Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-speedster-front

Opel Speedster

1 / 3
opel-speedster-front
opel-speedster-side
opel-speedster-back

Sterke punten

 • Zeer wendbare bestuurbaarheid
 • Reserveonderdelen zeer goedkoop dankzij massaproductietechnologie
 • Relatief laag verbruik

Zwakke punten

 • Ontwerp in vergelijking vergt enige gewenning
 • Afwerking in het interieur niet perfect
 • Neiging tot oversturing en ondersturing, afhankelijk van het type model

Opel Speedster : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Opel Speedster, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Opel Speedster: lichtgewicht roadster voor twee personen

De Opel Speedster was tussen 2001 en 2005 op de markt en werd als kleine serie samen met Lotus ontwikkeld. Deze auto is de enige Opel met een chassis van glasvezel en aluminium en een middenmotor. Het principe was om een zo licht mogelijke auto te bouwen. In Nederland was de Opel Speedster niet bijzonder populair, met slechts 187 verkochte modellen. Lees meer

Interesse in een Opel Speedster

Opel Speedster occasions
Opel Speedster dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

 • Kleine en wendbare roadster.
 • Onderdelen zijn meestal goedkoop.
 • De sportstoelen bieden goede zijdelingse steun.
 • De motoren zijn uiterst betrouwbaar.
 • Het sportonderstel geeft een goed rijgevoel.

Belangrijke gegevens

Motor

Bij het begin van de productie in 2001 kon de Opel Speedster alleen besteld worden met de 2,2-liter viercilindermotor met natuurlijke aanzuiging. De 147 pk sterke middenmotor werd dwars voor de achteras geïnstalleerd, waardoor de achterkant de neiging heeft te oversturen. De remedie in een latere revisie zou kleinere banden aan de voorkant moeten zijn. Hierdoor kreeg de auto echter de neiging om te ondersturen, wat tot gevolg had dat de auto zich over de voorwielen drukte.

De 2,2-liter motor produceert 203 Newtonmeter koppel, dat beschikbaar is vanaf 4.000 toeren, en accelereert de Opel Speedster naar 100 km/u in iets minder dan zes seconden. De uitsluitend handgeschakelde 5-versnellingsbak geeft zijn vermogen af aan de achterwielen, met een topsnelheid van 217 km/u.

De 2,0-liter turbo, die in september 2003 werd geïntroduceerd, is nog sneller en produceert een indrukwekkende 200 pk en 250 Newtonmeter. De middenmotor heeft het gemakkelijk met de lichtgewicht Speedster en accelereert hem in slechts vijf seconden naar 100 km/u. Schakelen gaat ook via een handgeschakelde 5-versnellingsbak en de topsnelheid bedraagt 243 km/u.

Afmetingen

De Opel Speedster is een compacte roadster die als zodanig is ontworpen voor twee personen. Hier is de Speedster 3,8 meter lang, 1,7 meter breed en 1,1 meter hoog, waardoor hij ongeveer dezelfde afmetingen heeft als de Lotus Elise uit de Serie 1. De wielbasis van 2,3 meter en het lage gewicht van slechts 870 tot 930 kilogram maken de Opel zeer wendbaar, waarbij het gehele chassis de sportieve touch nog eens extra benadrukt.

De bagageruimte van de 2,2-liter Opel Speedster bedraagt ongeveer 206 liter, hoewel er ook ruimte voor de softtop moet worden ingepland. Met de 2.0 liter turbo is het kofferbakvolume iets kleiner, omdat de motor ook een intercooler bevat, die wat ruimte vraagt. De belangrijkste benodigdheden kunnen echter zonder grote problemen worden meegenomen.

Bouwperiode 2001- 2005
Lengte, breedte, hoogte 3,8 m x 1,7 m x 1,1 m
Wielbasis 2,3 m
Inhoud bagageruimte 206 l
Ledig gewicht 870 - 930 kg
Toegestane maximum massa 1.150 kg
Cilinderinhoud 1.998 - 2.198 cm³
Koppel 203 - 250 Nm
Topsnelheid 217 - 243 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 4,9 - 5,9 s
Tankinhoud 40 l
Verbruik 8,5 l
CO²-uitstoot 202 - 205 g/km

Varianten

De auto was aanvankelijk alleen leverbaar met de 2,2-liter motor met natuurlijke aanzuiging, terwijl in september 2003 de 2,0-liter turbo werd geïntroduceerd. De Turbo kreeg een opgewaardeerd interieur en werd voorzien van bijvoorbeeld een schakelindicator.

Dit model, bekend als de VXR, kreeg een krachtigere turbomotor en ook het ABS werd aangepast. Ook kreeg de VXR een schroefvering en werden semi-slick banden tot de standaarduitrusting gerekend.

Prijs

De nieuwprijs voor de benzinemotor met natuurlijke aanzuiging was het equivalent van ongeveer 28.995 euro, terwijl de turbo minstens 46.895 euro kostte. Aangezien de productie is stopgezet, is de Opel Speedster alleen nog als occasion verkrijgbaar, met prijzen van ongeveer 20.000 tot 30.000 euro.

Design

Exterieur

Het exterieurdesign van de auto is uniek voor Opel en straalt een compromisloze sportiviteit uit. De Speedster is met 1,1 meter erg plat, maar dat komt de aerodynamica en het gewicht ten goede. Om de rijeigenschappen verder te verbeteren, werd de volledige onderzijde bekleed, terwijl de 2.0 liter turbo ook een kleine achterspoiler kreeg om de downforce te verhogen.

De 16- en 17-inch aluminium wielen staan in brede wielkasten en zijn niet zo discreet. De gehele carrosserie is gemaakt van met glasvezel versterkte kunststof, die is gebouwd op een aluminium chassis. De beschikbare basiskleuren waren geel, groen, blauw of zilver, met als bijzonderheid dat de soft top of hard top ook verkrijgbaar was in de kleur van de auto.

Interieur

Het interieur van de Opel Speedster omvat sportstoelen met een draaibare lendensteun. Op het Turbo-model konden de stoelen en de zijbekleding als lederen variant worden besteld. De stoelen zijn geschikt voor personen tot twee meter lang. Het gecombineerde dashboard van de Turbo bevatte ook een schakelindicator en een LCD-balkdisplay voor de tankinhoud.

opel-speedster-interior

Veiligheid

De Opel Speedster is een lichtgewicht roadster met schijfremmen voor en achter. De remmen worden ondersteund door ABS tijdens het vertragen, er zijn geen andere veiligheidsvoorzieningen zoals ASR of ESP. De inzittenden worden beschermd door een rolbeugel en de bestuurder wordt extra beschermd door een airbag, terwijl er geen passagiersairbag is.

Alternatieven

De Opel Speedster is een kleine sportieve auto die qua constructie identiek is aan de Lotus Elise. De Lotus Elise S2 heeft dezelfde afmetingen, maar is nog lichter met een leeggewicht van 750 kilogram. Het exterieurdesign benadrukt opnieuw de compromisloze sportiviteit, terwijl de lijnen eleganter lijken. De motoren leveren tussen 122 en 222 pk. Gebruikt kost zo'n Elise minstens 22.000 euro.

Een andere mogelijkheid is de officieuze opvolger van de Opel Speedster, namelijk de Opel GT. Deze roadster werd voor het eerst geproduceerd in 2007 en is zowel langer als zwaarder dan de Speedster. Het interieur schittert met hoogwaardige materialen en een gedeeltelijk lederen interieur, dat bijvoorbeeld op het dashboard is aangebracht en qua kleur is afgestemd op de stoelen. De GT werd aangedreven door een 2,0-liter turbomotor met 264 pk. Gebruikt kost zo'n Opel GT ongeveer 11.000 euro.

FAQ

Hoeveel kost een Opel Speedster?
Een Opel Speedster kostte nieuw minstens 28.000 euro, terwijl de Speedster vandaag minstens 20.000 euroals occasion kost.
Hoeveel kost een Opel Speedster occasion?
Gebruikt kost een Opel Speedster minstens 20.000 euro.
Hoeveel pk heeft een Opel Speedster?
De motoren van de Opel Speedster leveren tussen 147 en 200 pk.
Welke motoropties heeft de Opel Speedster?
Er is keuze uit een 2,2-liter benzinemotor met natuurlijke aanzuiging en een 2,0-liter turbobenzinemotor.

Beoordelingen voor Opel Speedster

1 Beoordelingen

5,0