Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren. Gebruik je toch liever het oude design? Klik bovenaan het menu op terug.

Lees meer

Opel Astra te koop: tweedehands en nieuw

Opel Astra

Opel Astra

De hedendaagse Kadett

De Opel Astra is een klein familievoertuig uit het Europese C segment. De auto wordt gebouwd door de Duitse fabrikant Opel, sinds 1981. Er zijn 5 generaties: Astra F (1991–1998), Astra G (1998–2009), Astra H (2004–2009), Astra J (2009–2015) en Astra K (vanaf 2015). In het UK wordt de Astra gepromoot als Vauxhall Astra. In China is het de Buick Excelle XT. In Australië en Nieuw-Zeeland rijdt tot 2009 de Holden Astra, die dan vervangen wordt door de Holden Cruze. In 2012 keert de Astra er even terug als Opel, maar een jaar later trekt dat merk zich alweer terug uit deze markt. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Carrosserie

Kleuren

Informatie over Opel Astra

Op 1 mei 2014 wordt er wel de komst van de Astra GTC en de Astra VXR (Astra OPC) aangekondigd, voor het modeljaar 2015. De voertuigen verschijnen er weer als Holden.

Astra is Latijn voor ‘sterren’. De naam is een vondst van Vauxhall, die vroegere generaties van de Opel Kadett , met name de Kadett D (1979-1984) en de Kadett E (1984-1991), als Vauxhall Astra in de markt zet. Wanneer General Motors (GM) begin 1990 zijn nomenclatuur standaardiseert, krijgen alle modellen een en dezelfde benaming in alle markten, ongeacht of het voertuig nu verkocht wordt als Opel , Vauxhall, Holden, Buick of Chevrolet .

De verschillende Opel Astra’s worden verder benoemd volgens de typische Opel naamgeving. Elke generatie krijgt er een specifieke letter uit het (Latijns) alfabet mee. In de Opel logica is de Astra vervolgens de voortzetting van de Kadett. Daarom is de eerste Astra de Astra F, aangezien de laatste Kadett de Kadett E is. (Normaliter begint elke eerste generatie gewoon met de letter A.) Verder verschilt de naamgeving per merk. Vauxhall/Holden/Chevrolet Astra’s dragen zo dus hun eigen geschiedenis mee, afhankelijk van hun thuismarkten en de conventies van het specifieke merk.

De techniek van de Astra

De Opel Astra F debuteert in september 1991. Het is de opvolger van de Opel Kadett E. Opel gebruikt nu de naam Astra omdat die eerder al aan de Kadett D en E gekoppeld is door Vauxhall (omzeggen Opel UK). De Astra wordt tijdens deze eerste generatie aangeboden als hatchback met 3 of 5 deuren. Het hatchback type onderscheidt zich daarbij doordat koffer- en zitruimten in hetzelfde bouwvolume zitten. Daarnaast is er ook nog een stationwagon, die enkel beschikbaar is met 5 deuren, ook wel gekend als de Opel Caravan. Door deze keuze verdwijnt de stationwagon met 3 deuren voorgoed uit de Opel productie. Verder wordt ook nog een cabrio versie gebouwd door Bertone, in Italië.

Hoewel de Duitse productie van de Astra F in 1998 wordt stopgezet, blijven de Poolse Astra’s F rijden tot in 2002, en dit onder de naam Astra Classic. Je vindt ze vooral terug in Centraal en Oost-Europa en in Turkije. Het voertuig krijgt 2 herzieningen en een facelift in 1995, wanneer de nieuwe Opel Ecotec motor wordt geïntroduceerd.

De nieuwe generatie Opel Astra

De nieuwste Opel Astra, generatie K, wordt gelanceerd op de Motor Show van Frankfurt, in september 2015. Hij is 5 cm kleiner en tot 200 kilo (minstens 120 kg) lichter dan de Astra J. Hoewel hij kleiner is, is de binnenruimte toegenomen. Deze nieuwe verhoudingen hebben veel zo niet alles te maken met de volledig nieuwe architectuur. Elke component is hier gericht op compactheid en lichtheid. De carrosserie alleen al is 20% lichter en weegt nu 280 kg in plaats van 357 kg. De nieuwe afmetingen van het chassis zorgen voor een verlies van 50 kg. Hier wordt gebruik gemaakt van ultra sterk en ultra licht staal, compacte subframes en lichtere assen. Vooraan worden McPherson veren gebruikt. De voorlichten zijn ledlampen. Het dashboard heeft standaard een centraal scherm, dat verbonden is met Android of iPhone. Dit systeem wordt overgedragen uit de Opel Corsa E en de Opel Adam.

De benzinemotoren zijn een 1.0T SIDI V3 en een 1.4T SIDI V4. De enige dieselmotor is een 1.6 CDTI ‘fluisterdiesel’ (al dan niet met turbo). Deze motoren worden gekoppeld aan een manuele transmissie met 5 of 6 snelheden, of aan de nieuwe semi-automatische EasyTronic 3.0 met 5 snelheden. Deze laatste transmissie kan enkel gekoppeld worden aan de 1.0 motor. Vanaf eind 2015 kan men voor de 1.4 turbo en de 1.6 CDTI ook een automatische transmissie met 6 snelheden kiezen. Alle modellen kunnen daarbij optioneel gebruik maken van een start/stop systeem, dat standaard is voor de 1.0 motor. Turbo varianten gebruiken het Direct Injection Fuel systeem.

Parallel met deze (nieuwe) motoren worden ook ecoFLEX varianten aangeboden. Hier krijgen alle versies dezelfde kracht, maar ze stoten minder CO2 uit en verbruiken minder brandstof. De start/stop functie is overal standaard. Verder hebben deze voertuigen minder weerstand en een betere aerodynamica (voor verdere optimalisering van verbruik en uitstoot). De 1.0T ecoFLEX kan daarbij enkel gekoppeld worden aan de EasyTronic 3.0 semi-automatische transmissie.

Opel Astra modellen en prijsklassen

De Opel Astra verschijnt als hatchback en als stationwagen, telkens met 5 deuren. De hatchback is het basismodel. Verdere verschillen worden gemaakt door de motoren. Er zijn 4 constellaties mogelijk met benzinemotoren en 2 met dieselmotoren. De benzinemotoren zijn voluit de 1.0T SIDI S/S I3 van 999 cc (77 kW en 104 pk) tegen 5000 rpm, de 1.4 I4 van 1399 cc (74 kW en 99 pk) tegen 6000 rpm, de 1.4 SIDI Turbo van 92 kW en 123 pk tegen 5600 rpm, en de 1.6 SIDI Turbo S/S van 1598 cc (150 kW en 200 pk) tegen 4700/5500 rpm. De dieselmotoren zijn de 1.6 CDTI I4 van 1598 cc (70 kW en 94 pk) tegen 3500 rpm en de 1.6 CDTI Bi-Turbo van 118 kW en 158 pk tegen 4000 rpm. Zoals al werd opgemerkt, heeft elke motor ook een zuinigere/groenere ecoFLEX tegenhanger. Deze modellen hebben meer standaard functies en zijn dus duurder qua aankoop.

Beoordelingen voor Opel Astra

928 Beoordelingen

4,3