voorzien van de nodige technische snufjes.

Heel praktisch voor op de steilere wegen en bruggen is de Hill Start Assist. Deze feature voorkomt dat de auto bij het vanuit stilstand optrekken op een helling naar achteren rolt. Omdat de KARL Opel een echte stadsauto is, heeft de hatchback ook een stuurbekrachtiging met city-modus. Wanneer deze is geactiveerd stuurt de auto extra licht. Andere handige extra’s zijn de Park Assist voor het achteruit inparkeren, de Lane Departure Warning voor wanneer ongewild de wegmarkering wordt overschreden en de cruise control met snelheidsbegrenzer voor in 30 km-zones. Als veiligheidsvoorziening speciaal voor donkere omstandigheden is de Opel KARL uitgerust met koplampen met actieve bochtverlichting. Verder hebben de duurdere uitvoeringen stuurverwarming en een verwarmbare chauffeurs- en bijrijdersstoel. Achterin beschikt de KARL overigens over drie zitplaatsen, zodat de miniklasser vijf inzittenden kan vervoeren. Wanneer de achterbank deels wordt neergeklapt kan het volume van de bagageruimte worden vergroot van 215 liter naar 1013 liter.

Opel KARL vergeleken met andere Opels

Hoewel de KARL Opel zoals vermeld dus enkele gelijkenissen vertoont met de in 2014 gepresenteerde Corsa E, is de auto in feite de opvolger van de Opel Agila. In tegenstelling tot de KARL is de Corsa bovendien een auto uit het B-segment en heeft deze als zodanig ook forsere afmetingen. De hoogte van de beide hatchbacks scheelt weliswaar vrij weinig, maar voor de rest is de Corsa E met zijn wielbasis van 2510 mm ten opzichte van de KARL een stukje breder en vooral flink langer. De Corsa E heeft namelijk een lengte van iets meer dan vier meter. De van 2000 tot 2014 gebouwde Opel Agila was net als de Opel KARL een 5-deurs hatchback uit de miniklasse (ook wel het A-segment geheten).

Vergeleken met de Agila is de KARL echter wel korter en lager geworden. Hoewel deze een wielbasis van 2385 mm heeft en die van de Agila 2360 mm bedraagt, was de lengte van de tweede en laatste Agila-generatie 3740 mm tegen slechts 3675 mm bij de KARL. De hoogte van de reguliere KARL is 1476 mm, waar het hogere dak van de Agila tot 1590 mm reikte. Ook dit is dus nogal een verschil. Wat de KARL aan hoogte heeft ingeboet, is hij in breedte echter ruimschoots toegenomen. De auto is namelijk 1876 mm breed, terwijl de breedte van de Agila maar 1680 mm was. De Opel Adam, de spreekwoordelijke vader van de Opel KARL, laat op zijn beurt dan weer wat grotere afmetingen zien bij een kortere wielbasis van 2311 mm. Net als de Agila en de Corsa E heeft de Adam een uitgebreider motorenaanbod, met onder andere 1,2-liter en 1,4-liter motoren. Daarnaast waren de beide generaties van de Agila ook leverbaar met een 1,3-liter dieselmotor. Opel biedt deze 1,3-liter diesel, inclusief enkele andere motoropties, eveneens aan voor de Corsa E.

Prijzen en uitvoeringen Opel KARL

Er zijn zeven varianten van de KARL beschikbaar, waarbij het onderscheid voor een belangrijk deel wordt bepaald door de transmissie. De standaardversie van de KARL Opel heeft vijf manuele versnellingen en kan worden gekocht in drie trims. De voordeligste daarvan is de Selection. Met een hoger bestedingsbudget komt de Edition binnen bereik, die onder andere airconditioning, cruise control, stuurbekrachtiging met city-modus en elektrisch te verstellen buitenspiegels heeft. Het duurste standaardmodel is de Innovation. Deze is voorzien van extra’s als Park Assist, stoel- en stuurverwarming, donkergetinte zij- en achterruiten, en elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels. Daarnaast is er de Opel KARL Rocks Online Edition met manuele 5-trapsbak.

De Rocks Online Edition is een stoerder model met een hoogte van 1495 in plaats van 1476 mm, en een verhoogde zitpositie, bumpers met een SUV-look en led-dagrijverlichting. De Edition, Innovation en Rocks Online Edition zijn tevens leverbaar met een halfautomatische Easytronic-versnellingsbak. De Edition-uitvoering daarvan is voordeliger dan de Innovation met 5-traps handmatige transmissie, terwijl de Easytronic-geschakelde Innovation op zijn beurt weer iets prijziger is dan de handgeschakelde verhoogde Rocks Online Edition. De duurste Opel KARL is de met een Easytronic-versnellingsbak uitgeruste Rocks Online Edition.