- Homepage
- Auto
- Mercedes-Benz
- Mercedes-Benz GLS



Sterke punten
- Zeer ruim
- Zeer luxueus
- Ook als nec-plus-ultra Maybach
Zwakke punten
- Zeer groot
- Zeer duur
- Maybach tikkeltje ordinair
Interesse in een Mercedes-Benz GLS
Onze expertise over jouw zoekopdracht

Mercedes EQS SUV (2023) test: waarom hij de EQS sedan overbodig maakt

Rijtesten: Mercedes A 45 AMG – Gereden: Mercedes A 45 AMG

Review: Mercedes-Benz GLB (2020)

Eerste review: Mercedes EQC (2019)

Eerste kennismaking: Mercedes GLK – G-vaders erfgoed

Rijtesten: Mercedes SL-klasse – Gereden: Mercedes-Benz SL-klasse
Goede redenen
- Aan boord van deze kolos heb je plek genoeg voor 7 personen, zelfs op de derde zitrij kunnen volwassenen zonder moeite plaatsnemen.
- De Mercedes-Benz GLS staat ook garant voor een grote hoeveelheid luxe, zelfs in zijn basisversie.
- Wil je nog meer luxe, dan kan je kiezen voor de Mercedes-Maybach GLS, die zijn inzittenden verwent met een interieur dat First Class bij de meeste luchtvaartmaatschappijen maar flauwtjes laat lijken.
- Het motorenaanbod van de Mercedes GLS is ook indrukwekkend, van potige zescilinders op benzine en diesel tot een 612 pk sterke AMG GLS 63.
Gegevens
Motoren
Het huidige motorengamma van de Mercedes GLS (2019 - heden) bestaat uit één zescilinder op diesel, een zescilinder op benzine en maar liefst 3 verschillende V8-benzinemotoren.
De diesel is de GLS 400 d, een 3-liter zes-in-lijn van 330 pk, standaard gekoppeld aan een 9-trapsautomaat en vierwielaandrijving.
Op benzine stap je in met de GLS 450 4MATIC, een 330 pk sterke mild hybride zes-in-lijn op benzine. Een stapje hoger staat de GLS 580 4MATIC, een 4-liter V8 van 489 pk die in 5,3 seconden naar de 100 sprint. Maar de krachtigste versie is de 612 pk sterke Mercedes-AMG GLS 63, een van de snelste manieren om 7 personen van A naar B te vervoeren, met een sprinttijd van 0-100 km/u in 4,2 seconden.
De Mercedes-Maybach GLS is enkel leverbaar als 600, met een 489 pk sterke variant van die 4-liter V8 uit de 580 en de AMG 63. In tegenstelling tot de Maybach S-Klasse is de Maybach GLS dus niet leverbaar met een V12.
Afmetingen
De Mercedes-Benz GLS is 5,34 meter lang, 1,96 meter breed en 1,82 meter hoog, met een forse wielbasis van 3,14 meter. Aan boord zijn er standaard 7 zitplaatsen. De koffer is 355 liter groot met alle 7 zitplaatsen overeind, tot 2.400 liter met de tweede en derde zitrij neergeklapt. Het voordeel van zo’n grote SUV: elke motorisatie van de Mercedes GLS kan tot 3,5 ton trekken.
Uitvoeringen
Mercedes heeft geen echte uitrustingsniveaus voor de GLS: je kiest eerst een motor en stelt dan jouw ideale GLS samen via opties en optiepakketten. De standaarduitrusting van de GLS is echter al zeer compleet, met elektrisch verstelbare voorzetels met memoryfunctie en stoelverwarming, een elektrische achterklep, een elektrisch schuifdak, LED-koplampen, 19-duims velgen, noodremhulp, een rijstrookassistent, een MBUX-infotainmentsysteem met Apple CarPlay en Android Auto, een 360°-camera met parkeerhulp, luchtvering met adaptieve dempers, enzovoort. Maar vergis je niet: het is nog steeds mogelijk om tienduizenden euro’s aan opties te selecteren in de configurator.
Prijzen
De goedkoopste Mercedes-Benz GLS is de 450 4Matic, de zescilinder benzinemotor van 367 pk. Die heeft een nieuwprijs vanaf 131.826 euro. De diesel, de GLS 400 d 4MATIC, kost minstens 136.674 euro. Voor een Mercedes-AMG GLS 63 betaal je minstens 232.310 euro, de Mercedes-Maybach GLS 600 gaat vanaf 241.581 euro over de toonbank.
Occasions van deze tweede generatie Mercedes GLS is nog niet erg uitgebreid, aangezien het model nog maar sinds 2019 op de markt is. Het goedkoopste model dat we kunnen vinden kost daarom nog steeds 97.000 euro, zelfs meer dan wat je betaalt voor een nieuwe! Showroomexemplaren van de Maybach of de AMG-versie kosten zelfs meer dan 200.000 euro.
Design
Exterieur
Deze tweede generatie Mercedes-Benz GLS, of derde generatie als je de eerste GL-Klasse meerekent, heeft een erg herkenbaar familiegezicht dat amper verschilt van de GLE. De achterkant is echter wel uniek. Niet dat je de GLS zou verwarren met een ander model uit het Mercedes-gamma, want met zijn lengte van 5,21 meter is het veruit de grootste SUV van het merk.
Interieur
Aan boord is het dashboard ook erg vergelijkbaar met dat van de GLE, met de dubbele MBUX-displays en de rechthoekige ventilatiemonden onder het centrale scherm. Daarmee loopt de GLS echter een stap achter qua technologie op de nieuwste modellen van Mercedes, die een verticaal display of het gigantische Hyperscreen uit de EQS hebben. Waarschijnlijk zal een facelift daar verandering in brengen. Hoe dan ook heb je in elke GLS heel wat luxe aan boord voor elke zitplaats. Optioneel kan je zelfs kiezen voor twee luxestoelen achterin in plaats van de achterbank. Een nadeel aan het forse formaat van de GLS: het zicht naar achteren is niet geweldig.
Veiligheid
De Mercedes GLS heeft geen Euro NCAP-veiligheidsscore, maar zijn technisch verwante kleine broer GLE kreeg wel de volle 5 sterren van de Europese veiligheidsinstantie. Je krijgt wel een groot aantal actieve veiligheidssystemen standaard mee, zoals adaptive cruise control, een rijstrookassistent, een 360°-camera en een noodremhulp.
Alternatieven
De grootste concurrent voor de Mercedes-Benz GLS is de BMW X7, die sinds 2018 op de markt is en zijn pijlen rechtstreeks heeft gericht op het SUV-vlaggenschip van Mercedes. Daarnaast heb je nog de Range Rover, die recent een nieuwe generatie heeft gekregen, en de Audi Q7, al is er sprake van een grotere Audi Q9 die nog iets meer binnen hetzelfde segment van de GLS zou vallen. In de VS, waar dit soort grote luxe-SUV’s populair is, is er nog de Lincoln Navigator en de Cadillac Escalade. De Mercedes-Maybach GLS gaat dan weer de concurrentie aan met de Bentley Bentayga.