Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Opel Meriva

Compacte MPV met veel ruimte

Opel staat al tientallen jaren bekend als producent van luxe en ruimtelijke auto’s uit de hogere segmenten, maar met MPV’s ging het merk zich pas later bezighouden. In navolging van Renault rolden in de tweede helft van de jaren 90 enkele grote MPV-modellen als de Opel Sintra en de Zafira A uit de fabriek. Enige tijd daarna begon men met de ontwikkeling van de mini-MPV Opel Meriva. Deze auto kende geen directe voorganger, maar kwam ook niet helemaal uit de lucht vallen. Lees meer

Alternatieve modellen

Informatie over Opel Meriva

Het model werd namelijk gebaseerd op het chassis van de Opel Corsa C, die tussen 2000 en 2006 in productie was. De Meriva Opel werd in 2002 voorgesteld, en kwam in 2003 bij de autodealer te staan. Na een kleine make-over in 2006 werd in maart 2010 de tweede generatie van de Meriva onthuld op de Autosalon van Genève. Het model werd tot medio 2017 gebouwd, en verschilt aanzienlijk van de oorspronkelijke uitvoering. Kenmerkend voor de eerste Opel Meriva is de grote laadruimte die het Flex5-zitplaatsensysteem biedt. De tweede en laatste versie valt op door zijn zogeheten ‘zelfmoorddeuren’, waarvoor Opel zelf overigens de minder controversiële term ‘flexdoors’ hanteert.

Opel Meriva in technisch opzicht

Voor de eerste generatie van de Meriva stelde Opel flink wat motoren beschikbaar. De als 5-deurs hatchback uitgevoerde maar meer op een kleine stationwagon lijkende auto kon worden uitgerust met benzinemotoren van 1.4 liter, 1.6 liter en 1.8 liter. Hoewel sommige daarvan na de facelift van februari 2006 werden vervangen door gemoderniseerde exemplaren waren de aangegeven cilindervolumes gedurende de gehele productieperiode verkrijgbaar. Voor de dieselrijder bestonden er voor de Opel Meriva aanvankelijk uitsluitend EcoTec-motoren van 1.7 liter. Begin 2006 werden deze vervangen door diesels met een roetfilter. Tegelijkertijd introduceerde Opel een kleinere 1.3 liter EcoFLEX-diesel, die eveneens voorzien was van een roetfilter. De in 2010 gelanceerde tweede Meriva-generatie liet wat minder motorische variatie zien. In het gamma bevonden zich 1.4 liter benzinemotoren, die als standaardversie van 100 pk konden worden geleverd en verkrijgbaar waren als turbo’s van 120 en 140 pk. Van de turbo’s bestond een alternatieve bi-fueluitvoering, terwijl die van 140 pk in 2012-2014 ook met stop-startsysteem werd verkocht. Het dieselassortiment van de tweede Opel Meriva had motoren van 1.3 en 1.7 liter, waarvan het 1.3-exemplaar tussen 2011 en 2014 tevens met stop-starttechnologie kon worden geleverd. De diesel- en benzinemotoren waren gekoppeld aan een 5- of 6-traps handgeschakelde, halfautomatische of automatische versnellingsbak.

Verschillen Opel Meriva en Corsa C

Zoals vermeld stond het onderstel van de Opel Corsa C model voor de initiële versie van de Meriva. Deze Opel Meriva A was desondanks een stuk forser dan de Corsa van 2000-2006. Beide voertuigen waren ontwikkeld op het Gamma-platform van General Motors, waarvan Opel destijds eigendom was. Dit Gamma-platform werd in 2000 in gebruik genomen voor kleinere auto’s uit de B-klasse. Omdat de Meriva als MPV is uitgevoerd was het verschil in afmetingen tussen de Corsa C en de Meriva A evenwel groot. Dat begon al met de wielbasis. Deze bedroeg bij de Corsa 2.491 mm en bij de eerste Meriva 2.630 mm. Qua carrosserielengte bevond de Meriva A zich met 4.052 mm tussen de Corsa C-hatchback en diens grotere sedanvariant. Met een breedte van 1.694 mm en een hoogte van 1.624 mm was de Opel Meriva-MPV in die opzichten groter dan de Corsa C-sedan en -hatchback. Die ruimtelijkheid werd van binnen benadrukt door het Flex5-systeem. Door de vier passagiersstoelen neer te klappen ontstond zo’n 1.400 liter laadvolume, terwijl de 3-zitsachterbank bovendien kon worden omgetoverd tot twee aparte stoelen. De tweede generatie van de Meriva Opel was gebouwd op het Small Common Components and Systems-platform. Dit door General Motors, Opel en Fiat ontworpen SCCS-platform werd voor het eerst gebruikt in 2005 voor kleinere auto’s, maar kreeg niet veel later een variant voor modellen met een langere wielbasis. De Opel Meriva B beschikte met 2.644 mm dan ook over een iets grotere wielbasis dan de Meriva A. Daarbij was het koetswerk eveneens langer en breder, namelijk 4.288 x 1.812 mm. De achterste zijdeuren van de Meriva B openden in omgekeerde richting, en tot een hoek van 84 graden in plaats van de gebruikelijke 70.

Opel Meriva prijzen

De laatste generatie Meriva Opel is na een make-over in 2014 nog in veel varianten uitgebracht. De voordeligste daarvan was de Berlin, die in 2015 vervangen werd door de Selection. De Business+ was een stukje duurder, en werd in prijsniveau gevolgd door de Edition. Hiervan werd in 2014-2015 ook een Design Edition geproduceerd, waarvoor iets meer moest worden betaald. Vergeleken met die versie was de Cosmo weer wat prijziger. In aanschaf iets daarboven zat de Blitz. Bij de introductie van dit laatste model in januari 2016 werden de Opel Meriva Selection, Business+, Edition en Cosmo uit het aanbod geschrapt.

Beoordelingen voor Opel Meriva

168 Beoordelingen

4,4