Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mercedes-benz-viano-front

Mercedes-Benz Viano

1 / 3
mercedes-benz-viano-front
mercedes-benz-viano-side
mercedes-benz-viano-back

Sterke punten

  • Veel ruimte in het interieur
  • Breed scala aan motoren
  • Comfort in hogere uitrustingslijnen

Zwakke punten

  • Hoge aanschafprijs
  • grote roestproblemen tot de facelift
  • Zeer hoge onderhoudskosten

Mercedes-Benz Viano : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Mercedes-Benz Viano, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Mercedes-Benz Viano: veel ruimte en een hoog comfortniveau.

Van 2003 tot 2014 was de Mercedes-Benz Viano een bestelwagen met veel ruimte. Het voertuig kon worden besteld als bedrijfswagen of als personenwagen. De huidige V-Klasse wordt beschouwd als de opvolger. Zelfs als occasion geniet de Viano een grote populariteit, vooral bij gezinnen. Lees meer

Interesse in een Mercedes-Benz Viano

Mercedes-Benz Viano occasions
Mercedes-Benz Viano dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De Mercedes-Benz Viano biedt veel ruimte voor het hele gezin of voor uitgebreid vervoer.
  • Er zijn verschillende motoren met een hoge torsie beschikbaar.
  • Het interieur wordt gekenmerkt door goede afwerking en comfort.
  • Het voertuig biedt zeer goed rijcomfort in alle omgevingen.

Data

Motor

Voor de Mercedes-Benz Viano waren in de loop der jaren verschillende motoruitvoeringen met verschillende prestatieniveaus beschikbaar. Als bestelwagen is de Viano afkomstig uit dezelfde modelserie als de Vito minibus. De focus lag duidelijk op dieselmotoren, die vooral overtuigen door lage onderhoudskosten en goede rijprestaties tegelijkertijd.

Het instapdieselmodel had een 2,1-liter viercilindermotor met keuze uit 88 pk, 109 pk of maar liefst 150 pk. De Mercedes-Benz Viano maakt echter ook indruk met aanzienlijk meer vermogen op verzoek. De 3,0-liter V6-dieselmotor was verkrijgbaar met 150 pk of 224 pk. Deze laatste scoorde met een hoge torsie van 440 Nm. Deze topvariant accelereert naar 100 kilometer per uur in slechts 9,1 seconden. De topsnelheid is 201 kilometer per uur.

Gaat het daarentegen om een Mercedes-Benz Viano met benzinemotor, dan levert deze maximaal 258 pk met een koppel van 340 Nm. Enerzijds maakt dit zeer goede rijprestaties en bijna sportieve ambities mogelijk, maar anderzijds is het verbruik zeer hoog. Vooral de dieselmotoren waren dan ook zeer populair bij de klanten.

Afmetingen

De Mercedes-Benz Viano is een bestelwagen en biedt niet alleen veel ruimte voor personen, maar ook een enorme bergruimte. Afhankelijk van de gekozen carrosserievorm variëren de afmetingen van het voertuig echter aanzienlijk. Er was bijvoorbeeld een model met een verlengde wielbasis beschikbaar. De Viano is minstens 4,75 meter lang, de grotere versie is met 5,24 meter beduidend langer. De breedte is 1,9 meter in alle versies. De wielbasis van het voertuig ligt tussen de 3,2 en 3,4 meter.

Naast een grote laadruimte kunnen ook maximaal negen zitplaatsen worden besteld. De ruimte in het interieur laat vrijwel niets te wensen over. Dat geldt ook voor het laadvolume: in de extra lange versie kan tot 930 liter worden gevuld. Bovendien mag de bestuurder het dak belasten met nog eens 150 kilogram. De Mercedes-Benz Viano is bij uitstek geschikt voor het gebruik van aanhangwagens en ondersteunt zelfs grote en zware aanhangers met absoluut gemak. Tot 2.500 kilogram maximaal trekvermogen is gespecificeerd voor de grote bestelwagen van Mercedes-Benz.

Bouwperiode 2003 – 2014
Lengte, breedte, hoogte 4,7 - 5,2 m x 1,9 m x 1,8 m
Wielbasis 3,2 - 3,4 m
Inhoud bagageruimte 430 - 4.650l
Leeggewicht 1.960 - 2.170 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.770 - 3.050 kg
Cilinderinhoud 2,143 - 3,724 cm³
Koppel 220 - 440 Nm
Topsnelheid 157 - 201 km/u
Acceleratie 0-100 km/u in s 8,2 - 17,3 s
Tankinhoud 75 l
Verbruik 8,5 - 12,5 l/100 km
CO2-uitstoot 230 - 299 g/km

Varianten

Wie de Mercedes-Benz Viano koos als praktische bestelwagen voor dagelijks gebruik, kon kiezen uit verschillende opbouwlengtes: Standaard (4,748 mm), Kort (4,763 mm), Lang (5,008 mm) en Extra Lang (5,238 mm).

Bovendien konden de klanten kiezen tussen verschillende uitrustingslijnen. Aanvankelijk kon worden gekozen uit de varianten Trend, Fun, Ambiente en Avantgarde. Ook de variant X-Clusive, die in 2010 in Nederland verscheen, voldeed aan de hogere comforteisen. Deze overtuigde met een herziene look, onder andere met sierlijsten op de dorpels, 18-inch wielen en een chromen uitlaatsierstuk. Met deze uitrustingslijn was het ook voor het eerst mogelijk om stoelbekleding met Alcantara te bestellen voor de Mercedes-Benz Viano, waarmee het interieur aanzienlijk werd verbeterd.

De Mercedes-Benz Viano kreeg in 2010 een facelift, waarbij onder meer het uiterlijk werd aangepast. Vanaf dit punt hebben de koplampen een naar beneden gerichte LED-strip, die we al kennen van de M-Klasse uit 2008. De modernste motoren konden nu ook voor de bestelwagen van Mercedes-Benz worden geconfigureerd.

Prijs

Zoals reeds vermeld, werd de basisversie van de Mercedes-Benz Viano voornamelijk aangeboden met dieselmotoren. Daarom is de Viano CDI 2.0 de betaalbare versie die vanaf een aankoopprijs van 30.000 euro kan worden besteld. De versies met krachtigere motoren of extra lengte kosten natuurlijk aanzienlijk meer. In dit geval overschreed de prijs al snel de grens van 50.000 euro.

Zelfs als occasion is de Mercedes-Benz Viano allesbehalve een koopje. Hoewel gebruikte voertuigen soms verkrijgbaar zijn vanaf ongeveer 10.000 euro, kunnen goed onderhouden voertuigen met een lage kilometerstand ook 30.000 euro of meer kosten.

Design

Exterieur

De Mercedes-Benz Viano is een klassieke bestelwagen. Dit komt niet alleen tot uiting in de afmetingen van de carrosserie, maar ook in het ontwerp van het exterieur. Het voertuig oogt zeer groot en hoekig, maar gaat niet voorbij aan de moderne stijl en visuele elementen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de gebogen zijlijn van het voertuig of de grote en langgerekte koplampen aan de voorzijde. Dankzij de 18-inchwielen, die tot het hoogste uitrustingsniveau behoren, oogt het model wendbaar. Grote schuifdeuren en een al even immense achterklep bepalen het totaalbeeld van de carrosserie en onderstrepen nogmaals het praktische karakter van het model.

Interieur

Het interieur van de Mercedes-Benz Viano wacht in eerste instantie op alle passagiers met overtuigende ruimte. De stoelen bieden meer dan voldoende comfort op alle rijen en voldoende ruimte om zelfs lange reizen met maximaal negen personen aangenaam te maken. De cockpit is uitstekend afgewerkt en heeft het nodige comfort. De afwerking is van een uitstekend niveau, onder andere door de keuze van fijne materialen. De bediening is in principe logisch, maar vergt enige gewenning door het grote aantal knoppen en draaiknoppen.

mercedes-benz-viano-Cockpit

mercedes-benz-viano-seats

Veiligheid

De Mercedes-Benz Viano kreeg een goede beoordeling van vier sterren in de Euro NCAP crashtest. Vooral in vergelijking met andere voertuigen in deze klasse is dit een overtuigend resultaat, hoewel er nog ruimte is voor optimalisatie. ESP en ABS zijn natuurlijk al in de serie opgenomen als belangrijke veiligheidssystemen. Hetzelfde geldt voor diverse voor- en zij-airbags en een gordelspanner met extra krachtbegrenzer. De inzittenden profiteren ook van een zeer goede passieve bescherming dankzij de stabiele en grote carrosserie. De talrijke veiligheidssystemen en -assistenten die tegenwoordig in veel voertuigen standaard zijn, waren helaas niet beschikbaar voor de Mercedes-Benz Viano. Ze werden pas ingevoerd met de opvolger van de V-Klasse.

Alternatieven

De Mercedes-Benz V-Klasse is het perfecte alternatief voor de Viano en maakt indruk met soortgelijke voordelen. Ook hier is enorm veel ruimte beschikbaar voor personen, en ook het vervoer van grote voorwerpen lukt met gemak. Uiteraard zijn voor de nieuwe V-Klasse nog meer technologieën en voorzieningen beschikbaar, dat geldt onder meer voor de belangrijke assistenten en veiligheidssystemen.

FAQ

Wat is de opvolger van de Mercedes-Benz Viano?
De V-Klasse wordt beschouwd als de opvolger van de Mercedes-Benz Viano. Deze is sinds 2014 leverbaar als nieuwe auto.
Hoe betrouwbaar is de Mercedes-Benz Viano?
Veel van de oudere modellen van de Mercedes-Benz Viano hebben last van enorme roestproblemen, dit werd pas met de facelift verholpen. De motoren en de technieken worden echter als zeer betrouwbaar beschouwd.

Beoordelingen voor Mercedes-Benz Viano

54 Beoordelingen

4,6