Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-rekord-front

Opel Rekord

1 / 3
opel-rekord-front
opel-rekord-back
opel-rekord-side

Sterke punten

  • Ruim interieur
  • Laag verbruik
  • Luxueuze uitrusting

Zwakke punten

  • Gevoelig voor roest
  • Weinig opbergmogelijkheden
  • Kleine tank

Opel Rekord : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Opel Rekord, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Opel Rekord: geliefd model uit de hogere middenklasse

Het Amerikaanse autobedrijf General Motors schreef een succesverhaal met de Opel Rekord. De middelgrote auto werd van 1953 tot 1986 geproduceerd in acht generaties en was verkrijgbaar als coupé, sedan en stationcar. De serie was voor die tijd erg luxueus uitgerust. Lees meer

Interesse in een Opel Rekord

Opel Rekord occasions
Opel Rekord dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

# Goede redenen

  • De Opel Rekord wordt gekenmerkt door zijn ruim interieur met veel bergruimte.
  • De wagen was voor die tijd erg luxueus uitgerust.
  • De Opel Rekord imponeerde met zijn relatief laag brandstofverbruik.
  • De auto is erg populair als oldtimer.
  • De auto scoort ook met de diverse serie uitvoeringen (stationcar, coupé en sedan)

Belangrijke gegevens

Motorisatie

De Opel Rekord was tijdens zijn lange productieperiode verkrijgbaar met diverse motoren. De eerste Opel Rekord uit 1953 werd geleverd met een 1,5-liter viercilindermotor met 40 pk. De topsnelheid van dit model bedroeg 120 kilometer per uur.

In 1957 werd de Opel Rekord P1 gelanceerd. Deze bood niet alleen een nieuw exterieur, maar ook de motoren leverden nu 55 pk en bereikten topsnelheden tot 135 kilometer per uur. De Rekord D verscheen in 1972 en bood met zijn 2,8-liter motor een topsnelheid van 210 km/u.

De laatste Opel Rekord heette Caravan en was verkrijgbaar met 1.8, 2, 2.2 en 2.3 liter motoren. Het vermogen bedroeg hier maximaal 115 pk, met een topsnelheid van 182 km/u.

Alle motoren lopen zeer zacht, maar zijn tegelijkertijd ook zeer gevoelig voor hoge toerentallen. Afhankelijk van de rijomstandigheden ligt de nadruk op rijplezier of veilig rijden. Voor die tijd waren vermogens van meer dan 100 pk en topsnelheden tot 200 km/u erg zeldzaam. De automatische transmissie die in sommige Opel Rekord-modellen werden geïnstalleerd garandeerde nauwkeurig afgestemde versnellingen. De Adam Opel AG reageerde in de jaren tachtig vrij snel op de nieuwe wetten inzake het rijbewijs voor automatische transmissies. Sinds 1983 werd bepaald dat kandidaten in een wagen met automatische versnellingsbak ook enkel een rijbewijs kunnen halen voor dit type wagens.

De dieselmotor van de Opel Rekord is relatief traag. Vooral aan het begin van de acceleratie heeft hij veel tijd nodig om op snelheid te komen. Eenmaal op kruissnelheid ligt het brandstofverbruik van 10,5 liter per 100 kilometer echter iets lager dan de 11 tot 14 liter van de benzinemotor. Als je dus vaak langere ritten op de snelweg maakt, is de Opel Rekord 2.3 D een uitstekende keuze, hoewel de brandstoftank met een volume van 65 liter relatief klein is.

Afmetingen

In de sedan kan het volume van de bagageruimte niet worden aangepast. Afhankelijk van het model bedraagt de kofferruimte hier tussen de 480 en 530 liter. In de Opel Rekord Kombi, ook wel bekend als de Opel Rekord Caravan, neemt de ruimte aanzienlijk toe. Hier is, bij normaal gebruik van de kofferruimte met afgenomen achterklep, een volume van 880 liter mogelijk. Door de rugleuning van de achterbank neer te klappen wordt de ruimte verdubbeld. Het resultaat is een maximale lengte van 1,96 meter, ideaal voor bijzondere transporten. Daarbij biedt de wagen volgens de fabrikant ook een hoog laadvermogen van 650 kilogram. Speciale dakdragers zijn verkrijgbaar als optie. Helaas geeft de fabrikant niet aan hoe hoog de extra dakbelasting mag oplopen.

Gegevens en afmetingen Opel Rekord Caravan 1.8 S LS
Bouwperiode 1984 - 1986
Lengte, breedte, hoogte 4,7 m x 1,7 m x 1,5 m
Wielbasis 2,7 m
Inhoud kofferruimte 880 - 1.640 l
Leeggewicht 1.150 kg
Toelaatbaar totaal gewicht 1.800 kg
Cilinderinhoud 1.796 cm³
Koppel 143 Nm
Topsnelheid 166 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 15 s
Tankinhoud 70 liter
Verbruik 8,8 l
CO2-uitstoot niet bekend

Varianten

De Opel Rekord bleef 33 jaar lang een begrip. In totaal werden er acht generaties geproduceerd. De wagen werd zowel visueel als technisch meermaals vernieuwd. Het concern gaf ze een of meer letters om ze te onderscheiden. In de onderstaande lijst vind je een beknopt overzicht van de afzonderlijke generaties:

  • Opel Olympia Rekord (1953 - 1957): Deze werd beschouwd als de opvolger van de Opel Olympia, die al sinds 1935 werd geproduceerd. De Olympia Rekord leverde 40 pk en haalde een topsnelheid van 120 km/u. Hij werd geproduceerd als sedan, cabriolet of stationwagen.
  • Opel Rekord P1 (1957 - 1960): Deze wagen was de eerste twee jaar verkrijgbaar als tweedeurs sedan of als driedeurs stationwagen (Caravan). In 1959 verscheen er ook een vierdeurs sedan. De elektrisch aangedreven ruitenwissers waren hier een echte primeur. De motoren leverden 55 pk en haalden een topsnelheid tussen 119 en 135 km/u.
  • De Opel Rekord PII (1960-1963): Dankzij de nieuwe carrosserie werden ramen rondom hier overbodig. Onder de speciale uitvoeringen vinden we hier een bestelwagen, een pick-up en een cabriolet. De motoren boden een vermogen tussen 50 en 60 pk en behaalden topsnelheden tussen 124 en 140 km/u.
  • De Opel Rekord A (1963 - 1965): Dit model werd gebaseerd op de carrosserie van de Rekord PII, waarbij de wagens iets werden verlengd. De wielbasis bedroeg 2,62 m. De motoren leverden een vermogen van 100 pk, zodat ook de topsnelheid steeg tot 170 km/u.
  • De Opel Rekord B (1965 - 1966): Hier werden voor het eerst de nieuwe vierkante viercilinder CIH-motoren toegepast. Men bleef deze gebruiken tot het eind van de productie. Er werd meestal een viertraps versnellingsbak gemonteerd.
  • De Opel Rekord C (1967 - 1971): Dit was de meest succesvolle generatie uit de hele Rekord-geschiedenis. Het design viel in de smaak bij het toenmalige publiek. Bovendien was de wagen zeer betrouwbaar en ontzettend ruim. Er werden echter geen grote technische innovaties toegepast in vergelijking met de Rekord B.
  • De Opel Rekord D (1972 - 1977): Dit model werd ook vaak Rekord II genoemd, omdat men verwarring met de gewone dieselwagens wilde voorkomen. De Opel Rekord D was voor het eerst ook verkrijgbaar als diesel. Het aanbod bestond uit tweedeurs sedans, vierdeurs sedans, tweedeurs coupés en tweedeurs bestelwagens. Er was ook een bijzonder luxueuze uitvoering, de "Berlina".
  • De Opel Rekord E (1977 - 1986): Deze generatie werd door Opel zelf intern onderverdeeld in E1 (1977-1982) en E2 (1982-1986). Ze werden aangeboden als tweedeurs of vierdeurs sedans en als driedeurs of vijfdeurs stationwagens. Het E2-model werd tot het begin van de jaren negentig geproduceerd in Zuid-Afrika. De laatste Duitse Opel Rekord rolde in het najaar van 1986 van de band en werd vervangen door de Opel Omega.

Prijs

De laatste modellen van de Opel Rekord kostte omgerekend ongeveer 14.000 tot 17.800 euro. Voor de Rekord Caravan moest men ongeveer 14.000 tot 18.500 euro neertellen.

Een Opel Rekord occasion uit de jaren vijftig is reeds verkrijgbaar voor 7.900 euro. Het valt echter op dat de kilometerstand zelden boven de 100.000 komt. Modellen uit de jaren 70 en 80 kunnen tot 14.000 euro kosten, al naargelang hun staat en kilometerstand.

Design

Exterieur

De Opel Rekord is door de generaties heen steeds van uiterlijk veranderd. De eerdere modellen vertoonden veel hoekjes en kantjes die tegen het einde van de productie aërodynamischer zijn geworden. Bij alle modellen zijn aan de zijkant beschermende strips aangebracht die kleine beschadigingen aan de carrosserie voorkomen.

De afwerking van de carrosserie was over het algemeen prima. In de beginperiode was de Opel Rekord echter zeer gevoelig voor roest. Na verloop van tijd werden de modellen echter voorzien van een degelijke bodembescherming en werden ook de holtes beter beschermd tegen corrosie.

Interieur

In principe biedt de Opel Rekord veel ruimte. Zelfs grote personen kunnen dankzij de beenruimte zowel voor- als achterin comfortabel plaatsnemen. Dankzij de grote deuren kan men heel gemakkelijk instappen. De handgrepen op het plafond achter elke deur bieden nog meer veiligheid. De rugleuningen van de voorzetels kunnen probleemloos schuin worden gezet. Zowel de voor- als achterbank zijn zeer goed bekleed. Bovendien heeft de wagen een uitstekende vering en schokdemping, waardoor oneffenheden in de weg moeiteloos worden opgevangen.

Alle instrumenten zijn goed zichtbaar voor de bestuurder. Bovendien is de achteruitkijkspiegel zeer groot, zodat men rondom een zeer goed zicht heeft. De buitenspiegels kunnen elektrisch versteld worden. Bijna elk model is voorzien van een automatische wis-/wasfunctie, voor een optimaal zicht door de voorruit. Bovendien werd elk model geleverd met een radio.

opel-rekord-interior

Veiligheid

De veiligheidsvoorzieningen werden in de nieuwste Opel Rekord E-modellen alvast aangepast. Het stuurwiel werd bijvoorbeeld bekleed met schuim en voorzien van een stootvlak, zodat de bestuurder bij een ongeval optimaal beschermd wordt. De hoofdsteunen kunnen worden afgestemd op de lengte van de persoon. Bovendien functioneren alle veiligheidsgordels prima. Ook de remmen werken perfect en zijn nauwkeurig afgesteld. Sommige modellen werden zelfs geleverd met een rembekrachtiger. Men bood ook stuurbekrachtiging aan, maar dan meestal tegen meerprijs. De carrosserie werd zo ontworpen dat bij een ongeval voetgangers zo min mogelijk letsel oplopen. De voorruit werd daarom zelfs vervaardigd uit gelaagd glas.

Alternatieven

Adam Opel AG stelt de opvolger Opel Omega voor als mogelijk alternatief. Deze wagen werd gebaseerd op de Opel Rekord en werd verder verbeterd en gemoderniseerd. Een andere variant bij Opel is de Opel Kadett. Deze was ook verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen (sedan, stationwagen, cabriolet), maar is iets kleiner dan de Rekord. Bij andere merken maakt de de Mitsubishi Galant een goede indruk. Men kan deze wagen als occasion al vinden voor minder dan 1 .000 euro. Maar ook de Peugeot 505 hoeft niet onder te doen en scoort vooral met zijn lage brandstofverbruik en een grotere tank.

FAQ

Hoeveel kost de Opel Rekord?
Een Rekord occasion is al te koop vanaf 2.400 euro.
Hoeveel modellen van de Opel Rekord waren er?
In totaal waren er acht verschillende generaties met verschillende modellen. De Opel Rekord Commodore was de populairste generatie.
Hoe lang werd de Opel Rekord modellen geproduceerd?
De wagens werden geproduceerd van 1953 tot 1986.
Hoeveel pk levert de Opel Rekord?
De eerste modellen leverden slechts 40 pk. Tegen het einde van de productieperiodeleverde de Rekord E tot 120 pk.

Beoordelingen voor Opel Rekord

1 Beoordelingen

4,0