Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-zafira-c-tourer-side

Opel Zafira Tourer

1 / 3
opel-zafira-c-tourer-side
opel-zafira-c-tourer-side
opel-zafira-c-tourer-back

Sterke punten

 • Zeer goede binnenruimte
 • Goed comfort op alle stoelen
 • Modern, eigentijds ontwerp

Zwakke punten

 • Instapmotoren deels overbelast
 • Gedeeltelijk hoog brandstofverbruik
 • Als occasion vaak erg duur

Opel Zafira Tourer : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Opel Zafira Tourer, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Opel Zafira Tourer: praktische bestelwagen voor grote gezinnen

De Opel Zafira Tourer is een compacte bestelwagen gebouwd van 2011 tot 2019. Het concept van het voertuig is vooral gericht op gezinnen met een toegenomen behoefte aan ruimte, maar verliest het comfort niet uit het oog. Vanaf 2016 zag de autofabrikant af van het achtervoegsel "Tourer", en de Zafira Life geldt als de opvolger. Lees meer

Interesse in een Opel Zafira Tourer

Opel Zafira Tourer occasions
Opel Zafira Tourer dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

 • De Opel Zafira Tourer biedt veel ruimte en tot zeven zitplaatsen in het interieur.
 • Vooral de dieselmotoren zijn ideaal voor dagelijkse ritten.
 • Bovendien biedt de Opel Zafira Tourer een aantrekkelijk en modern design.
 • Als occasion is het voertuig zeer gewild dankzij betrouwbare technologieën.
 • Ook de veiligheid wordt niet verwaarloosd, dankzij vijf sterren in de Euro NCAP crashtest.

Belangrijke gegevens

Motor

Tot voor kort kon de Opel Zafira Tourer besteld worden met een aantrekkelijke selectie van verschillende motoren, bestaande uit klassieke benzine- en dieselmotoren. Vooral de dieselversies genoten grote populariteit. De redenen hiervoor zijn waarschijnlijk het hoge verbruik van de krachtigere benzinemotoren en het gebrek aan trekkracht van de instapbenzinemotoren.

Wie toch voor de Opel Zafira Tourer met benzinemotor wilde kiezen, kon rekenen op minstens 115 pk en 175 Nm koppel. 185 km/u topsnelheid en 12,9 seconden tot 100 km/u zijn op het eerste gezicht misschien overtuigend, maar de prestaties worden snel krap, vooral wanneer hij volledig is opgeladen. Klanten zijn dus veel sneller op weg met de topbenzinemotor, die 200 pk vermogen en 280 Nm koppel kan leveren. Het voertuig voltooid vervolgens de sprint naar 100 km/h in slechts 8,8 seconden en de topsnelheid is een zeer goede 220 km/h.

Een soortgelijk beeld ontstaat bij de dieselmotoren, die duidelijk beter geschikt zijn voor de grote Opel Zafira Tourer. Zelfs de instapmotor is aanzienlijk krachtiger met 120 pk en 320 Nm koppel, terwijl het topmodel zelfs 195 pk vermogen en 400 Nm koppel levert. Een sprinttijd van 8,9 seconden tot 100 km/u en een topsnelheid van 218 km/u bieden perfecte voorwaarden voor wendbaar rijden, terwijl Opel een laag verbruik belooft. Dit moet ruim onder de zes liter liggen.

In alle varianten en motoruitvoeringen is de Opel Zafira Tourer uitgerust met voorwielaandrijving. Standaard zijn er ook slechts kleine verschillen in de transmissie. Handmatig schakelen is altijd nodig in de compacte bestelwagen, maar met vijf of zes versnellingen, afhankelijk van de motor. Een praktische automatische versnellingsbak is ook beschikbaar voor geselecteerde varianten.

Afmetingen

De Opel Zafira Tourer is een klassieke gezinsauto en biedt daarom optionele zitplaatsen voor maximaal zeven voor uitgebreide reizen. Daarom mag een grote carrosserie niet ontbreken. Toch slaagt Opel in een goed compromis tussen veel ruimte en praktische wendbaarheid, zodat de compacte bestelwagen zich goed door het drukke stadsverkeer kan bewegen. Iets minder dan 4,7 meter lengte en ongeveer 1,9 meter breedte zijn kenmerkend voor een voertuig in deze klasse, en hetzelfde geldt voor 1,7 meter hoogte. De wielbasis bedraagt 2.760 millimeter en het onbeladen gewicht is maximaal 1.760 kilogram.

De Opel Zafira Tourer van de derde generatie heeft standaard vijf zitplaatsen, maar de auto werd tegen meerprijs ook als zevenzitter geleverd. In dit geval werd het volume van de kofferruimte teruggebracht tot een schamele 152 liter. Klanten kunnen daardoor profiteren van aanzienlijk meer ruimte in de zevenzitter, een maximum van 710 liter kan worden ondergebracht achter de tweede zitrij. Het variabele interieurconcept maakt het echter ook mogelijk de stoelen die niet nodig zijn neer te klappen. In dit geval kan zelfs tot 1.860 liter aan capaciteit worden geclaimd voor de grote aankoop, de verhuizing of een transport.

Een optionele aanhangwagenkoppeling kan ook vrij eenvoudig worden gebruikt met de Opel Zafira Tourer; veel klanten hebben direct gekozen voor de praktische uitrusting als onderdeel van de configuratie. Een maximaal trekvermogen van 1.500 kilogram is hier beschikbaar, maar dit geldt alleen voor de auto in combinatie met een dieselmotor. De benzinemotoren zijn aanzienlijk beperkter met een trekvermogen van 900 kilogram.

Bouwperiode 2011-2019
Lengte, breedte, hoogte 4,7 m x 1,9 m x 1,7 m
Wielbasis 2,8 m
Laadruimte 710-1.860 l (inclusief stoelenrij)
Ledig gewicht 1.586-1.760 kg
Toegestane maximum massa 2.150-2.455 kg
Cilinderinhoud 1.364-1.956 cm³
Koppel 175-400 Nm
Topsnelheid 183-220 km/u
Acceleratie 0 tot 100 km/u 8,8-12,9 s
Tankinhoud 58 l
Verbruik 6,1-8,6 l (benzine), 4,7 kg (LPG), 4,1-7,5 l (diesel)
CO2-uitstoot 129-193 g/km (benzine/LPG), 109-195 g/km (diesel)

Varianten

De Opel Zafira Tourer kan in verschillende varianten worden gekocht. Het betrof in totaal vier verschillende uitrustingslijnen, die werden aangeboden onder de benamingen Selection, Edition, Sport en INNOVATION. Het model biedt standaard al een aantal belangrijke kenmerken en functies. De uitrustingslijn omvat bijvoorbeeld handmatige airconditioning, een 12-voltaansluiting achterin of het Radio CD 300-systeem met vier luidsprekers en een Triple Info Display.

Het is echter de Opel Zafira Tourer INNOVATION die beduidend meer comfort, bijna luxe brengt. Onder andere een tweezone automatische klimaatregeling, het Radio CD 600 Navi-systeem met zeven luidsprekers en speciale comfortstoelen met de perfecte omstandigheden voor lange reizen dragen hier in grote mate toe bij.

Prijs

De zeer goede prijs-prestatieverhouding is een van de grote troeven van de Opel Zafira Tourer als gezinswagen. De instapversie kostte ongeveer 23.000 euro en kwam daarvoor al met een goede uitrusting. Zelfs het topmodel met veel luxe en een krachtige motor was met maximaal 37.000 euro zeer betaalbaar in vergelijking met zijn directe concurrenten op de markt.

Ook de Opel Zafira Tourer geniet in Nederland een sterke vraag tot het einde van de productie in 2019. Er zijn dan ook veel aanbiedingen op de markt voor occasions van rond de 15.000 euro in goede staat en met lage kilometerstand. Als je bereid bent een hoge kilometerstand te accepteren, kun je in Nederland voor minder dan 10.000 euro een occasion bemachtigen. De jaarlijkse motorrijtuigenbelasting voor de Opel Zafira Tourer bedraagt ongeveer 1100 euro.

Design

Exterieur

Vooral in vergelijking met zijn voorganger is de Opel Zafira Tourer duidelijk geëvolueerd. De randen van het spruitstuk zijn verdwenen en vervangen door de moderne rondingen van de nieuwe designtaal van de autofabrikant. Dit zorgt voor een harmonieuze en elegante uitstraling, afgerond met fijne details en een meer beweeglijke vorm.

Interieur

Ook het interieur is nauwelijks herkenbaar in vergelijking met zijn voorganger. De Opel Zafira Tourer oogt veel moderner, onder meer dankzij grote displays. Het ruimteaanbod blijft zeer goed en het ruimteconcept "FlexSpace" kan ook in het dagelijks leven weer snel zijn sterke punten tonen. De bediening is intuïtief en gemakkelijk te begrijpen, maar de vele knoppen en toetsen in de middenconsole vereisen een korte gewenning. De zeer comfortabele stoelen, die ook uitstekend geschikt zijn voor lange reizen, verdienen lof.

opel-zafira-c-tourer-interior

opel-zafira-c-tourer-seats

Veiligheid

Als het op veiligheid aankomt, overtuigt de Opel Zafira Tourer over de hele lijn, zoals een snelle blik op het resultaat van vijf sterren in de Euro NCAP crashtest leert. Het Electronisch stabiliteitsprogramma (ESP) en het antiblokkeerremsysteem (ABS) zijn uiteraard standaard op het voertuig, zodat het grote voertuig altijd veilig onder controle kan worden gehouden. Hetzelfde geldt voor ISOFIX. De praktische standaard voor het veilig bevestigen van kinderzitjes is altijd standaard in de Opel Zafira Tourer, althans voor de achterbank. Met een gordelverklikker voor alle zitplaatsen houdt de bestuurder de passagiers altijd in de gaten en een groot aantal airbags staat klaar om bescherming te bieden bij een aanrijding. Uiteraard kan de passagiersairbag desgewenst worden uitgeschakeld.

Alternatieven

De nieuwe Zafira Life biedt nog meer ruimte en is ideaal voor grote gezinnen. Als alternatief kunnen klanten kiezen voor de populaire VW Touran. Ook hier is er volop ruimte voor alle passagiers en worden vooral de dieselmotoren als zeer betrouwbaar en voldoende krachtig beschouwd.

De Renault Scénic is ook een goed alternatief en weet te overtuigen. Het voertuig biedt veel ruimte voor het hele gezin en is als occasion op de Nederlandse automarkt te koop vanaf ongeveer 5000 euro.

FAQ

Welk model is de opvolger van de Opel Zafira Tourer?
De Opel Zafira Tourer werd in 2019 opgeheven en vervangen door een opvolger. Dit is het model Zafira Life, dat ook puur elektrisch kan worden aangedreven.
Hoe betrouwbaar is de Opel Zafira Tourer als occasion?
De Opel Zafira Tourer overtuigt ook op lange termijn met doeltreffende technologieën en betrouwbare motoren. Dit is dus een veilige aankoop.

Beoordelingen voor Opel Zafira Tourer

24 Beoordelingen

4,5