Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Skoda Citigo

Skoda Citigo: Wereldauto van het Jaar 2012

De Skoda Citigo (ook Volkswagen Up! of SEAT Mii genoemd) is een compact stadsvoertuig. De auto is een onderdeel van de Volkswagen (VW) Groep New Small Family serie (Nieuwe Kleine Familie). Die wordt eerst getoond in 2011, op de Internationale Motor Show van Duitsland (IAA). De productie begint in december 2011 in de VW fabrieken van Bratislava, Slowakije. Lees meer

Alternatieve modellen

Informatie over Skoda Citigo

De Skoda en SEAT versies zien er daarbij lichtjes anders uit, maar worden gebouwd in dezelfde fabriek als de VW moederauto. In 2016, op de Motor Show van Genève, krijgt het Europese model een facelift met een nieuwe TSI motor, verkocht vanaf de zomer van hetzelfde jaar. De New Small Family mocht al heel wat prijzen ontvangen. In 2011 wordt hij Top Gear Small Car of the Year. In 2012 wordt hij de Schotse Compacte Auto van het Jaar en de What Car? Auto van het Jaar. In 2013 wordt hij What Car? Stadsvoertuig van het Jaar. In 2012 wordt hij Wereldauto van het Jaar.

Skoda Citigo concepten

De Skoda Citigo wordt tussen 2007 en 2010 voorafgegaan door tal van conceptauto’s. De eerste is de Up Concept uit 2007. Dat is een tweedeurs met achteraan gemonteerde boxermotor en achterwielaandrijving. Nog datzelfde jaar volgt het Space Up concept, een vierdeurs met vier zitplaatsen gestileerd als een multi-purpose vehicle (MPV). Hij wordt vergezeld door de Space Up Blue Concept, een derde variant. Op zijn dak zit een zonnepaneel van 150 Watt dat de batterijen oplaadt. Ondertussen geven 12 lithium-ionbatterijen de auto een kracht van 45 kW en een bereik van 65 km. Het voertuig bevat ook de eerste VW hydrogene brandstofcellen op hoge temperatuur. Zij verlengen het bereik naar 250 km en 350 km in totaal. Een volgende conceptauto is de E-Up! uit 2009. Dat is een zero-emissie concept met twee deuren. Het elektrisch voertuig (EV) heeft een lithium-ionbatterij van 18 kWh en een bereik tot 130 km. De auto wordt nog datzelfde jaar gevolgd door de Up Lite, een hybride vierzitter gebaseerd op de VW L1 technologieën. De hybride krachttrein combineert een 0.8 TDI met twee cilinders met een elektrische motor van 10 kW. In 2010 verschijnt de VW IN, een designstudie van Braziliaanse VW stagiairs. Deze auto lijkt op de andere Up concepten en is een tweezitter met bagageruim. Hij kan een variëteit van krachttreinen onderdak bieden, waaronder een volledig elektrische. In 2011 volgen er nog 2 Up concepten, de Buggy Up en de Up Azzurra Sailing Team. Zij verschijnen samen op de Auto Show van Frankfurt. Het eerste is een duinvoertuig gebaseerd op het Up platform, zonder deuren en met een cabriodak. Het interieur is waterdicht. De Up Azzurra Sailing Team wordt ontworpen met de look en feel van een luxe jacht. Ook hier is het interieur waterdicht. Er is geen dak, en houten rails vervangen de deuren.

De Skoda Citigo technisch bekeken

Het productiemodel van de Skoda Citigo wordt eerst getoond op de IAA van 2011. De auto is gebaseerd op het nieuwe VW Groep New Small Family platform (NFS), een modulaire architectuur. De driedeursconstructie komt uiteindelijk van het Up Concept uit 2007. Er verschijnt daarbij ook een versie met vijf deuren. Beide modellen zijn ook beschikbaar met zogenaamde eco-Up motoren, die rijden op CNG. Terwijl de concepten nog achterwielaandrijving van een achtermotor hanteren, gebruikt het productiemodel voorwielaandrijving van een transversaal gemonteerde voormotor, standaard gekoppeld aan een manuele transmissie met vijf snelheden. De auto is 3,54 meter lang en heeft een wielbasis van 2,42 meter. Binnenin kan men vier of vijf stoelen installeren. In Duitsland starten de leveringen van de VW Up op 3 december 2011. De rest van Europa wacht nog tot april 2012. Daar wordt vanaf mei 2012 ook nog de SEAT Mii gelanceerd. De Skoda Citigo volgt er in de zomer.

Skoda Citigo modellen en prijsklassen

De Skoda Citigo verschijnt als hatchback met drie of vijf deuren. Er zijn versies met vier en vijf zitplaatsen. Er zijn drie motoren: een 1.0 I3, de 1.0 I3-T en de 1.0 I3 synchrone motor die rijdt op CNG/benzine. De twee benzinemotoren zijn daarbij ook beschikbaar met Green Tech technologie (BlueMotion in de VW en Ecomotive in de SEAT modellen). Dit systeem omvat start-stoptechnologie en regeneratief remmen. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot sterk verminderd. In september 2013 wordt verder nog een elektrische versie van het voertuig gelanceerd, de e-Up!. Hij maakt gebruik van een lithium-ionbatterij van 18,7 kWh en een bereik van 160 km (NEDC). Halverwege december 2016 wordt de reeks tot slot uitgebreid met een GTI topmodel. Deze auto haalt 116 pk uit de 1.0 motor. Hiervoor wordt een turbolader onder hoge druk toegevoegd. De compressieratio wordt verhoogd naar 10:5:1.

Beoordelingen voor Skoda Citigo

29 Beoordelingen

4,7