Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Volkswagen Touran

Volkswagen Touran: What Car? Compacte Van van het Jaar 2005

De Volkswagen Touran (Typ 1T) is een compacte multi-purpose vehicle (MPV). De auto wordt gebouwd door het Duitse Volkswagen (VW) sinds 2003 en bevindt zich onder het grotere VW Sharan MPV. Er zijn twee generaties: 2003/15 en vanaf 2015. In sommige regio’s, zoals Japan, heet deze auto VW Golf Touran. De naam Touran is een samentrekking van de woorden Tour en Sharan (zijn grote broer). Ondanks de naamgelijkenis is er geen verwantschap met de Amerikaanse VW Routan. Lees meer

Video - Volkswagen Touran Profiel

Alternatieve modellen

Informatie over Volkswagen Touran

De Volkswagen Touran technisch bekeken

De Volkswagen Touran wordt gelanceerd in 2003 als eerste VW MPV gebaseerd op een Golf platform. Hij vult zo de andere VW MPV’s Sharan en Caravelle/VW Bus aan. Het Golf platform in kwestie is een verticaal uitgetrokken Golf Mk5. De auto kan zo ook gezien worden als een verlengde versie van de VW Golf Plus, waarmee hij bijvoorbeeld zijn (even grote) voorkant deelt. De overhang van de Touran is wel 200 mm langer. Zo kan hij ook zeven zitplaatsen aanbieden, terwijl de Golf Plus sowieso een vijfzitter is. Een opvallende innovatie van de eerste Touran is de mechanische sturing. Het is de eerste VW in zijn klasse om dit systeem standaard aan te bieden. Zo kan het stuurgewicht voortdurend aangepast worden aan de wegsnelheid. Aangezien er dan geen verbruik is tijdens stilstand wordt zo ook de algemene efficiëntie van de auto verbeterd. Daarnaast is de Touran ook het eerste voertuig met de nieuwe VW 2.0 TDI motor.

De nieuwe generatie Volkswagen Touran

In oktober 2006 verschijnt een gefacelifte Volkswagen Touran op de Motor Show van Parijs. Het voertuig is nu onder andere voorzien van parkeerassistentie en wordt zo het eerste VW productiemodel om deze nieuwe park assist technologie aan te bieden. Het systeem helpt de bestuurder om correct parallel te parkeren. Men activeert het, en zodra een snelheid van 30 km/u bereikt wordt, gaan sensoren op zoek naar het juiste plekje. De bestuurder stopt vervolgens voor de aangegeven plek en laat het stuur los. Wat hij vervolgens nog moet doen met koppeling en pedalen wordt aangegeven door de display, terwijl de sturing automatisch verloopt. In december 2006 verschijnt tijdens deze generatie ook een nieuw model, de CrossTouran. Dat is het derde Cross voertuig van Volkswagen Individual GmbH. Hij onderscheidt zich onder andere via 17" lichtmetalen wielen en een 15 mm hogere chassis/ophanging installatie (die optioneel is voor Europese standaard Tourans).

In augustus 2010 wordt de Touran overgeplaatst naar het nieuwe Golf VI platform (PQ35). Er komt zo onder andere light assist voor de xenon koplampen, een verbeterde park assist en een geüpdatet infotainmentsysteem. Er komt hier ook een reeks nieuwe motoren, waarin alle modellen een verlaagde output delen. Van deze motoren wordt meteen ook een BlueMotion variant aangeboden die het verbruik van het voertuig (nog) verlaagt. Verder verschijnen er nu nog twee bijzondere modellen, de Touran HY MOTION Hydrogen Study en de Touran Hybrid. Het eerste model is een VW Hydrogen Development conceptauto met een nikkel/metaalbatterij van 80 kW (107 pk). Hij trekt op van 0 naar 100 km/u in 14 seconden. De topsnelheid bedraagt 140 km/u. De Touran Hybrid wordt gepresenteerd in 2008, in de aanloop naar de Olympische Spelen van Beijing. Het is een coproductie van VW Shanghai en de Universiteit van Tongji.

Het prototype combineert een elektrische motor van 20 kW (27 pk) met een benzinemotor van 110 kW (148 pk) en de VW DSG (direct shift gearbox). De tweede generatie Volkswagen Touran wordt vervolgens gelanceerd in 2015, op de Motor Show van Genève. Er wordt ondertussen gebouwd op het VW Groep MQB platform. Hierdoor krijgt het voertuig meer ruimte binnenin. Vier nieuwe motoren verbruiken zo’n 19% minder dan hun voorgangers. Tegelijk wordt een hele trits nieuwe systemen voor rijdassistentie opgenomen, naast verschillende nieuwe infotainmentopties. Optioneel kan men nu bijvoorbeeld een autoradio met Apple CarPlay of Android Auto laten installeren.

Volkswagen Touran modellen en prijsklassen

De Volkswagen Touran is een MPV met vijf deuren. Er bestaan versies met vijf of zeven zitplaatsen. Er zijn verder drie benzinemodellen en drie diesels. De benzinemodellen zijn de

  • 1.2 TSI BMT van 1.197 cc en 110 PS (81 kW en 108 pk),
  • 1.4 TSI BMT DSG van 1.395 cc en 150 PS (110 kW en 148 pk)
  • 1.8 TSI BMT DSG van 1.798 cc en 180 PS (132 kW en 178 pk) Diesels zijn de
  • 1.6 TDI BMT van 1.598 cc en 110 PS (81 kW en 108 pk)
  • 2.0 TDI BMT van 1.968 cc en 150 PS (110 kW en 148 pk)
  • 2.0 TDI BMT van 1.968 cc en 190 PS (140 kW en 187 pk).

Beoordelingen voor Volkswagen Touran

413 Beoordelingen

4,6