Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
lexus-rx-l-01.jpg

Lexus

Lexus

Vind het model dat bij je past

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Als tweedehands auto kan een Lexus gouden zaakjes opleveren. In 2016 was moedermerk Toyota voor het derde jaar op rij de meest voorkomende producent in de lijst van veiligste voertuigen, opgesteld door het Insurance Institute for Highway Safety’s (IIHS, USA). Maar liefst twaalf Toyota's en Lexussen prijken in de lijst en negen daarvan bekleden de toppositie van hun categorie. Voor zijn radicaal nieuwe design mocht (het interieur van) de LS 500 ondertussen de EyesOn Design Award 2017 ontvangen op de Noord-Amerikaanse Auto Show van Detroit (NAIAS). Daarnaast is het merk in 2017 ook nog eens de eerste keuze van de J.D. Power U.S. Vehicle Dependability Study (VDS, USA). Anders gezegd: het is een van de meest betrouwbare voertuigen op de (tweedehands) markt.

Lexus

Dit is de luxedivisie van de Japanse autobouwer Toyota. Het merk wordt verkocht in meer dan 70 landen wereldwijd. Het is Japans nummer één verkoper van luxevoertuigen. Qua marktwaarde prijkt het al jaren in de toptien van Japans grootste wereldmerken. Het hoofdkwartier is gevestigd in Nagoya. Operationele centra zijn thuis in Brussel, België en Torrance, Californië (USA).

Lexus F1

Het verhaal begint bij Toyota's wens om een luxevoertuig te bouwen. Het project krijgt de codenaam F1 en vangt aan in 1983. Het resultaat is de LS, die verschijnt in 1989. Er worden meteen een sedan, een coupé, een cabriolet en een SUV afgeleid. Op de thuismarkt wordt 'Lexus' echter pas een merknaam in 2005. Tussen 1989 en 2005 verschijnen de auto's er nog gewoon als Toyota. In 2005 wordt het aanbod uitgebreid met de RX, een cross-over, en verschillende hybriden. In 2007 krijgt de F1 een eigen divisie, afgestemd op de creatie van prestatievoertuigen (zie hieronder). Het eerste wapenfeit is hier de IS F, een sportieve sedan. In 2009 volgt de LFA, een zogenaamde superauto.

Productie

Lexussen worden grotendeels geproduceerd in Japan. De basisfabrieken zijn gevestigd in de regio's Chūbu en Kyūshū. Specifieker zijn de werkzaamheden gecentraliseerd in de Toyota fabrieken van Tahara, Aichi, Chūbu en Miyata, Fukuoka en Kyūshū. De eerste creatie die buiten Japan wordt gebouwd is de RX 330, gemaakt in Ontario, Canada. De productie begint in 2003. Vanaf 2005, na een reorganisatie (2001-2005), krijgt het merk het volle beslissingsrecht over zijn eigen doen en laten, met eigen centra voor design, ingenieurs en fabricatie.

Lexus markten

Historisch gezien is de VS de grootste markt. Sinds 2000 groeit de verkoop ook daarbuiten. In 2005 worden verkopers aangesteld in de thuismarkt, Japan. Daarnaast komen er ook vestigingen in Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika, Europa en andere regio's. Het aanbod van de bouwer speelt volop in op de regionale verschillen, eigen aan de verschillende markten op het gebied van modellen en motoren. Internationale operaties worden overzien door 'Lexus International'. Dat bedrijf wordt geleid door Tokuo Fukuichi. Hij rapporteert rechtstreeks aan de CEO van Toyota, Akio Toyoda. In de VS wordt het merk geleid door Jeffrey Bracken, in Europa door Alain Uyttenhoven. Vanaf 2017 wordt ook de Indische markt betreden. De eerste modellen die hier verschijnen zijn de RX 450h, de LX 450d, de LX 570d en de ES 300h. Dealers zijn er ondertussen gevestigd in Mumbai, Delhi, Gurgaon en Bengaluru. Een tweede serie bespeelt vanaf eind 2017 Chandigarh, Cochin en Chennai. Het merk wordt zo het vijfde luxemerk in Indië, na Mercedes-Benz, Porsche, BMW en Audi.

Lexus naamgeving

Voor de benaming van de productiemodellen gebruikt men een alfanumeriek systeem. Elke auto krijgt twee letters en drie cijfers. De eerste letter duidt de relatieve status van het voertuig aan binnen het aanbod. Het is een soort van ranking. De tweede letter verwijst naar de stijl of het type voertuig, bijvoorbeeld 'LS' voor 'Luxe Sedan'. De drie cijfers duiden vervolgens het motorverzet aan. Dat gebeurt in liters. Het getal in liters wordt daarna vermenigvuldigd met factor 100. Bijvoorbeeld: '350' staat voor een verzet van 3,5 liter. Tussen letters en cijfers wordt een spatie geplaatst. Daarbij kan het gebeuren dat eenzelfde letter verschillend gebruikt wordt, afhankelijk van het model. Zo kan 'S' verwijzen naar 'Sedan' (LS) of naar 'Sport' (SC). 'X' kan verwijzen naar 'Luxury Utility Vehicle' of naar 'SUV'.

Bij hybrides duidt de cijferreeks de output aan van de gecombineerde motors in kwestie. Bij bepaalde modellen kan dan nog een kleine letter toegevoegd worden om (het type van) de krachtbron aan te duiden: 'h' voor 'hybride', 'd' voor 'diesel' en 't' voor 'turbo'. Hoofdletters die na de cijferreeks verschijnen, duiden subtypes aan. Bijvoorbeeld: 'L' voor 'Lange wielbasis', 'C' voor 'Coupé' en 'AWD' voor 'All-Wheel Drive' (vierwielaandrijving).

Lexus F

Uitzonderingen op dit alles zijn de F-modellen. Zij maken enkel gebruik van de letter 'F' en twee beginletters. Er zijn geen cijfers of koppeltekens in deze namen. Deze serie is dan ook bijzonder in die zin dat hij de best presterende Lexussen omvat. De 'F' verwijst daarbij naar 'Flagship' (Vlaggenship) en 'Fuji Speedway'. Dat is een bekende snelweg in Japan. Een bepaalde hoek van deze weg (27R) inspireerde de vorm van het F embleem. F-modellen worden ontwikkeld door een speciale divisie, de Vehicle Performance Development Division. De eerste F is de IS F, verkocht vanaf 2007. Hij wordt in 2009 opgevolgd door de LFA superauto. Bij sommige 'standaard' Lexussen (zoals de IS 250 en de IS 350) kan men ondertussen ook kiezen voor een F-Sport uitrustingspakket. Tot de meest recente F modellen behoren de RC F en de GS F, ook een favoriete tweedehands auto.

Lexus voertuigen

Het huidige (tweedehands) aanbod van deze bouwer bestaat uitsluitend uit sedans in verschillende groottes. De meest compacte modellen zijn de IS en de HS. De middelgrote modellen zijn de ES en de GS. Grote modellen worden aangeduid als LS. Cabriolets zijn de IS C modellen. De SUV's zijn compacte cross-overs (NX en RX), middelgroot (GX) of groot (LX). Tot de hybride modellen behoren de CT, de HS sedan en varianten van de GS, de LS en de RX. De F serie bestaat momenteel uit varianten van de GS sedan, de RC coupé en de LFA.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Speciaal