Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
lexus-es-300h-front

Lexus ES

1 / 3
lexus-es-300h-front
lexus-es-300h-side
lexus-es-300h-back

Sterke punten

  • Betrouwbare en zuinige hybride techniek
  • Veel interieurruimte
  • 10 jaar fabrieksgarantie

Zwakke punten

  • Geen dynamische rijbeleving
  • Geen keuze uit aandrijflijnen
  • Digitale buitenspiegels

Lexus ES (alle) : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Lexus ES (alle), inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Lexus ES: zakensedan op de Japanse manier

De Lexus ES is een middelgrote zakensedan die zijn platform deelt met de Toyota Camry. De modelnaam ES bestaat al sinds 1989, maar pas vanaf 2018 is de ES – inmiddels aanbeland bij de zevende generatie – ook in Europa verkrijgbaar. Hier levert Lexus alleen de hybride variant van de ES, de ES 300h.

Interesse in een Lexus ES

Lexus ES occasions
Lexus ES nieuwe auto's
Lexus ES dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Goede redenen

  • Schappelijker geprijsd dan een BMW 5-serie, Audi A6 en Mercedes-Benz E-klasse
  • Bijzonder comfortabel weggedrag
  • Betrouwbare én zuinige hybride aandrijflijn
  • 10 jaar en tot 200.000 km fabrieksgarantie
  • Veel beenruimte achterin, ideaal als chauffeursauto

Technische gegevens

Motorisatie

In Nederland wordt de Lexus ES alleen geleverd als hybride ES 300h. De ES 300h maakt gebruik van de vierde generatie van Toyota’s zelfopladende hybride techniek. Dat betekent dus dat je hem niet hoeft op te laden met een stekker, zoals bij een plug-in hybride het geval is. In plaats daarvan zorgt de verbrandingsmotor ervoor dat de batterij wordt opgeladen. Langdurig elektrisch rijden kan om die reden niet met de ES 300h, maar korte stukjes in de stad kunnen wel elektrisch afgelegd worden.

De aandrijflijn van de ES 300h bestaat allereerst uit een 2,5-liter grote viercilinder benzinemotor met een vermogen van 131 kW (178 pk) en 221 Nm koppel. De elektromotor is met 88 kW (120 pk) en 202 Nm koppel bijna net zo sterk als de verbrandingsmotor, maar toch komt het systeemvermogen van de ES 300h uit op 160 kW (218 pk) en 221 Nm koppel. Via een CVT-automaat wordt het vermogen losgelaten op de voorwielen. Bijzonder indrukwekkende prestaties levert de ES 300h niet, behalve als het om zuinigheid gaat. Een theoretisch verbruik van 5,3 liter op 100 kilometer is namelijk bijzonder netjes voor een auto met een leeggewicht van 1.655 kg.

Afmetingen

Dat hoge leeggewicht komt natuurlijk ergens vandaan. De Lexus ES is namelijk 4,98 meter lang, 1,87 meter breed en 1,45 meter hoog. Dat is ongeveer even groot als de BMW 5-serie, Audi A6 en Mercedes-Benz E-klasse. De wielbasis is met 2,87 meter juist weer wat korter, maar voor de binnenruimte heeft dat niet direct gevolgen. Op de achterbank biedt de Lexus ES namelijk bijzonder veel beenruimte.

De belangrijkste specificaties op een rij

Lexus ES 300h
Marktintroductie 2018
Lengte-breedte-hoogte 4,98 m-1,87 m-1,45 m
Wielbasis 2,87 m
Inhoud bagageruimte 454 l
Ledig gewicht 1.655 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.150 kg
Cilinderinhoud 2.487 cm3
Vermogen 218 pk
Koppel 221 Nm
Topsnelheid 180 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 8,9 sec
Tankinhoud 50 l
Verbruik 5,3 l/100 km
CO₂-uitstoot 119 g/km

Varianten

Lexus levert dus maar één aandrijflijn voor de ES: de 300h. Daar staat dan weer tegenover dat de Japanners een hoop uitvoeringen op de prijslijst hebben gezet: de Business Line, Comfort Line, F Sport Design, Luxury Line, Executive Line, F Sport Line en de topversie President Line. Qua prijs is de Business Line het voordeligst, maar als het gaat om de aanwezige standaarduitrusting is de Comfort Line de basisversie.

Het is niet dat je bij Lexus in die ‘basisversie’ heel veel uitrusting hoeft te missen. Zo hoef je voor zaken als een glazen schuif-/kanteldak, adaptieve cruise control, een parkeerhulpcamera, stoelverwarming, keyless entry en draadloze Apple CarPlay/Android Auto niet bij te betalen. Kom daar maar eens aan bij de Duitse concurrenten.

Uiteraard loopt bij ieder uitrustingsniveau de luxe weer wat op. De F Sport Design en F Sport Line leggen de nadruk op sportiviteit, waarin de F Sport Line net wat verder gaat dan de F Sport Design. Wil je alle luxe die Lexus voor de ES biedt aan boord hebben? Dan moet je gaan voor de President Line.

Prijzen

De nieuwprijzen van de Lexus ES beginnen bij 60.995 euro voor de Business Line. Deze uitvoering is speciaal bedoeld voor de zakelijk rijder. De Comfort Line heeft een vanafprijs van 61.995 euro. De prijzen van de Lexus ES lopen op tot 77.995 euro voor de President Line. De leaseprijzen van de Lexus ES beginnen bij circa 800 euro per maand en lopen op tot circa 1.000 euro per maand, afhankelijk van het uitrustingsniveau.

Voor wie niet vast wil zitten aan een lang leasecontract en de Lexus ES niet wil kopen, is er ook nog een ander alternatief: het auto-abonnement voor de Lexus ES. Je kunt dan voor een vast maandtarief in de ES rijden en desgewenst flexibel opzeggen. De abonnementsprijs van de Lexus ES bedraagt 1.458 euro per maand.

Omdat de Lexus ES nog een relatief jonge auto is, zijn gebruikte exemplaren nog relatief prijzig. De prijzen voor een gebruikte Lexus ES beginnen bij zo’n 35.000 euro voor auto’s met ongeveer 100.000 kilometer op de teller. De nieuwste modellen met alleen de transportkilometers op de teller vind je op de gebruikte markt niet ver onder de nieuwprijs.

Design

Buitenkant

De Lexus ES is in het domein van de zakensedans een tamelijk opvallende verschijning. In de eerste plaats komt dat door de ‘spindle grille’, zoals Lexus het noemt. Die grille heeft de vorm van een zandloper en loopt vanaf de rand van de motorkap helemaal door tot het onderste randje van de voorbumper. De scherp gelijnde LED-koplampen maken de strakke voorzijde van de ES compleet. Aan de achterzijde is de ES juist weer een stuk bedaagder. Voor een sedan ligt de achterruit behoorlijk schuin, waardoor de auto van opzij ook door had kunnen gaan voor een vierdeurs coupé.

Je kunt de Lexus ES natuurlijk bestellen in het wit, zwart of grijs, maar voor wie wat meer op wil vallen biedt Lexus ook de keuze uit de kleuren ‘Morello Red’, ‘Sunlight Green’ en ‘Sapphire Blue’. Qua wielen is 17-inch de kleinste maat voor de ES, 19-inch is af-fabriek de grootste wielmaat voor de Japanse zakensedan.

Binnenkant

Binnenin de Lexus ES bestaat er een behoorlijk verschil tussen de gefacelifte variant (vanaf 2021) en de versie van vóór de facelift. Dat verschil zit in de bediening van het infotainmentsysteem. Bij de ES van vóór de facelift moet je het systeem namelijk bedienen via een touchpad op de middenconsole. Dat werkt niet altijd even intuïtief. Vanaf bouwjaar 2021 heeft de ES een centraal touchscreen met een formaat van 8- of 12,3-inch dat makkelijker te bedienen is. Wellicht iets om rekening mee te houden als je in de markt bent voor een Lexus ES.

Verder is het binnenin de Lexus ES vooral heel luxe. Zelfs in de basisuitvoering is het meubilair bekleed met leder. In de meest luxueuze uitvoeringen zit onder meer een head-up display, stoelventilatie en een audiosysteem van Mark Levinson met 17 speakers en een vermogen van maar liefst 1.800 Watt. Als optie kun je op de President Line ook digitale buitenspiegels krijgen die werken met camera’s en beeldschermen, maar de werking daarvan is niet echt optimaal. De 1.995 euro die ze kosten kun je dus beter in je zak houden.

lexus-es-300h-interior

Veiligheid

In het segment waarin de Lexus ES opereert is een Euro NCAP-score van 5 sterren eerder regel dan uitzondering. Het is dan ook geen grote verrassing dat de ES die 5 sterren haalt. Qua veiligheidssystemen heeft de ES standaard het Lexus Safety System 2.5+ aan boord. Onder die verzamelnaam schaart Lexus de assistentiesystemen Adaptive Cruise Control, Lane Tracing Assist, Pre-Collision System, verkeersbordherkenning en Blind Spot Monitoring.

Alternatieven

Bij Lexus kun je voor min of meer dezelfde prijs als een ES ook in de SUV NX stappen. Bij de NX biedt Lexus wel de mogelijkheid tot het kiezen van een plug-in hybride aandrijflijn. Directe concurrenten van de ES zijn de eerder aangehaalde BMW 5-serie, Audi A6 en Mercedes-Benz E-klasse. Maar ook de Volvo S90 en Jaguar XF zijn qua prijsstelling en ruimte belangrijke concurrenten van de Lexus ES.

FAQ

Wat is de elektrische actieradius van de Lexus ES 300h?
De Lexus ES 300h kan geen grote afstanden elektrisch rijden. Dat komt door de zelfopladende hybride aandrijflijn die maar een kleine batterij heeft. Het volledig elektrisch rijden van korte stukjes in de stad en in de file is wel mogelijk.
Geldt de 10 jaar fabrieksgarantie van Lexus ook voor een gebruikte auto?
Ja, voor de termijn van de fabrieksgarantie maakt het niet uit of de auto nieuw of tweedehands is aangekocht. Wel moet de auto altijd bij de dealer in onderhoud zijn geweest, dus check dat vooral goed wanneer je een gebruikt exemplaar koopt.
Hoe zuinig is de Lexus ES 300h?
Met de Lexus ES 300h kun je in theorie een verbruik van 5,3 liter op 100 kilometer halen. Diverse tests in de praktijk wijzen uit dat het reële verbruik niet ver van dat getal ligt. In de meeste tests scoort de Lexus ES 300h een praktijkverbruik van rond de 6 liter per 100 kilometer.