Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-crossland-front

Opel Crossland

1 / 3
opel-crossland-front
opel-crossland-side
opel-crossland-back

Sterke punten

  • Prima binnenruimte voor een compacte auto
  • Praktisch interieur
  • Ook met automaat

Zwakke punten

  • Beperkt aanbod motoren
  • Verschuifbare achterbank niet standaard
  • Niet de voorloper van technisch vernuft

Opel Crossland : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Opel Crossland, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Opel Crossland: de compacte, stads-SUV van Opel

Opel had met de Meriva een model in huis met een hoge instap en een hoge zit. Omdat MPV’s als de Meriva niet meer zo gewild zijn als vroeger, moest zijn opvolger dan ook een SUV worden. En zie daar: de Crossland, een stoere, compacte SUV die in 2017 op de markt verscheen. Lees meer

Interesse in een Opel Crossland

Opel Crossland occasions
Opel Crossland nieuwe auto's
Opel Crossland dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Hoge instap en hoge zit
  • Praktische inzetbaarheid
  • Comfortabel onderstel
  • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Technische gegevens

Motorisatie

De Opel Crossland verscheen in 2017 op de markt, toen met de naam ‘Crossland X’. In 2020 onderging de auto een facelift, waarbij tevens de naam werd gewijzigd naar ‘Crossland’, dus zonder de ‘X’ erachter. Vanaf 2020 is de Opel Crossland verkrijgbaar met één benzinemotor die in de twee vermogens komt: 81 kW (110 pk) en 96 kW (130 pk). Waarbij de minst krachtige variant gekoppeld is aan een handbak en de ander aan een automatische transmissie met zes versnellingen. Met de introductie van de Crossland X in 2017 was de auto ook leverbaar met een 1.5-liter dieselmotor. Deze is echter met de facelift komen te vervallen in het aanbod.

Afmetingen

De Opel Crossland is 4,22 meter lang en 1,76 meter breed zonder de buitenspiegels meegerekend. Met buitenspiegels is de Crossland 1,97 meter breed. Verder is hij 1,60 meter hoog en telt de wielbasis 2,60 meter, wat best netjes is voor een auto in dit segment. De bagageruimte heeft een inhoud van 410 liter. Kies je voor de optionele verschuifbare achterbank, dan kun je de bagageruimte vergroten tot 520 liter. Met de achterbank neergeklapt biedt de Crossland maar liefst 1.255 liter bagageruimte.

De belangrijkste specificaties op een rij (modellen met een verbrandingsmotor):

Opel Crossland
Marktintroductie 2017
Lengte x breedte x hoogte 4,22 x 1,76 x 1,60 m
Wielbasis 2,60 m
Inhoud bagageruimte 410 – 1.255 l
Ledig gewicht 1.165 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.705 kg
Cilinderinhoud 1.199 cm3
Vermogen 81 – 96 kW (110 -130 pk)
Koppel 205 – 230 Nm
Topsnelheid 187 – 198 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 10.2-10.9 sec
Tankinhoud 45 l
Verbruik 6,1 – 6,3 l/100 km
CO₂-uitstoot 138 – 147 g/km

Varianten

De Opel Crossland is er in één uitvoering: de Elegance, die al over een best rijke uitrusting beschikt en verder is aan te kleden met pakketten en losse opties. Standaard is de Crossland onder meer voorzien van elektrisch bedienbare ramen achter, neerklapbare achterbank, contrasterende dakkleur, warmtewerende voorruit, Hill Start Assist, diverse veiligheidssystemen, multimediasysteem met Apple CarPlay en Android Auto, achteruitrijcamera en LED-koplampen.

De Crossland is aan te kleden met optiepakketten zoals het Comfort-pakket voorzien van de verschuifbare achterbank, verwarmbare stoelen en stuurwiel en Flex Floor-laadvloer in de achterbak. Daarbovenop kun je ook kiezen voor het Black-pakket en, zoals de naam al suggereert, krijg je een aantal zwarte accenten op het exterieur. Overige losse opties zijn bijvoorbeeld een glazen panoramadak, afneembare trekhaak, keyless entry & start en 17-inch lichtmetalen wielen.

Prijzen

Voor een Opel Crossland tel je een kleine 30.000 euro neer. Voor dat geld reserveert Opel een Crossland 1.2-liter motor met 81 kW (110 pk) en handbak voor je. Toch liever een automaat? Dan is de Crossland met 96 (130 pk) je enige keuze. Dan ben je net iets meer dan 30.000 euro kwijt.

Op de occasionmarkt zijn ook Opel’s Crossland te koop. Je hebt dan ook nog de mogelijkheid om een Crossland met dieselmotor te vinden. Prijzen variëren uiteraard afhankelijk van bouwjaar, kilometerstand en staat. Prijzen beginnen zo ongeveer bij 15.000 euro voor de auto’s met meer ervaring en lopen op tot zo rond de 35.000 euro voor de rijk uitgevoerde jonge exemplaren.

Design

Buitenkant

Over het geheel genomen ziet de Opel Crossland eruit als een typische Opel, dankzij het herkenbare familiegezicht. De Crossland was overigens het eerste model met de inmiddels bekende Opel Vizor, het zwarte front dat één geheel lijkt te vormen met de koplampen. Zowel op de voorzijde als de achterzijde sieren grijze accenten die het design stoerder maken. Op de achterzijde is de modelnaam volledig uitgeschreven, kenmerkend voor alle Opel-modellen.

Binnenkant

De Opel Crossland biedt een zeer goede ruimte binnenin en overtuigt door relatief veel hoofd- en beenruimte. Dat is onder andere te danken aan de ruime wielbasis en de vrij rechtopstaande stoelen en achterbank. Bovendien biedt de verhoogde zitpositie, die typisch is voor SUV's, een beter overzicht over de verkeerssituatie en vergemakkelijkt het in- en uitstappen. Dit kan vooral voor oudere bestuurders een voordeel zijn.

Ook de passagiers achterin vinden veel ruimte. Hoewel het met vier personen niet de meest comfortabele auto is, is dat wel mogelijk. De afwerking van de materialen in de Opel Crossland is goed, zodat je je snel thuis voelt. De bedieningselementen zijn eenvoudig en laten zich intuïtief bedienen. Uiteraard maakt het centrale infotainmentdisplay met Apple Carplay en Android Auto het een modern geheel.

Veiligheid

Opel staat erom bekend veel te bieden voor weinig geld. Het assortiment assistentiesystemen in de Opel Crossland vormt daarop geen uitzondering. De basisversie heeft verkeersbordherkenning, achteruitrijcamera, waarschuwing bij dreigende botsing, automatische noodrem, vermoeidheids-herkenningssysteem en een hoop airbags. In de Euro NCAP crashtest behaalde de Opel Crossland dan ook de maximale waardering van 5 sterren.

Alternatieven

De markt voor compacte SUV's bloeit. Daarom zijn er legio alternatieven voor de Opel Crossland. Deze omvatten de onderhuids identieke Peugeot 2008, de Toyota Yaris Cross, de Audi Q2 en VW T-Cross. Binnen het merk Opel zou je nog kunnen kiezen voor de iets sportievere Mokka, die er ook als volledig elektrische versie is of je kunt gaan voor de minder hoge Corsa.

FAQ

Heeft de Opel Crossland vierwielaandrijving?
Nee, de Crossland is enkel voorwielaangedreven, ondanks dat hij misschien uitziet als een offroader heeft de Crossland niets te zoeken op het onverharde.
Hoeveel bagage kan de Opel Crossland meenemen?
Met de achterbank rechtop kan er 410 liter bagage in de Opel Crossland geladen worden. De achterbank kan ook neergeklapt worden, in dat geval kan 1.255 liter bagage meegenomen worden.
Wat kost de Opel Crossland?
Prijzen beginnen bij een kleine 30.000 euro voor de Opel Crossland 1.2-liter motor met 81 kW (110 pk) en handbak.