Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
cadillac-seville-front

Cadillac Seville

1 / 3
cadillac-seville-front
cadillac-seville-side
cadillac-seville-back

Sterke punten

  • Amerikaanse flair
  • Luxeuze uitrusting
  • Groot rijcomfort

Zwakke punten

  • Hoog brandstofverbruik naar hedendaagse normen
  • De voorwielaandrijving brengt vermogensverlies met zich mee
  • Onvoldoende veiligheidsvoorzieningen

Cadillac Seville : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Cadillac Seville, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:€ 990,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Cadillac Seville: Amerikaanse flair op de Europese wegen

De Cadillac Seville is een sedan die werd gebouwd van 1975 tot 2004. De Amerikaanse fabrikant wilde naar aanleiding van de oliecrisis in die tijd inspelen op de toegenomen vraag naar zuinige alternatieven en een model lanceren op basis van Europese designconcepten. De vijf modellen die Cadillac produceerde waren ook zeer populair op de Europese markt. Lees meer

Interesse in een Cadillac Seville

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De Cadillac Seville overtuigt met zijn Amerikaans design
  • De sedan wordt gekenmerkt door zijn betrouwbaarheid en kent weinig technische problemen.
  • Het interieur en de afwerking voldoen aan de standaarden die de fabrikant hanteert.
  • De Cadillac Seville biedt over geavanceerde technologie in de motoren.

Belangrijke gegevens

Motor

De Cadillac Seville is sterk geëvolueerd, zowel qua motorprestaties als qua design. Vanaf de tweede generatie (1980-1985) werd de wagen uitgerust met voorwielaandrijving. Daarnaast waren begin jaren tachtig ook Sevilles beschikbaar met een dieselmotor. Bovendien werd de transmissie veranderd in een automatische vierversnellingsbak en werden de auto's bij elke serie steeds krachtiger.

Vanaf de derde generatie (1985-1991) was de Cadillac Seville ook leverbaar met een Sport Touring Sedan Package (STS), waarbij de sedan werd uitgerust met een steviger chassis voor een betere wegligging. Bij de vierde generatie volgde de Seville Luxury Sedan (SLS), een comfortabele versie van de auto, maar met minder vermogen dan de sportieve STS. De laatste serie liep op een 4,6-liter benzinemotor.

Generatie 1975-198 1992-1997 (SLS) 1998 - 2004 (SLS)
Transmissie 3-traps automaat 4-traps automaat 4-traps automaat
Motor Benzine, vanaf 1978 ook diesel Benzine Benzine
Cilinderinhoud 5737 cm³ 4893 cm³ 4565 cm³
Vermogen 183 pk/134,5 kW 203 pk/149 kW 279 pk/203 kW
Acceleratie van 0 tot 100 km/u Niet gespecificeerd 9 s 8 s
Topsnelheid 183 km/h 210 km/h 180 km/h
Ledig gewicht 1.970 kg 1.656 kg 1.810 kg
Toegestane maximum massa Niet gespecificeerd Niet gespecificeerd 2.285 kg
Brandstofverbruik ca. 14-20 l/100 km ca. 12-17 l/100 km ca. 9-13 l/100 km
Aandrijving Achterwielaandrijving Voorwielaandrijving Voorwielaandrijving

Afmetingen

De Cadillac Seville was het antwoord van de Amerikaanse autofabrikant op het toenemende succes van Europese importen zoals de Mercedes-Benz 240 en de BMW E3, die vooral uitblonken door hun technisch superieure kwaliteit. De Cadillac Seville (modeljaren 1975-1980) was ook 50 cm korter en 450 kg lichter dan de Cadillac DeVille, het voorgaande model. Hiermee kon de sedan zich een plaatsje op de markt veroveren.

De tweede generatie (modeljaren 1980-1985) van de Seville was qua afmetingen ongeveer hetzelfde als de eerste serie. Alleen de technische innovaties zoals de elektrische kofferbaksluiting of de elektronische snelheidsmeter vielen op.

De derde generatie (modeljaren 1985-1991) was echter aanzienlijk kleiner dan zijn voorgangers. De lengte van ongeveer 4,80 m werd niet zo goed ontvangen op de Amerikaanse markt. Bijgevolg keerden de vierde (modeljaren 1991-1997) en vijfde generatie (modeljaren 1998-2004) terug naar de oorspronkelijke afmetingen van de Cadillac Seville. Het chassis van de nieuwere generaties is voorzien van een automatische niveauregeling.

De stoelen zijn erg groot en zeer comfortabel. De nieuwere modellen bieden alle mogelijke comfort, zijn in alle richtingen verstelbaar en bieden ook lendensteun. De kofferbak is echter niet ideaal: Met iets meer dan 400 liter is hij nogal klein en de klep is onhandig.

Generatie 1975-198 1992-1997 (SLS) 1998 - 2004 (SLS)
Lengte 5,18 m 5,19 m 5,10 m
Breedte 1,82 m 1,89 m 1,90 m
Hoogte 1,38 m 1,37 m 1,40 m
Bagageruimte 360 l 409 l 442 l
Wielbasis 2,90 m 2,81 m 2,85 m
Aantal zitplaatsen/deuren 5/6 zitplaatsen, 4 deuren 5 zitplaatsen, 4 deuren 5 zitplaatsen, 4 deuren

Varianten

In totaal telde de Cadillac Seville vijf generaties. Deze werden geproduceerd van 1975 tot 2004 en namen geleidelijk aan toe in kwaliteit. In de eerste generatie waren er speciale edities zoals de Elegante en de Gucci, die zich kenmerkten door een speciaal design. Vanaf de derde serie werd de Cadillac Seville ook aangeboden als STS. Deze versie werd gekenmerkt door een sportief chassis en betere prestaties. De SLS daarentegen, die vanaf de vierde generatie werd aangeboden, werd gekenmerkt door zijn bijzonder luxueuze uitrusting, waarbij bijna alle voorzieningen standaard ingegrepen waren.

Prijs

Omgerekend kost de Cadillac Seville ongeveer 46.000 euro als nieuwe auto. Dit is van toepassing op de auto's van de vijfde generatie en de SLS-variant. Wie het STS-model nieuw wilde kopen, moest zelfs bijna 57.000 euro uitgeven.

De Cadillac Seville is echter niet meer als nieuwe auto verkrijgbaar. De wagen is nu alleen nog te vinden op de Nederlandse markt voor tweedehands auto's. Hier vindt je goed onderhouden exemplaren voor ongeveer 5000 euro. Wie veel belang hecht aan een lage kilometerstand zal ongeveer 12.000 euro moeten uitgeven.

Al naargelang de leeftijd kan de wagen als oldtimer worden belast, waardoor je veel geld kunt besparen. Het hoge ledig gewicht kan echter tot hoge kosten leiden. De grote wagen weegt net geen twee ton. Bestuurders moeten tot 1332 euro rekenen voor de Nederlandse motorrijtuigenbelasting.

Design

Exterieur

Het ontwerp van de Cadillac Seville is van serie tot serie sterk geëvolueerd. De carrosserie van de eerste generatie vanaf 1975 had het uiterlijk van een klassieke Amerikaanse sedan met chromen velgen, een aflopende achterzijde of notchback, vierkante koplampen en een klassiek chromen radiatorrooster. Het model Seville Elegante had een tweekleurige lak en spaakwielen. De modellen van de tweede generatie worden gekenmerkt door de gebogen, aflopende achterkant en de lange motorkap. Bovendien zijn de auto's vanaf die tijd uitgerust met een elektrisch sluitmechanisme voor de bagageruimte en een elektronische snelheidsmeter, hetgeen de kwaliteit van het toenmalige merk Cadillac in die tijd benadrukte.

De derde generatie is vooral aanzienlijk kleiner dan de voorgaande modellen. Dit model was waarschijnlijk te klein voor veel klanten. Deze verkleining werd mogelijk gemaakt doordat de V8-motor voor het eerst dwars kon worden ingebouwd. Bovendien was de achterzijde van dit model veel hoekiger dan bij de vorige modellen. De vierde generatie werd aanzienlijk gemoderniseerd: Het design werd afgestemd op de Europese markt, met een minder hoekige achterkant en een rondere voorkant. Hij werd ook weer groter dan de vorige versies. De vijfde generatie werd slechts licht gemoderniseerd en nog Europeser: de koplampen en bumper waren smaller en eleganter en het koetswerk werd meer gestroomlijnd.

Interieur

Zelfs de modellen van de eerste generatie hebben een luxueus interieur met veel leer in verschillende tinten van beige tot rood. Opvallend zijn de smalle hoofdsteunen op de voorstoelen. De dashboardinstrumenten zijn volledig elektrisch, en ook centrale vergrendeling, stuurbekrachtiging, elektrische stoelverstelling en elektrische ramen maken deel uit van de uitrusting. Het interieur van de tweede generatie bevat naast een stereocassettesysteem (vanaf modeljaar 1984) ook bolvormige luidsprekers in de deuren. Voor het interieur bestonden er verschillende varianten met lederen of stoffen bekleding en een houten dashboard.

In de derde generatie valt vooral de STS-variant op met zijn bijzonder verfijnd leder- en iepenhouten interieur. De vierde generatie had een aantal interessante voorzieningen zoals lumbaalsteunen en elektrisch verwarmde stoelen, een sleutel met afstandsbediening vanaf 1996, automatisch dimmende binnenspiegels, zelfdraaiende koplampen en een zelfsluitende kofferbak. Ook airconditioning en cruise control behoren ook tot de standaarduitrusting. In vergelijking met de vierde generatie kreeg de vijfde generatie vooral een betere vering en was de Cadillac Seville voor het eerst ook verkrijgbaar in een versie voor zowel rechts- als linksrijdend verkeer. Ook het geluid en het navigatiesysteem met spraakherkenning laten niets te wensen over.

cadillac-seville-interior cadillac-seville-seats

Veiligheid

Er zijn geen actuele crashtestresultaten beschikbaar voor de Cadillac Seville. Om de veiligheid te garanderen, werd er vanaf de derde generatie een vierkanaals ABS en later ESP gemonteerd, evenals tractiecontrole en airbags. De wagens voldoen echter niet aan de Europese veiligheidsnormen.

Alternatieven

Wie in de Cadillac Seville het beeld van de typische Amerikaanse road cruiser mist, kan in plaats daarvan de Cadillac DeVille overwegen. Deze is even krachtig, maar met een lengte van 5,71 meter wel iets groter dan de Cadillac Seville. Andere alternatieven voor de Seville bij Cadillac zijn de sedan-modellen Cadillac Allante, Cadillac Fleetwood, Cadillac Eldorado.

Er zijn ook kwaliteitsberlines te vinden bij de concurrentie: Zoals de Chevrolet Caprice, die eveneens erg luxueus is uitgerust. De concurrentie van Europese fabrikanten merken we bij de BMW E3 en de Mercedes-Benz 240, die bij de Amerikaanse bevolking destijds vooral scoorden door hun technische kwaliteit.

Cadillac Seville

Hoeveel kost een Cadillac Seville tegenwoordig?
Je kunt al een Cadillac Seville kopen voor 5.000 tot 12.000 euro, afhankelijk van het bouwjaar en de kilometerstand.
Wat is het brandstofverbruik van een Cadillac Seville?
Het verbruik ligt bij de nieuwere modellen meestal onder de 15 liter/100 km. Voor oudere modellen van de 1e en 2e generatie kan het ook meer dan 20 l/100 km zijn.
Hoeveel pk levert een Cadillac Seville?
De prestaties variëren naargelang het model en de generatie. De motoren kunnen tot 305 pk produceren.

Beoordelingen voor Cadillac Seville

1 Beoordelingen

5,0