Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
-front

Volkswagen Beetle

1 / 3
-front
vw-beetle-side
vw-beetle-back

Sterke punten

  • Sympathieke looks
  • Ruim motoraanbod
  • Ook als Cabrio

Zwakke punten

  • Nogal krap achteraan
  • Afwerkingsdetails
  • Kleine koffer

Volkswagen Beetle : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Volkswagen Beetle, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Volkswagen Beetle: de knipoog naar het verleden

We hoeven niet uit te leggen wat de legendarische Kever voor Volkswagen betekend heeft. Twee keer hebben de Duitsers het succes geprobeerd te herhalen: met de New Beetle in 1997 en met deze Beetle in 2011. De nieuwe Kever van de jaren 90 was geen groot succes, die van een decennium geleden viel meer in de smaak. Lees meer

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De Volkswagen Beetle deelt zijn platform met de toenmalige Golf. Daardoor kan hij een beroep doen op dezelfde technologie en dezelfde aandrijflijnen.
  • Met in totaal drie benzinemotoren en twee diesels beschikt de Volkswagen Beetle over een degelijk motoraanbod.
  • De Beetle is vooral populair als gesloten versie, maar net als bij de New Beetle bouwde Volkswagen ook nu weer een cabriolet.
  • Om in te stappen op de crossover-hype kreeg deze Beetle aan het einde van zijn carrière nog een stoerdere Dune-uitvoering.

Belangrijke gegevens

Motoren

De Volkswagen Beetle begon zijn carrière in 2011 met drie benzine- en twee dieselmotoren op de Europese markt. Aan benzinekant is er een 1.2 TSI-viercilinder turbobenzine van 105 pk, een 1.4 TSI-viercilinder turbobenzine van 160 pk en een 2.0 TSI van 200 pk. Die laatste kreeg doorheen zijn carrière een upgrade naar 210 en later 220 pk, terwijl de 1.4 TSI halverwege de carrière van de Beetle herwerkt werd tot een nieuw blok met 150 pk. Dat werd vanaf dan de basismotor.

Aan dieselkant was het motoraanbod iets minder uitgebreid. Aanvankelijk begon de Beetle met een 1.6 TDI-viercilinder van 105 pk en een 2.0 TDI van 140 pk. Halverwege de carrière verving Volkswagen beide dieselblokken door een nieuwe 2.0 TDI, met vermogens van 110 en 150 pk. Alle modellen van de Volkswagen Beetle dreven de voorwielen aan en waren standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. De basisdiesels kregen standaard een handgeschakelde vijfbak. De DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling was een optie.

Afmetingen

Met een lengte van 4,28 meter, breedte van 1,81 meter en hoogte van 1,47 meter was de Volkswagen Beetle nipt langer en breder, maar minder hoog dan de zesde generatie Volkswagen Golf waarmee hij zijn technische basis deelde. Vergeleken met de New Beetle van de jaren 90 kreeg deze Beetle een flinke groeispurt. De Beetle Dune voegt door zijn andere bumpers en iets toegenomen rijhoogte een paar centimeters toe.

Het koffervolume van de Volkswagen Beetle bedraagt 310 liter met de rugleuning van de achterbank rechtop, terwijl de Beetle Cabrio het met 225 liter moet stellen. Klap je de rugleuning van de gesloten versie neer, dan maak je 905 liter vrij. Daarmee moet de Beetle iets onderdoen vergeleken met de Golf 6 (350 liter), maar hij doet het desondanks beter dan de 210 liter van de New Beetle uit de jaren 90. De Volkswagen Beetle biedt op de achterbank trouwens plaats aan twee passagiers.

De onderstaande tabel bevat de specificaties van de Beetle 1.2 TSI:

Productie 2011 - 2018
Lengte, breedte, hoogte 4,28 m, 1,81 m, 1,49 m
Wielbasis 2,54 m
Inhoud bagageruimte 310 - 905 l
Ledig gewicht 1.174 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.680 kg
Cilinderinhoud 1.197 cm³
Maximaal koppel 175 Nm
Topsnelheid 180 km/h
Acceleratie 0-100 km/h in s 10,9 s
Tankinhoud 55 l
Verbruik 5,9 l/100km
CO2-uitstoot 137 g/km

Uitvoeringen

Volkswagen verkocht zijn Beetle destijds in drie uitvoeringen. De basisuitvoering heette simpelweg ‘Beetle’ en combineerde stalen 16-duimsvelgen met zwarte beschermlijsten op het koetswerk en een basisaankleding voor het interieur. De uitvoering ‘Design’ zette de Beetle op 16-duims aluminium velgen en voegde chromen accenten toe aan het exterieur. Binnenin kreeg de Design een iets comfortabelere aankleding. De versie ‘Sport’ gaf de Beetle tot slot een sportiever jasje, met koetswerkkit en 17-duimsvelgen, en sportzetels voor het interieur. Daarnaast waren er nog enkele speciale pakketten en series, zoals het sportieve R Line-pakket of de Dune, met hogere bodemvrijheid en avontuurlijkere bumpers.

Occasionprijzen

De occasionprijzen van de Volkswagen Beetle beginnen bij zo’n 7.000 tot 8.000 euro voor de basisbenzine- en dieselmotoren met relatief hoge kilometerstanden. Voor een Beetle Cabrio beginnen de prijzen vanaf 17.000 euro. De duurdere uitvoeringen en lagere kilometerstanden vind je terug vanaf 20.000 euro, waardoor ook deze Beetle profiteert van het sterke Duitse merkimago.

Design-highlights en interieur

De Volkswagen Beetle verpakt de klassieke rondingen van de oer-Volkswagen in een modern jasje. Daarbij ziet het resultaat er iets sportiever uit dan bij de New Beetle uit de jaren 90. Binnenin mengt de Beetle kleurrijke accenten met elementen die je kent uit de Volkswagen Golf 6.

Exterieur

Met zijn bolle koplampen en dito achterlichten, zijn gebogen motorkap en daklijn, en zijn gewelfde wielkasten zijn de verwijzingen naar de oer-Kever die deze Beetle maakt overduidelijk. Met zijn stalen 16-duimsvelgen en zwarte kunststof accenten op de flanken en de deurgrepen houdt de basisuitvoering ‘Beetle’ de buitenkant behoorlijk sober. De versie ‘Design’ kleedt het geheel iets stijlvoller aan, terwijl de versie ‘Sport’ met een kofferspoiler, verlaagde ophanging, zwarte spiegelkappen en dubbele uitlaat de sportieve kaart trekt. Personalisatie is het codewoord voor de buiten- en binnenkant, met stickersets, opvallende koetswerkkleuren als Tornadorood en Saturngeel, en met speciale versies als de crossoverversie ‘Dune’. De Beetle Cabrio steekt met zijn stoffen kap die achter de achterbank wegklapt de verwijzingen naar het verleden niet onder stoelen of banken.

Interieur

In het interieur wist Volkswagen de wat strenge Duitse sfeer op te fleuren door de koetswerkkleur te laten terugkomen op de portieren en het dashboard. Standaard kregen de stoelen een stoffen bekleding, met lederen stoelen in de optielijst. Op het dashboard gebruikte de Beetle enkele elementen en bedieningsorganen van de Golf 6 die op dezelfde basis stond, maar de gebruikte materialen in de Beetle haalden niet helemaal hetzelfde niveau.

vw-beetle-interior

vw-beetle-seats

Rijhulp en veiligheid

Bij zijn debuut in 2011 kreeg de Volkswagen Beetle de maximumscore van vijf sterren in de Euro NCAP-crashtests. De Beetle kreeg vooral goeie punten op de bescherming van zijn passagiers, maar scoorde minder op vlak van voetgangerbescherming. Naar huidige normen is de veiligheidsuitrusting relatief beperkt, al waren zijdelingse airbags, ESP en andere antislipsystemen wel standaard.

Alternatieven

Als je denkt aan retro-interpretaties van iconische modellen, dan kun je niet om de Mini heen. Die is er eveneens als driedeurs en als Cabrio, en in recentere generaties ook als vijfdeurs. Aan Italiaanse kant rijdt er al sinds 2007 de Fiat 500 rond, die eveneens kan rekenen op een dakloze versie. Zoek je bij Volkswagen iets praktischers, dan is de Golf het voor de hand liggende alternatief.

FAQ

Hoeveel kost een Volkswagen Beetle vandaag?
Als je kunt leven met basismotoren en hoge kilometerstanden, dan vind je al een Volkswagen Beetle voor **minder dan 10.000 euro**. Voor rijkelijker aangeklede Beetles met meer aanvaardbare kilometerstanden loopt het prijskaartje echter al snel op richting 14.000 euro of meer.
Kost een Volkswagen Beetle Cabrio meer?
Bij de Beetle Cabrio moet je inderdaad rekenen met **hogere startprijzen**. Reken op 17.000 euro voor modellen met een hoge kilometerstand. Voor lagere kilometerstanden kijk je al snel richting 20.000 euro.

Beoordelingen voor Volkswagen Beetle

31 Beoordelingen

4,9