Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Opel Agila

Opel Agila, met dank aan Suzuki

In de auto-industrie komt het wel vaker voor dat een model onder een andere merknaam wordt uitgegeven. Opels verschijnen in Groot-Brittannië bijvoorbeeld onder de naam Vauxhall, in Zuid-Amerika als Chevrolet en in Australië en Nieuw-Zeeland als Holden. Om de productiekosten te drukken gebeurt het echter ook wel dat twee op zichzelf staande automerken een gelijksoortig model ontwerpen dat onder twee namen verschijnt. Lees meer

Alternatieve modellen

Informatie over Opel Agila

Dit was het geval met de Opel Agila, die in samenwerking met Suzuki werd ontwikkeld en waarvan tussen 2000 en 2014 twee generaties uitkwamen. De van 2000 tot 2006 geproduceerde Agila was een rebadge van de Suzuki Wagon R+, terwijl de Agila die in 2007-2014 op de markt was hetzelfde model was als de Suzuki Splash. Zowel de Suzuki als de Agila Opel was vormgegeven als 5-deurs hatchback. Dat de beide Suzuki’s onder twee modelnamen verschenen, was echter niet zomaar, en er bestaat dan ook een belangrijk verschil tussen de twee Agila-generaties. De eerste kwam op de markt als een auto uit het A-segment. De tweede Opel Agila was langer en breder, en werd gepresenteerd als MPV in de economy of compacte B-klasse.

Specificaties Opel Agila

Bij de aanschaf van de Agila had de koper keuze uit een klein aantal motoren met een beperkte cilinderinhoud. Voor de generatie die in 2000 werd uitgebracht bestonden de opties uit benzinemotoren van 1.0 en 1.2 liter, en een diesel van 1.3 liter. Die waren gekoppeld aan een handmatig te bedienen transmissie met vijf versnellingen. De in 2007 tijdens de Internationale Automobil-Ausstellung (IAA) in het Duitse Frankfurt voorgestelde tweede Opel Agila beschikte over motoren met eenzelfde cilinderinhoud. Deze leverden wel meer pk’s dan de exemplaren die onder de motorkap van de eerste generatie waren aangebracht. Tevens had Opel een 1.2-liter bi-fuelmotor aan het gamma toegevoegd, die op benzine en lpg werkte.

De meeste van deze motoren waren vanaf 2012 bovendien leverbaar in een EcoTec- of EcoFLEX-uitvoering, met een minder grote emissie-uitstoot, een lager brandstofverbruik en voorzien van een start-stopsysteem. Een ander verschil was dat, voor wat betreft de versnellingsbak van de tweede Agila Opel, zowel kon worden gekozen voor een handgeschakelde 5-traps als een automatische 4-traps transmissie. In tegenstelling tot de eerste Opel Agila was de tweede generatie wat luxer, en onder andere standaard uitgerust met een in hoogte verstelbare chauffeursstoel.

Opel Agila, verschillen en overeenkomsten

Opel heeft zich traditioneel vooral beziggehouden met de productie van auto’s in de compacte, grotere en hogere middenklasse. In de jaren voordat in samenwerking met Suzuki de Agila werd ontworpen bracht de autobouwer met name modellen in het C en D-segment uit. De eerste generatie van de Agila Opel kent daarom geen directe en gerelateerde voorloper. Evengoed bestaan er tussen de beide modellen die van 2000 tot 2014 van de Agila verschenen ook genoeg verschillen. Het is niet voor niets dat Suzuki ervoor koos om de auto onder een andere naam aan te bieden. Desondanks werd hetzelfde platform gebruikt, en hadden de twee generaties van Opel Agila allebei een wielbasis van 2.360 mm.

Het was vooral de carrosserielengte die van de eigenlijke mini uit de A-klasse een MPV uit het B-segment maakte. Waar de eerste auto een lengte had van 3.535 mm was de tweede generatie met 3.740 mm namelijk 20 cm langer. In de breedte was de Agila-MPV enkele centimeters toegenomen. Bij het aanvankelijke model bedroeg deze 1.620 mm en bij de latere versie 1.680 mm. De auto werd behalve ruimer tevens kindvriendelijker. De passagiersstoel kon bijvoorbeeld worden voorzien van een kinderzitje, en ook bij de achterbank waren bevestigingsmogelijkheden aanwezig om kinderzitjes op aan te brengen. De bagageruimte liet dan weer te wensen over. Opmerkelijk genoeg was de grotere MPV ten opzichte van de eerdere stadsauto toch ook met zeven centimeter verlaagd. Het MPV-model riep trouwens overeenkomsten op met de Opel Corsa. Deze is echter als 5- en 3-deurs hatchback verkrijgbaar, en heeft bovendien een nog wat lagere daklijn. Wat betreft de andere afmetingen zijn de recente Corsa’s juist groter dan de in 2014 beëindigde tweede en laatste generatie van de Opel Agila.

Prijsvarianten van de Opel Agila

De Agila is in meerdere varianten verschenen. De minst prijzige onder de stadsauto’s uit de eerste generatie was de Comfort. De Elegance was wat duurder, gevolgd door de Enjoy. Na een facelift, waarbij onder andere een grille aan de voorzijde werd geïntroduceerd, werd het namengamma veranderd en uitgebreid. De voordeligste Opel Agila heette van 2004 tot 2007 Essentia, terwijl gedurende 2005 de nog wat goedkopere Flexx leverbaar was. Hogere prijskaartjes hingen aan de Enjoy, Maxx, Cosmo, Temptation en Flexx Cool. Met ingang van de tweede generatie was de Selection het meest betaalbaar. De Essentia, Edition en Enjoy waren een stuk prijziger. In de laatste jaren waren tevens de uitvoeringen Berlin en BlitZ leverbaar, die ongeveer evenveel kostten.

Beoordelingen voor Opel Agila

49 Beoordelingen

4,2