Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Opel Adam

Afwisselende auto uit de A-klasse

Het automerk Opel vestigde zijn naam vooral met compacte en hogere middenklassers uit het C, D en E-segment. Het bedrijf heeft zich echter nooit beperkt in zijn modellenassortiment, en evengoed grotere en kleinere voertuigen geproduceerd. Een van de meer recente stadsauto’s van de fabrikant is de Opel ADAM. De miniklasser is genoemd naar Adam Opel, die in 1862 de oprichter van het oorspronkelijk Duitse bedrijf was. Het model debuteerde voor pers en publiek in september 2012 tijdens de autobeurs Mondial de l’Automobile in Parijs. Lees meer

Video - Opel Adam Profiel

Alternatieve modellen

Informatie over Opel Adam

Ongeveer een half jaar later stond de ADAM in de showroom. De hatchback werd erg goed ontvangen. Zo riepen de lezers van het Duitse blad “Auto Zeitung” de Opel in 2012 uit tot beste stadsauto, en won deze een jaar later een Red Dot Design Award. Tot de concurrenten ervan rekent men de begin 2010 gelanceerde Citroën DS 3 en de Fiat 500, die sinds 2007 wordt geproduceerd. De voorzijde ervan is ook nog eens sterk geïnspireerd op dit laatste model. De Opel ADAM valt verder op doordat men bij de aanschaf ervan kan kiezen uit talloze accessoires om een persoonlijke stijl tot uiting te brengen.

Extra’s en technische aspecten

De Opel ADAM heeft een hip karakter, en dat blijkt ook uit de vele extra mogelijkheden die Opel bij het model aanbiedt. Zo is de auto in een groot aantal kleuren en kleurencombinaties te bestellen. Deze variabele invulling geldt zowel voor het exterieur als het interieur. Het dak en de deurstijlen kunnen bijvoorbeeld in een andere kleur worden uitgevoerd dan de rest van de carrosserie, waarbij de overheersende buitenkleur indien gewenst ook binnen in de Opel ADAM terugkomt, zoals in het dashboard of het stuur. Het dashboardgedeelte aan de chauffeurskant wordt bepaald door een groot touchscreen. Om het interieur een extra bijzondere look te geven, is het mogelijk om het dak te laten voorzien van een sterrenhemel van ledlampjes. Andere opties zijn een verwarmbaar stuur en een systeem dat verkeer in de dode hoek detecteert. Op motorisch vlak blijven de keuzemogelijkheden van de Opel ADAM aan de beperkte kant. Het gamma omvat benzinemotoren van 1.0 liter, 1.2 liter en 1.4 liter, waarvan de 150 pk 1.4-turbo van de ADAM S en ADAM Rocks S de krachtigste is. Daarnaast wordt een bi-fuel met een cilinderinhoud van 1.4 liter aangeboden. Deze accepteert lpg en benzine.

Verschillen tussen de Opel ADAM, Corsa en KARL

De ADAM Opel heeft geen directe voorganger, al staat de 3-deurs hatchback niet helemaal op zichzelf. De tussen 2000 en 2014 geproduceerde 5-deurs Agila was bijvoorbeeld een eerdere kleine auto uit het A-segment, maar kreeg een opvolger in de in 2015 verschenen 5-deurs hatchback Opel KARL. Evenals deze miniklasser vertoont de Opel ADAM overeenkomsten met de Opel Corsa, in dit geval de D-generatie van 2006-2014. Als supermini uit het B-segment is de Corsa D echter 30 cm langer, en heeft de auto met 2.511 mm ook een grotere wielbasis. Bovendien is de Corsa D als 3-deurs en 5-deurs hatchback uitgebracht. Zowel de ADAM als de Corsa D zijn evenwel op hetzelfde Small Common Components and Systems-platform gebouwd. Dit SCCS-platform werd ontwikkeld door Fiat en Opel, en is in 2005 geïntroduceerd. Ten opzichte van de Corsa D heeft de ADAM niet alleen een aanzienlijk kortere carrosserie van 3.698 mm, maar met 2.311 mm ook een 20 cm kortere wielbasis. Tevens is de ADAM iets smaller dan de Corsa D, al is dit verschil minimaal. De recentere Opel KARL heeft vergeleken met de Opel ADAM daarentegen een langere wielbasis van 2.385 mm, maar deze auto is verder ruim twee cm korter en ook opvallend lager. In de breedte overtreft hij de ADAM echter met ruim 15 cm. De Opel KARL is dan ook een 5-deurs voor vijf inzittenden, terwijl de ADAM een 3-deurs auto is met net aan ruimte voor vier personen. Het krappere ontwerp wordt geïllustreerd door de beperktere bagagecapaciteit achterin. Waar de KARL beschikt over een laadvermogen van 215 liter moet de ADAM het met 170 liter doen. Overigens bestaan er van deze beide A-klassers ook Rocks-uitvoeringen die hoger zijn dan de reguliere uitgaves.

Opel ADAM prijzen en versies

Opel heeft de ADAM op de markt gebracht in meerdere varianten. Het standaardmodel is de ADAM Unlimited, en die is dan ook het voordeligst geprijsd. De eerstvolgende qua aanschafkosten is de ADAM Rocks. Ten opzichte van de Unlimited heeft deze een 15 mm verhoogd chassis, een achterspoiler en chromen sierstrips langs de daklijn en rond de zijramen. De Opel ADAM S is een stuk duurder, en is onder meer voorzien van een getinte voorruit, donkergetinte zij- en achterruiten en halogeenkoplampen met ledverlichting voor rijden bij daglicht. Het meest moet worden betaald voor de stoer ogende ADAM Rocks S. Deze verschilt van de gewone S door het inklapbare canvasdak, dat via een drukknop binnen vijf seconden kan worden geopend.

Beoordelingen voor Opel Adam

51 Beoordelingen

4,6