Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Opel Zafira

Het veiligere antwoord op de Sintra

Toen in de loop van de jaren 90 MPV’s populair werden, kon ook Opel niet achterblijven. Het eerste multi-purpose vehicle dat werd geproduceerd was de Opel Sintra, die in 1996 eerst in Duitsland op de markt werd gebracht. Een jaar later begon de verkoop ervan in Nederland. De auto bleek niet zo’n succes. Dit was met name te wijten aan tegenvallende resultaten in de veiligheidstest van Euro NCAP. Daarin bleek de ruim vier meter lange MPV een stuk onveiliger dan soortgelijke modellen van andere merken. Lees meer

Video - Opel Zafira Profiel

Alternatieve modellen

Informatie over Opel Zafira

In 1999 werd de Sintra dan ook uit het Opel-assortiment verwijderd. Het conceptmodel van de opvolger was in september 1997 al gepresenteerd op de Internationale Automobil-Ausstellung in Frankfurt. Deze Opel Zafira gedoopte auto ging begin 1999 in productie en stond enkele maanden later bij de autodealer. Het nieuwe model bood plaats aan zeven personen. De 5-deurs MPV was echter minder lang dan de Sintra, die ruimte had voor maximaal acht inzittenden. Een bijzonder aspect aan de Zafira is de Flex7-stoelindeling. Met uitzondering van de chauffeursstoel zijn alle zitplaatsen inklapbaar, zodat een grote laadruimte kan worden gecreëerd. De recente Opel Zafira Tourer kreeg bovendien vijf sterren in de Euro NCAP-veiligheidstest.

Aandrijving Opel Zafira

De eerste generatie van de Zafira Opel was vergeleken met de latere uitgaves niet eens zo gek lang, maar stond destijds min of meer op zichzelf. Het model overtrof de directe concurrent, de Renault Scénic, op zo’n beetje alle punten. Er was keuze uit benzinemotoren met een cilinderinhoud variërend van 1.6 tot 2.2 liter, waaronder zich tevens turbo’s bevonden. Qua diesels bestond het aanbod uit 2.0- en 2.2-liter exemplaren. Zes jaar na de introductie van de Opel Zafira was het tijd voor de volgende generatie. Deze werd in de zomer van 2005 gepresenteerd en kwam bekend te staan als de Zafira B. Het aanbod benzinemotoren was vergelijkbaar met dat van de eerste versie uit 1999, al leverden ze over het algemeen wel wat meer pk’s. De cilinderinhoud van de dieselmotoren werd beperkt tot 1.7 en 1.9 liter, maar ook deze waren krachtiger geworden. Daarnaast was de voorwielaangedreven MPV leverbaar met 1.6-liter motoren op cng, en vanaf 2010 een 1.8-liter lpg-motor. In 2011 presenteerde Opel de Zafira C onder de naam Zafira Tourer. De meeste motoren zijn opnieuw een slag kleiner; alleen de dieselexemplaren bieden nog 2.0-literopties.

Opel Zafira vergeleken met Sintra en Astra

Met de Zafira A koos Opel er in eerste instantie voor om een MPV uit te brengen die kleiner was dan de Sintra. Vooral het verschil in lengte was met 4.317 tegen 4.670 mm opvallend, maar ook de breedte en de hoogte van de Zafira waren een stuk minder. De oorzaak hiervan was dat de autofabriek bij het ontwerpen van de nieuwe MPV teruggreep op het oudere in 1979 geïntroduceerde T-Body-platform voor auto’s in het C-segment. De grotere Sintra was daarentegen op de in 1997 ontwikkelde versie van het U-platform voor minivans gebouwd. De in 2005 uitgebrachte tweede generatie van de Zafira Opel werd op hetzelfde T-platform gebouwd en met maar liefst 15 centimeter verlengd tot 4.468 mm. Tegelijkertijd was de auto ook hoger en breder geworden. Voor de Opel Zafira Tourer-generatie van 2011 schakelde Opel over op het Delta II-platform, dat men enkele jaren daarvoor in gebruik had genomen. Hiermee werd eenzelfde traject gevolgd als bij de Astra. Het eerdere T-Body-platform van de Zafira werd namelijk ook gehanteerd voor de vroegere Opel Astra’s, terwijl de Astra J van 2009-2016 op Delta II werd gebouwd. Overigens is ook het motorengamma van de Opel Zafira deels gelijk aan dat van de Opel Astra, maar dit is niet de enige overeenkomst tussen de beide auto’s. In het ontwerp van de nieuwe Zafira Tourer-MPV is bijvoorbeeld de achteras van de Astra geleend. Deze wordt gecombineerd met de vooras van de Insignia. Afgezien van een acht centimeter kortere wielbasis is de Tourer qua lengte en breedte bijna net zo lang als de oude Opel Sintra. Daarbij is de Zafira enkele centimeters lager.

Uitvoeringen Opel Zafira sinds 2016

In juni 2016 onderging de Zafira Tourer een make-over, waarmee de voorkant, de achterkant en het interieur meer in overeenstemming werden gebracht met de Opel Astra K die in 2015 uitkwam. Sinds de facelift zijn trims als Berlin, Cosmo en BlitZ uit het assortiment verdwenen, en biedt Opel de Zafira aan in een beperkter aantal uitrustingsniveaus. In 2016 kon worden gekozen uit drie varianten. De voordeligste daarvan was de Edition. Deze werd op de voet gevolgd door de Business+. Het duurst was de Innovation-uitrusting. Met ingang van 2018 werd een deel van het Zafira-aanbod geschrapt, en levert Opel de MPV alleen nog in de uitvoeringen Online Edition en Business Executive. In prijs en uitrusting ontlopen deze beide Zafira Opel Tourer-trims elkaar niet zo veel.

Beoordelingen voor Opel Zafira

329 Beoordelingen

4,3