Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-crossland-x-l-01.jpg

Opel Crossland X

1 / 4
opel-crossland-x-l-01.jpg
opel-crossland-x-l-02.jpg
opel-crossland-x-l-03.jpg
opel-crossland-x-l-04.jpg

Opel Crossland X : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Opel Crossland X, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Cross-over uit compacte klasse

Na een kleine 90 jaar eigendom te zijn geweest van het Amerikaanse General Motors kwam het van oorsprong Duitse Opel in 2017 weer in Europese handen. In de zomer was de miljarden kostende overname afgerond en werd PSA, het in Parijs gevestigde moederbedrijf van Peugeot en Citroën, de nieuwe eigenaar. Autoliefhebbers hoefden niet zo lang te wachten op de eerste resultaten van deze samenwerking, want in reeds in maart van 2017 stelde Opel de met Franse hulp geproduceerde Opel Crossland X voor tijdens de Autosalon van Genève. Lees meer

Interesse in een Opel Crossland X

Opel Crossland X occasions
Opel Crossland X nieuwe auto's
Opel Crossland X dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Diverse motoren alsook het gebruikte platform waren door PSA ontwikkeld. De als 5-deurs hatchback vormgegeven mini-SUV is de opvolger van de Opel Meriva, die van 2002 tot begin 2017 in productie was. Net als deze mini-MPV laat Opel de Crossland X bouwen in de fabriek in het Noord-Spaanse Saragossa. Onder meer ook de Mokka, de Corsa en de bestelauto Combo komen daarvandaan. De Opel Crossland X is na de Mokka X de eerste cross-over waarbij Opel een X aan de modelnaam toevoegt. De auto vertoont overeenkomsten met de wat grotere Mokka X. Vergeleken met zijn voorloper Meriva heeft de Crossland X Opel een hipper en stoerder voorkomen.

Design en aandrijving Opel Crossland X

Opel zelf noemt de Crossland X een cross-over met een SUV-design, die is voorzien van praktische en bijzondere features. Zo is er bewust voor gekozen dat de stoelen vergeleken met eerdere soortgelijke Opels een hogere zitpositie bieden. Hierdoor heeft de chauffeur beter zicht op de rest van het verkeer. Voor een nog ruimtelijker gevoel kan optioneel een panoramadak van glas op de Opel Crossland X worden gemonteerd. Deze beslaat de gehele bovenzijde van de auto. Tot de veiligheidsvoorzieningen en handige hulpopties van de cross-over behoren onder meer een camera voor bij het achteruit inparkeren die een beeld van 180 graden geeft, de handsfree parkeerondersteuning Advanced Park Assistant II en een noodremsysteem dat voetgangers en andere weggebruikers detecteert en bij snelheden van 5 tot 85 km per uur automatisch afremt. Een display geeft informatie over de eigen snelheid en de verkeersborden langs de weg. Bij aankoop van de Opel Crossland X kan worden gekozen uit vier benzinemotoren van 1.2 liter en twee diesels van 1.6 liter. De meeste daarvan beschikken over het zuinige start-stopsysteem. De benzinemotoren werden geleverd door de nieuwe Opel-eigenaar PSA, en zijn gekoppeld aan een 5- of 6-traps handgeschakelde transmissie of 6-trapsautomaat.

Opel Crossland X, Meriva en Mokka X

De invloed van PSA op de Crossland X is niet alleen merkbaar in de aandrijving van de auto. Net als voor de benzinemotoren tekende het Franse bedrijf ook voor het toegepaste platform. Bij de ontwikkeling van de cross-over uit het B-segment werd namelijk gebruikgemaakt van het PSA PF1-platform, dat in 2002 is geïntroduceerd. Voorganger Meriva was gebouwd op het in 2005 door General Motors in samenwerking met Fiat en Opel bedachte Small Common Components and Systems-platform (SCCS). De korte variant van dit platform werd onder andere ook voor de Opel Adam en de recentere Opel Corsa’s gebruikt, terwijl men voor de Meriva een versie met een langere wielbasis ontwierp. Hoewel de Opel Crossland X bedoeld is als vervanger van de Opel Meriva is de auto in alle opzichten kleiner dan de laatste generatie van zijn voorganger, en overtreft hij de eerste lichting daarvan alleen in lengte en breedte. Te beginnen bij de wielbasis bedraagt deze van de Crossland X Opel 2.605 mm tegen 2.644 mm bij de tussen 2010 en 2017 verkochte Meriva B. De totale lengte van het chassis en koetswerk was bij de Meriva B nog 4.288 mm, maar is bij de vervangende cross-over beperkt tot 4.212 mm. Verder is de Opel Crossland X vijf centimeter smaller en een centimeter lager. Qua afmetingen doet de Crossland X ook wel denken aan de Opel Mokka X, de 2016-facelift van de Mokka. Hoewel voorzien van een kortere wielbasis is de Mokka X enkele centimeters langer en hoger. Deze beschikt daarom over een groter maximaal laadvermogen. De Opel Crossland X heeft een standaardvolume van 410 liter, dat bij het neerklappen van de achterbank wordt vergroot tot 1.255 liter. De bagagecapaciteit van de Mokka X ligt op 365 liter respectievelijk 1.372 liter.

Prijsvergelijking Opel Crossland X

De Crossland X is leverbaar met drie verschillende uitrustingsniveaus. Daarvan kost de Selection het minst. Deze is alleen verkrijgbaar met een handmatige 5-traps versnellingsbak, en voorzien van een in hoogte en diepte verstelbaar stuur, elektrisch bedienbare zijruiten voor en in hoogte verstelbare halogeenkoplampen. De middenmoter qua prijs is de Online Edition, en heeft als extra’s een verbeterd infotainmentsysteem en elektrische zijruiten achter. Voor de Opel Crossland X Innovation moet het diepst in de buidel worden getast. Dit model is luxueuzer uitgevoerd, met onder meer lederen stuurbekleding, een gekoeld dashboardkastje, chromen details in het interieur en lichtmetalen velgen.