Ga naar hoofdinhoud
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Volkswagen Arteon

Volkswagen Arteon: Golden Steering Award 2017

De Volkswagen Arteon is een groot familievoertuig uit het D-segment. De auto wordt gebouwd door het Duitse Volkswagen (VW), de hoofdbouwer van de VW Groep. Hij wordt er geproduceerd vanaf 2017 en is de directe opvolger of ook wel de (luxueuzere) voortzetting van de VW CC. De Arteon wordt eerst getoond op 6 maart 2017 tijdens de Motor Show van Genève en de Auto Show van Chicago. In zijn debuutjaar wint het voertuig de prestigieuze Golden Steering Award in de middelgrote luxeklasse.

Voor de Volkswagen Arteon

De Volkswagen Arteon is de luxueuze voortzetting van de VW CC. Die wordt gebouwd tussen 2008 en 2017, in 1 generatie (Type 3C), met een restyle in 2011 (Type 35). Het is een sedan met 4 deuren gebaseerd op de VW Passat. De auto combineert het profiel van een coupé met een oplopende daklijn. Die levert meer hoofdruimte en meer laadruim.

De CC debuteert in januari 2009 tijdens de Auto Show van Detroit. De naam staat voor Comfort Coupé (met 4 in plaats van 2 deuren). Hoewel de wielbasis gedeeld wordt met de Passat is de CC in vergelijking 27 mm langer, 50 mm lager en 36 mm breder. Op Europese markten verschijnt hij, net als de Arteon, optioneel ook met 4MOTION, het VW systeem voor vierwielaandrijving. Het kan hier gebruikt worden met de 2.0 TDI motoren. Het model van 103 kW gebruikt daarbij een manuele transmissie, het model van 125 kW de Direct Shift transmissie (DSG). Er is verder ook nog een AdBlue versie van 105 kW, de BlueTDI, die echter niet in alle Europese landen wordt aangeboden. Vanaf 2011 wordt de 2.0 motor in Europa geüpgraded naar 155 kW. Zo wordt nu gebruik gemaakt van de motorvariant geïntroduceerd in de VW Golf VI GTI.

De nieuwe generatie CC: Volkswagen Arteon

De Volkswagen Arteon wordt gebouwd op het VW Groep MQB platform, een modulaire architectuur voor een voormotor met standaard voorwielaandrijving en optionele vierwielaandrijving (VW 4MOTION). In vergelijking met de CC zijn deze motoren en transmissies, volgens VW zelf, efficiënter. De biturbo van 176 kW (beschikbaar in de Arteon R-Line) is een van de krachtigste diesels van zijn generatie. Hij wordt standaard gekoppeld aan 4MOTION met een elektronische differentiaal (XDS) en een adaptief onderstel (DCC). Ook de R-Line benzinevariant van 206 kW vertoont soortgelijke capaciteiten.

Achteraan zijn de achterlichten voorzien van leds en dynamische richtingaanwijzers. In het interieur zijn Top-Comfort stoelen terug te vinden in nappaleer en afgewerkt met een geborduurd logo. Er is een panoramisch dak dat kan kantelen en schuiven. De cabine is afgewerkt met sfeerlicht. Bijzonder zijn het multifunctioneel stuur en de Active Info Display. Het stuur is met leder bekleed en biedt toegang tot alle weginformatie. De Active Info Display toont daarbij alle meters, gegevens, navigaties en systemen voor rijassistentie. In de Elegance versie is het stuur ook verwarmd.

Een andere bijzonderheid is het Easy Open pakket, dat bij de kofferruimte kan geleverd worden. Het omvat een vertraagde, elektronische bediening voor de sluiting. Je activeert het systeem door een beweging van je voet, onderaan de achterkant van het voertuig. Een druk op de knop brengt de sluiting weer (vertraagd) naar beneden. De kofferruimte zelf heeft een capaciteit tot 563 liter.

Qua veiligheid wordt gebruik gemaakt van Emergency Assist 2.0. Dit systeem incorporeert nu de 4 bestaande VW veiligheidsprogramma’s: adaptieve cruisecontrol, zijassistente, rijweg-assistentie en parkeerassistentie. De Arteon waarschuwt de bestuurder wanneer hij bepaalde pedalen of functies gedurende enige tijd niet meer activeert. Dan gaat het systeem de bestuurder wekken met geluiden, visuals of zelfs met een korte rembeweging. Als dat niet lukt, neemt Emergency Assist de sturing zelf over. Hij zet dan de 4 richtingaanwijzers aan en stuurt zichzelf naar een veilige plaats. Daarbij wordt de rijweg-assistent gebruikt om de rijstroken te herkennen en de parkeerassistent om te sturen. De radars van de adaptieve cruisecontrol en de zijassistent zorgen er ondertussen voor dat tegenliggers niet worden aangereden.

Volkswagen Arteon modellen en prijsklassen

De Volkswagen Arteon is een groot en luxueus familievoertuig (D-segment). Hij verschijnt enkel als fastback met 4 deuren. De voormotor wordt standaard aangedreven met de voorwielen, optioneel is 4MOTION vierwielaandrijving mogelijk. De motormodellen omvatten 2 diesels en 3 benzines. De dieselmodellen zijn telkens een 2.0 TDI: een van 150 en een van 240 pk. De benzinemodellen zijn een 1.5 TSI van 110 kW, een 2.0 TSI van 140 kW en een 2.0 TSI van 210 kW.

In Europa zijn 3 uitrustingen beschikbaar: Arteon, Elegance en R-Line. Elders worden zij ook wel SE, SEL en SEL Premium genoemd. Tot de Arteon/SE basisuitrusting behoren onder andere lichtmetalen Cardiff velgen, led koplampen, Front Assist, City Emergency Brake (een noodrem voor in de stad), Parkeersensors (ParkPilot) en led achterlichten.