Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Cadillac

Vind nu uw droomauto Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Cadillac: Amerikaanse sportwagens met een rijke historie

Het Amerikaanse bedrijf Cadillac is een producent van luxe personenwagens voor verkoop op de wereldwijde automarkt, waarvan de Verenigde Staten, Canada en China de belangrijkste markten zijn. In deze landen is dit een van de populairste autoproducenten van luxe auto's. Cadillac produceert veel verschillende luxe auto's op grote schaal en is dus niet per se exclusief. Daardoor is er ook levendige handel mogelijk op de tweedehands markt. Het bedrijf, waarvan het hoofdkantoor in New York City gevestigd is, maakt al sinds 1909 deel uit van General Motors. Voor een goedkopere tweedehands Cadillac is er een grote markt, al gaat het dan wel om de wat oudere generaties automobielen.

De rijke geschiedenis

Cadillac werd in 1902 opgericht in de autostad Detroit, Michigan, door William Murphy, Lemuel Bowen en Henry M. Leland. Daarmee is het een van de oudste automerken ter wereld. Het merk ontstond na een geschil tussen Henry Ford en zijn investeerders, waarna Ford het merk, de Henry Ford Company (het tweede bedrijf van Henry Ford, niet te verwarren met de Ford Motor Company), besloot te verlaten. Daarop riepen investeerders Murphy en Bowen de expertise van ingenieur Henry M. Leland in, waardoor er een nieuw bedrijf ontstond. Het merk is vernoemd naar de Franse ontdekker en stichter van de stad Detroit. De eerste automobielen, de Runabout en de Tonneau, werden in 1903 aan het publiek gepresenteerd. De bezoekers waren onder de indruk van de wagens met een eencilinder motor met een vermogen van 10 pk, waardoor de bestellingen binnenstroomden. Het merk kende een ware bliksemstart en werd in 1909 al overgenomen door het autoconcern General Motors, die het merk gebruikte voor het ontwikkelen van grote luxe wagens.

Innovatie en kwaliteit

Vanaf de oprichting presenteerde het merk zich als kwalitatief hoogstaand, simpelweg omdat de auto's volgens de fabrikant zelf met betere materialen en betere precisie geproduceerd werden. Cadillac heeft ook een aantal belangrijke innovaties op zijn naam staan, zoals de eerste volledig gesloten auto. In 1912 was het de eerste producent die een elektrisch systeem voor het starten en de verlichting implementeerde. In 1915 introduceerde het merk de V8-motor met een vermogen van 70 pk, waardoor de auto snelheden boven de 100 km/u kon bereiken. Met zijn motoren zette het merk jarenlang de standaard voor de gehele auto-industrie.

Verschillende modellen

Het merk focust zich van oudsher op luxe wagens in de vorm van sedans en coupés, maar is ook al enkele jaren thuis op het gebied van SUV's, die sinds de jaren negentig in populariteit zijn toegenomen.

SRX (2004 - 2016)

Het meest succesvolle model van Cadillac in de eenentwintigste eeuw is de SRX, een grote en zware vijfdeurs luxe cross-over SUV, die werd geproduceerd van 2004 tot 2015 en werd verkocht tot 2016. Lange tijd is de SRX een van de best verkopende luxe personenwagens in de VS geweest, waar in totaal honderdduizenden exemplaren werden verkocht. De assemblage van de auto's vond plaats in de VS, maar ook in Mexico, China en Rusland. De wagen heeft met een 2,8 liter V6-motor een prima aandrijving en ook op het gebied van veiligheid gooit de wagen hoge ogen. De wagen is goed betaalbaar in het luxe segment en is ook goed verkrijgbaar als tweedehands auto.

ATS (2012-heden)

De ATS is een stuk compacter en kleiner dan de zware SRX en wordt uitgevoerd als vierdeurs sedan en als tweedeurs coupé. Het is op dit moment het kleinste model van het merk, en het werd ontwikkeld nadat uit onderzoek bleek dat er veel vraag was naar een model dat compacter zou zijn dan de CTS, een ander compact model van de Amerikaanse autoproducent. Het model wordt sinds 2012 geproduceerd en is de opvolger van de BLS en de Cimarron. De ATS is zowel met achterwielaandrijving als met vierwielaandrijving leverbaar. Er zijn vier verschillende motoren beschikbaar en twee transmissies. De wagen is goed betaalbaar en concurreert met naaste belagers in het luxe segment zoals BMW en Mercedes-Benz. Ook op de tweedehands markt is de ATS als tweedehands auto een goede keuze.

CTS (2003-heden)

De CTS is een middelgrote, luxe executive car, die al sinds 2002 wordt geproduceerd en daarmee het oudste model van Cadillac is. Inmiddels is de wagen al toe aan de derde generatie, die standaard geleverd wordt als vierdeurs sedan, dit in tegenstelling tot de tweede generatie van de CTS, die werd geleverd als tweedeurs coupé, vierdeurs sedan of vijfdeurs stationwagen, gebruikmakend van het GM Alpha-platform. De wagen wordt aangedreven door een 2,0 liter, 3,6 liter of een 6,2 liter V6- of V8-motor. De populariteit van de wagen in de VS is gedeeltelijk te verklaren uit het feit dat de wagen zijn opwachting maakte in de sciencefictionfilm The Matrix Reloaded, in het jaar 2003. Dit leverde veel positieve aandacht op voor de wagen en zorgde mede voor het succes van de CTS. Op de tweedehands markt is de keuze ruim dankzij het uitgebreide aanbod.

ELR (2013-2016)

De ELR is het eerste plug-in hybride model van het Amerikaanse merk, een sportief en compact model dat van 2013 tot 2016 werd geproduceerd. Het model werd ontworpen door Tim Kozub en Keith Fisher. Door tegenvallende resultaten in 2014 werd het niet verkocht in 2015. In 2016 werd de verkoop weer hervat, maar de wagen, die vergelijkbaar is met modellen als de Chevrolet Volt en de Opel Ampera, werd nooit een succes. Eind 2016 werd het model definitief uit de verkoop gehaald. De wagen met een bereik van 550 kilometer was relatief duur en daardoor niet betaalbaar voor het grote publiek.

CT6 PHEV (2017-heden)

De opvolger van de ELR is de CT6 PHEV, een plug-in hybride variant op de CT6, een grote vierdeurs sedan die in 2016 op de markt verscheen. De wagen is groter dan de ELR en heeft een groter elektrisch bereik. De CT6 PHEV wordt in eerste instantie alleen op de Amerikaanse en de Chinese markt uitgebracht. De basisprijs van het model ligt vrij hoog, maar de prijs is fors gedrukt door subsidies vanuit de Amerikaanse overheid.