Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Cadillac Escalade

In 1999 verschijnt met de Cadillac Escalade de eerste SUV van het merk

Luxe sedans in extra lang formaat en grote coupés en cabriolets met weelderige chroomversieringen: met zulke extravagante auto's bereikte Cadillac tot in de jaren '70 de Amerikaanse hogere klasse. De tijd van droomauto's in deze vorm is al lang geschiedenis en Cadillac heeft het zwaar genoeg gehad om zich sindsdien in Amerika als aanbieder van luxe auto's staande te houden tegenover buitenlandse concurrenten. Lees meer

Alternatieve modellen

Eind jaren ’90 koos moederconcern General Motors (GM) er daarom voor om de collectie van zijn luxe merk Cadillac uit te breiden met een voertuigklasse waarin Duitse en Japanse topproducenten elkaar ook al op de markt verdrongen. De strategen in Detroit rekenden op goede kansen voor Cadillac in het opbloeiende segment van de Sport Utility Vehicles (SUV), hoewel GM met zijn merken GMC en Chevrolet in dit segment al prominent vertegenwoordigd was en de aankoop van het SUV-merk Hummer terzelfder tijd ook al in de planning stond. Ondanks dat werd het project verwezenlijkt en kwam in 1999 met de Cadillac Escalade de eerste SUV van het luxe merk op de markt.

De Cadillac Escalade komt in 1999 als vijfzitter op de markt

Het feit dat er zo veel concurrentie was die uit het eigen concern stamde, had tegelijkertijd ook voordelen voor de ontwikkeling van de Cadillac Escalade. Voor het nieuwe model waren onderdelen en technische componenten uit het GM-assortiment goed te gebruiken. Dit maakte het mogelijk om de Cadillac Escalade in amper een jaar ontwikkelingstijd gereed te maken voor de markt. Bepalend voor het design van de auto was heel duidelijk de GMC Yukon, ook al was de styling van de Cadillac Escalade met een ander radiatorrooster en rechthoekige koplampen iets veranderd. Ook de motor van de allereerst als vijfzitter aangeboden Cadillac Escalade stamde van het GMC-model. Deze V8-motor had een cilinderinhoud van 5,7 liter en een prestatievermogen van 190 kW (258 pk). De Cadillac Escalade was standaard uitgerust met schakelbare vierwielaandrijving en een automatische vierversnellingsbak.

Vanaf 2002 is de Cadillac Escalade als zevenzitter en Pick-up verkrijgbaar

In de tweede generatie vanaf 2002 kreeg de Cadillac Escalade bijna vierkante koplampen die het vooraanzicht samen met het hoge radiatorrooster in Cadillac-optiek domineerden. Naast de versie met vierwielaandrijving was er nu ook een versie met achterwielaandrijving verkrijgbaar. Deze versie had een van 2,94 meter naar 3,30 meter verlengde wielbasis. Zo ontstond er plek voor een derde rij zitplaatsen, waardoor de Cadillac Escalade in een zevenzitter veranderde. Vanaf 2008 was er bovendien een uitvoering met negen zitplaatsen verkrijgbaar. De lange versie met een lengte van 5,62 meter (de normale versie was 5,05 meter lang), was verkrijgbaar als vijfdeurs Pick-up met crewcab voor vijf passagiers. De lichtste motorversie was in eerste instantie de 5,3 liter motor met een prestatievermogen van 213 kW (290 pk). In 2004 steeg het prestatievermogen van deze motorversie echter naar 220 kW (299 pk). De grotere V8-motor met een cilinderinhoud van 6,0 liter beschikte over 257 kW (349 pk).

Achterwiel- of vierwielaandrijving voor de Cadillac Escalade

De derde generatie van de Cadillac Escalade werd in 2007 op de markt gepresenteerd. Naast de standaard achterwielaandrijving kon men weer kiezen voor vierwielaandrijving, zowel voor de korte variant als voor de versie met een lange wielbasis. Naast de gesloten carrosserievarianten met vijf zitplaatsen of een optionele derde zitbank in de lange versie was er wederom een Pick-up in de collectie opgenomen. Als aandrijving kreeg de Cadillac Escalade een nieuwe 6,2 liter motor met 301 kW (409 pk). Deze werd in deze generatie met een automatische zesversnellingsbak gecombineerd. In 2009 kwam er dan nog een hybride versie van de Cadillac Escalade bij. Deze had een prestatievermogen van 248 kW (337 pk).

Beoordelingen voor Cadillac Escalade

3 Beoordelingen

5,0