- Homepage
- Auto
- Volkswagen
- Volkswagen Arteon



Sterke punten
- Knap design
- Ook als Shooting Brake
- Snelle R of fiscaal aantrekkelijke eHybrid
Zwakke punten
- Duurder dan technisch gelijke Passat
- Minder ruim dan Passat
- Basismotoren missen pit
Volkswagen Arteon : een overzicht
Bekijk hier een compleet overzicht van de Volkswagen Arteon, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder
Interesse in een Volkswagen Arteon
Onze expertise over jouw zoekopdracht

Review: Volkswagen Arteon Shooting Brake

Volkswagen ID. Buzz: actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

Rijtesten: Volkswagen Tiguan – Conceptstudie

Is de Volkswagen Golf 8 nog steeds een allemansvriend?

Review Volkswagen Golf R: de sterkste Golf ooit in 5 vragen

Test occasion: Volkswagen Golf VI – Occasion videotest Volkswagen Golf VI
Alternatieve modellen
Goede redenen
- De Arteon biedt bijna alle kwaliteiten van de Passat, maar dan met een veel aantrekkelijkere verpakking, zowel als sedan en als Shooting Brake.
- De facelift van 2020 bracht ook een zeer interessante motorversie met zich mee: een plug-in hybride eHybrid.
- Aan boord biedt de Arteon de nieuwste digitale systemen van Volkswagen, maar met een hoog afwerkingsniveau en de ergonomisch betere fysieke knoppen van ‘vroeger’.
- Ondanks zijn rondere lijnen heb je nog steeds voldoende zitruimte aan boord en een grote koffer, zeker met de Shooting Brake.
Gegevens
Motoren
Het motorengamma van de Volkswagen Arteon is nagenoeg identiek aan dat van de Passat, al heeft de Arteon wel een snellere R-versie.
Het gamma benzinemotoren begint bij de 1.5 TSI van 150 pk, enkel leverbaar met een handgeschakelde zesbak. Een stapje hoger staat de 2.0 TSI van 190 pk, gekoppeld aan een DSG-automaat met 7 versnellingen.
Op diesel heb je de keuze tussen een 2.0 TDI van 150 of van 190 pk, waarbij de minst krachtige versie standaard geleverd wordt met een handgeschakelde zesbak en optioneel met de DSG-7 besteld kan worden. Er is sinds 2020 ook een 2.0 TDI met 200 pk met standaard een DSG-bak en optioneel ook 4Motion-vierwielaandrijving.
De fiscaal het interessantste Arteon is de eHybrid, die de bekende 1.4 TSI-benzinemotor combineert met een elektromotor voor een totaal van 218 pk en een elektrisch rijbereik van 61 km volgens de WLTP-cyclus.
Voor de facelift van 2020 kon je de Arteon ook krijgen met een 280 pk sterke 2.0 TSI en een 272 pk sterke 2.0 TSI, allebei benzinemotoren met 4Motion-vierwielaandrijving en een automaat. Voor 2020 was de Arteon ook verkrijgbaar met een 240 pk-diesel.
Afmetingen
De Volkswagen Arteon is 4,86 meter lang, of 4,87 meter als Shooting Brake, met een breedte van 1,87 meter en een hoogte van 1,45 meter (1,46 meter voor de Shooting Brake). Daarmee is hij bijna 10 centimeter langer dan de Volkswagen Passat. De kofferruimte is echter een stukje kleiner: 563 tot 1.557 liter, tegenover 650 tot 1.780 liter in de Passat.
Aan boord is er plek voor 5 personen, maar de middelste zitplaats op de achterbank is minder bruikbaar. De Volkswagen Arteon kan, afhankelijk van de motorisatie, 1.600 tot 2.000 kilo trekken.
Uitvoeringen
Volkswagen biedt de Arteon sinds 2020 aan in twee verschillende uitvoeringen, de meer op comfort gerichte Elegance Business+ en de sportievere R-Line Business+, die uitgebreid kunnen worden met onder andere het Assistance of het Design pakket.
De basisuitrusting van de Volkswagen Arteon is vrij compleet: 18-duims velgen, LED-koplampen, zetelverwarming en een elektrisch instelbare rugleuning vooraan, noodremhulp, automatische koplampen, adaptive cruise control, automatische airco in 3 zones, digitale tellers en een centraal display met Android Auto en Apple CarPlay. Een navigatiesysteem is niet standaard, maar kan wel achteraf toegevoegd worden, aangezien de hardware wél aanwezig is.
Prijzen
De Volkswagen Arteon kost minstens 52.290 euro, hier gaat het om de plug-in hybride met DSG-6 automaat. De Arteon Shooting Brake is verkrijgbaar vanaf 52.990 euro, ook hier gaat het om de plug-in hybride.
De Volkswagen Arteon is als occasion te vinden vanaf ongeveer 21.000 euro, waarbij de dieselversies van de eerste bouwjaren het goedkoopst zijn.
Design
Exterieur
De Volkswagen Arteon heeft dezelfde technische basis als de Passat, maar een veel knapper design, net zoals zijn voorganger, de Passat CC. Het was ook het eerste model van Volkswagen waarbij de LED-signatuur bijna naadloos doorloopt in de grille, na de facelift van 2020 kwam er zelfs een doorlopende lichtstrook tussen beide koplampen. Verder heeft het model een meer uitgestrekt design met de look van een vierdeurscoupé. Met die facelift van 2020 kwam er ook een Arteon Shooting Brake, die het knappe design van het model samenbrengt met meer praktisch gemak. Intussen kan je de Passat sedan niet meer nieuw krijgen, de Arteon is dus de enige keuze als je een grote vierdeurs Volkswagen wilt.
Interieur
Binnenin verschilt de Arteon minder van de Passat, sinds de facelift van beide modellen hebben ze zelfs exact hetzelfde dashboard met de digitale tellers en het nieuwere MIB3-infotainmentsysteem. De Arteon R en R-Line hebben wel sportieve kuipzetels die je niet kan krijgen in de Passat. In tegenstelling tot de Golf of de ID.3 heb je in de Arteon (en dus ook de Passat) wel nog fysieke knoppen voor zaken als de airco, de regeling van de rijmodi enzovoort. Er is voldoende binnenruimte, ook achterin, al is het middelste plekje van de achterbank minder bruikbaar geworden door de aflopende daklijn en de hogere zitpositie.
Rijhulp en veiligheid
De Volkswagen Arteon werd bij zijn lancering in 2017 getest door Euro NCAP en kreeg de maximale score van 5 sterren, met een zeer hoge score van 96% voor de bescherming van volwassenen aan boord, al haalde het model op geen enkel onderdeel een lagere score dan 82%. Dankzij de vrij uitgebreide basisuitrusting zijn zaken als adaptive cruise control, een rijstrookassistent en noodremhulp standaard, al kan je nog bijbetalen voor een achteruitrijcamera, zijdelingse airbags achterin, een parkeerhulp en bandenspanningscontrole.
Alternatieven
Een logisch alternatief voor de Volkswagen Arteon is de technisch identieke Passat als je meer binnenruimte wil, al kan je de Passat niet meer als sedan bestellen. Op dezelfde basis staat de Skoda Superb als je nóg meer binnenruimte wil. Audi heeft de A5 Sportback als premium alternatief, bij BMW kan je voor de 4 Serie Gran Coupé kiezen, al zijn beide modellen een stuk minder ruim dan de Arteon. De Peugeot 508 is ook een knap getekende grotere middenklasser. Een luxueuzer alternatief zou de Lexus ES kunnen zijn, al is die maar met één zelfladende hybride aandrijflijn beschikbaar en is hij een maatje groter dan de Arteon.