Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Opel

Huidige top modellen

Overzicht van de populairste Opel modellen

Vind nu uw droomauto Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Opel occasion: van naaimachines naar auto’s

Duitsland heeft, net als Frankrijk, een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de automobiel en het ontstaan van de auto-industrie. Bekende namen uit de pioniersjaren van het gemotoriseerde vierwielige vervoer zijn Carl Benz en Gottlieb Daimler. Hoewel de eveneens Duitse Adam Opel eigenlijk geen ambities had om autobouwer te worden, was ook zijn bedrijf er vroeg bij. Hij richtte zijn gelijknamige fabriek op in 1862 en legde zich aanvankelijk toe op de productie van naaimachines. 25 jaar later werd het aanbod uitgebreid met fietsen. Opvallend genoeg heeft het bedrijf in de decennia dat het onder leiding stond van diens naamgever nooit auto’s ontwikkeld. Adam overleed in 1895, in de tijd dat de auto-industrie net in opkomst was. Enkele jaren later werden de eerste commerciële auto’s geproduceerd. Deze modellen waren niet zo’n succes, maar rond 1920 had de voormalige naaimachinefabriek zijn naam definitief gevestigd als autofabrikant. Een bekend type was de van 1924 tot 1931 gebouwde 4 PS met zijn karakteristieke klassieke vormgeving en koetswerk. Reeds in het laatste productiejaar van dit model waren alle onderdelen van het bedrijf overgekocht door de General Motors Company uit de Verenigde Staten. In de jaren 30 was Opel het eerste Duitse automerk dat overging tot de massaproductie van tienduizenden exemplaren van hetzelfde type. Het bedrijf behaalde indertijd goede verkoopresultaten met de P4, de Olympia en de Kapitän. Hoewel de autofabriek in de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd, is deze naderhand weer opgebouwd en ook tegenwoordig nog steeds gevestigd in Rüsselsheim am Main in Duitsland. Uiteraard staan er ook fabrieken en productiehallen in andere landen.

Latere geschiedenis en overname

Een jaar of dertig nadat de eerste auto’s waren ontwikkeld, was Opel dus onderdeel geworden van General Motors. Dit bleef lange tijd het geval, en was er mede de oorzaak van dat het bedrijf na de wederopbouw vanaf 1950 kon uitgroeien tot een van de belangrijkste automerken ter wereld. In eerste instantie werd daarbij teruggegrepen op vooroorlogse modellen als de Olympia. Medio 1953 werd deze vervangen door de Olympia Rekord. Dit was de eerste versie van de bekende Rekord, die in zijn recentere uitvoeringen nog altijd een populaire tweedehands auto is. Het bedrijf opende nieuwe vestigingen, en werd met types als de vernieuwde Admiral, de Diplomat en de Kadett marktleider in de autowereld. Rond 1970 kwamen daar populaire modellen als de Ascona en Manta bij, waarvan honderdduizenden exemplaren werden verkocht. Door de internationale expansie en eerdere overname door General Motors waren auto’s van het merk sinds de jaren 60 en 70 ook verkrijgbaar als Vauxhall (Verenigd Koninkrijk), Holden (Nieuw-Zeeland en Australië) en Chevrolet (Zuid- en Midden-Amerika). In de jaren 80 en 90 belandde het Duitse merk evenwel in minder vaarwater. General Motors probeerde het bedrijf in 2009 te verzelfstandigen, maar zag hier later toch vanaf. Begin 2012 werd wel een alliantie aangegaan met PSA Peugeot Citroën. Om een financieel gezondere positie te krijgen, verdween het merk in 2014 van de Chinese markt en werd Europa het voornaamste afzetgebied. Begin maart 2017 kwamen Opel en Vauxhall uiteindelijk volledig in handen van het Franse PSA Peugeot Citroën en was het automerk geheel en al terug in Europa.

Innovaties en ontwikkelingen

Het merk ontwikkelde al vanaf de jaren 20 baanbrekende autotypes. Halverwege dat decennium werd de 4, een opvolger van de 4 PS, bijvoorbeeld voorzien van een motor met een volume van meer dan 1000 cc. Wat later werd een model met een motorcapaciteit van 1,2-liter ontwikkeld. In 1934 was Opel er ook als een van de eerste bij om een auto met een zogeheten ‘monocoque’ uit te brengen. Dit is een lichte maar stevige constructie, waarvan de carrosserie zelfdragend is en niet wordt ondersteund door een extra frame. Ook in latere jaren was het automerk niet zelden een voorloper bij nieuwe ontwikkelingen. Zo werden onder meer diverse platforms ontworpen, zoals het Epsilon-, Delta- en Gammaplatform. Deze zijn gebruikt voor tal van auto’s en carrosseriemodellen van het merk, variërend van compacte en subcompacte middenklassers tot grote middenklassers en SUV’s. Ook veel tweedehands auto’s van andere automerken zijn overigens gebaseerd op een van deze platforms, waaronder modellen van Buick, Chevrolet en Fiat. De in 2009 op de Autosalon van Genève voorgestelde elektrische Ampera is eveneens door het bedrijf zelf bedacht. Sinds 1997 heeft het merk een Performance Center, dat zich bezighoudt met het ontwerpen van sportuitvoeringen van bestaande modellen en types. Vanaf dat jaar zijn onder andere snelle versies gecreëerd van de Astra, de Corsa, de Insignia, de Meriva, de Vectra en de Zafira.

Bekend om zijn tweedehands middenklassers

Door de jaren heen heeft het bedrijf allerlei voertuigen op de markt gebracht, uiteenlopend van kleine stadsauto’s als de Agila, de Adam en de Karl tot grote MPV’s. Voorbeelden van voertuigen uit die laatste categorie zijn de Sintra en de Zafira, en middels de Frontera is ook een heuse terreinwagen geproduceerd. De autofabrikant staat echter het meest bekend om zijn modellen uit de compactere tot hogere middenklassers in het C-, D- en E-segment. Tot de populaire kleinere modellen behoren onder meer de Corsa en de daarop gebaseerde, maar sportievere Tigra. Wie een wat grotere Opel tweedehands wil aanschaffen, komt al snel uit bij veel verkochte types als de compacte middenklassers Kadett en Astra. Van de Kadett zijn tussen 1962 en 1991 miljoenen exemplaren verkocht, maar ook de verkoopcijfers van de als opvolger hiervan geïntroduceerde verschillende Astra-modellen halen met gemak de tien miljoen. Daarmee is de Astra de best verkochte auto van het merk. In de grotere en hogere middenklasse bevinden zich types als de Rekord, de Vectra, de Insignia, de Calibra, de Signum, de convertible Cascada, de Senator en de Omega. Wat zeldzamer op de occasionmarkt zijn de beperkt geproduceerde sportmodellen Speedster en GT Roadster. Daarnaast heeft Opel middels de Antara en de Mokka enkele ruime SUV’s uitgebracht. Wie een recente gebruikte bedrijfswagen van het merk zoekt, kan zijn pijlen richten op de Vivaro of de in 2010 gepresenteerde tweede generatie van de Movano.