Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Mercedes-Benz B-Klasse

Compact en luxueuze MPV

De Mercedes B Klasse (voluit Mercedes-Benz B Klasse genaamd en gestileerd als Mercedes-Benz B-Klasse) is een mini luxevoertuig. De auto wordt gebouwd door het Duitse Mercedes-Benz sinds 2005. Er zijn twee generaties: W245 (2005/11) en W246 (vanaf 2011). Euro NCAP classificeert deze auto als kleine multi-purpose vehicle (MPV). Mercedes zelf spreekt van een sport compact tourer. De B Klasse lijkt daarbij sterk op de kleinere A Klasse, maar is dus groter en heeft zwaardere motoren. Op 20 december 2013 wordt het miljoenste exemplaar verkocht. Lees meer

Video - Mercedes-Benz B-Klasse Profiel

Informatie over Mercedes-Benz B Klasse

De Mercedes B Klasse technisch bekeken

In Europa wordt de Mercedes B Klasse geïntroduceerd in de lente van 2005. De auto wordt aangedreven door de voorwielen, heeft een zogenaamde sandwichvloer en een parabolische achterophanging. De structuur is op te delen in twee compartimenten en is dus een zogenaamd 2-box design. In de eerste box zit de krachttrein. In de tweede box zitten de passagiers- en bagagecompartimenten. De relatief grote zitruimte is voornamelijk te danken aan de autohoogte; een configuratie die tegelijkertijd ook het maximum haalt uit de voetafdruk van het voertuig. De sandwichvloer komt daarbij over vanuit de A Klasse, waarvan de B Klasse is afgeleid. Ze zou oorspronkelijk bedoeld zijn de batterij van de aanvankelijk als hybride bedoelde A Klasse een plaats te geven. Alle B Klasse modellen zijn standaard uitgerust met een hele rits passieve veiligheidssystemen zoals ESP, ABS, tractiecontrole, hoeklichten, active lighting en koplampassistentie. In geval van een frontale impact glijden motoren en transmissie onder het passagierscompartiment in (eerder dan in het compartiment zelf). In 2008 wordt de auto geüpdatet met een start-stopsysteem. BlueEFFICIENCY wordt een optie. Er verschijnt dan ook een nieuwe Natural Gas Drive (NGD) variant, die kan rijden op benzine of natuurgas. Bij de motoren voldoen de B160 en de B180 van deze generatie al aan de Euro V emissienormen. De andere versies volgen nog de Euro IV standaarden. Bij dieselmotoren is optioneel een roetfilter beschikbaar. Die houdt bijna de volledige roetuitstoot tegen (99%).

De nieuwe generatie Mercedes B Klasse

De tweede generatie Mercedes B Klasse wordt gepresenteerd in 2011 op de Internationale Motor Show van Duitsland. De auto krijgt nu nieuwe motoren. Ze worden gekoppeld aan een manuele transmissie met zes snelheden of aan een automatische transmissie met zeven snelheden. De weerstandscoëfficiënt is aanzienlijk verlaagd, ondanks het feit dat deze B Klasse heel wat groter is dan zijn voorganger. Met de M270 verschijnt een nieuwe I4 motor. Tot de nieuwe veiligheidssystemen behoren adaptieve cruisecontrol, blind spot assist en een adaptief remsysteem dat op aanrijdingen anticipeert in een poging ze te voorkomen. Ondertussen schakelt de start-stopfunctie de motor uit wanneer de auto stationair is. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van regeneratief remmen. In deze reeks verschijnt verder een nieuwe versie van de NGD, de B 200 Natural Gas Drive (2013/14) naast de nieuwe B Klasse Electric Drive. Het laatste model wordt eerst getoond op de Motor Show van Parijs in 2012. De initiële conceptauto wordt ontwikkeld binnen het BlueZERO project, dat een 0-uitstoot nastreeft. Hij gebruikt Li-tec batterijen en een Tesla krachttrein, die echter al gauw vervangen wordt door een eigen Mercedes creatie. De elektrische motor heeft een kracht van 136 PS (100 kW en 134 pk) gegenereerd door een lithium-ion batterij van Tesla Motors. Het bereik is 200 km, de topsnelheid 150 km/u.

Mercedes B Klasse modellen en prijsklassen

De Mercedes B Klasse verschijnt in één enkele stijl, die van de compacte MPV of de sport compact tourer, zoals Mercedes hem zelf noemt. De meeste modellen gebruiken voorwielaandrijving, maar er kan ook gekozen worden voor de (duurdere) 4MATIC vierwielaandrijving. Daarbij worden zes benzinemodellen (waarvan er één dus ook op natuurgas kan rijden), acht dieselmodellen en één elektrisch model aangeboden. De benzinemotoren zijn allemaal 16V I4 turbo’s. Het zijn de B 180 BlueEFFICIENCY van 122 PS, de B 200 BlueEFFICIENCY van 156 PS, de B 200 Natural Gas Drive van 156 PS, de B 220 4MATIC 16V van 184 PS, de B 220 4MATIC BlueEFFICIENCY van 184 PS en de B 250 BlueEFFICIENCY van 211 PS. De dieselmotoren zijn allemaal I4 turbo’s. Het zijn de B 160 CDI van 90 PS, de B 180 CDI van 109 PS, de B 180 CDI (OM 651) van 109 PS, de B 180 CDI BlueEFFICIENCY van 109 PS, de B 180 CDI BlueEFFICIENCY Edition van 109 PS, de B 200 CDI BlueEFFICIENCY van 136 PS, de B 220 CDI van 170 PS en de B 220 CDI BlueEFFICIENCY van 170 PS. De elektrische versie hanteert de B Class Electric Driven motor, een AC inductiemodel van 179 PS.