Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-astra-gtc-front

Opel Astra GTC

1 / 3
opel-astra-gtc-front
opel-astra-gtc-side
opel-astra-gtc-back

Sterke punten

 • Krachtige motoren
 • Comfortabel interieur
 • Modern design met fraaie details

Zwakke punten

 • Hoog verbruik, afhankelijk van de motor
 • Mogelijke technische problemen
 • Relatief duur als occasion

Opel Astra : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Opel Astra, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 6.900,-*
Occasions vanaf:€ 100,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Opel Astra GTC: sportief, compact en comfortabel

De Opel Astra GTC werd reeds in 2005 geïntroduceerd onder de generatie van de Astra H. De Astra GTC is het populairste model van de Opel Astra. Met dit model wilde men vooral klanten aanspreken die meer vermogen en sportieve rijprestaties verlangden. Tegelijkertijd biedt de sportieve coupé veel rijcomfort. Lees meer

Interesse in een Opel Astra GTC

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

 • Veel rijplezier dankzij de sportieve motoren
 • In principe een betrouwbare wagen
 • Indrukwekkend modern design
 • Comfortabel interieur met veel voorzieningen
 • Nog sneller en sportiever als OPC-model

Belangrijke gegevens

Motor

Aangezien de Opel Astra GTC zich vooral richtte op klanten met een verlangen naar rijplezier en sportiviteit, waren vooral de motoren bijzonder belangrijk. Voor de eerste en tweede generatie bood Opel daarom een serie krachtige exemplaren aan. Deze voldeden echter niet allemaal aan de hoge eisen van de bestuurders.

Voor de tweede generatie, die vanaf 2012 beschikbaar was en meer technologie en een modern design kreeg, waren er in totaal vier motoren met zes configuratiemogelijkheden verkrijgbaar. Het ruime assortiment bevatte slechts één dieselmotor, de 1.6 CDTI. De 136 pk en het koppel van 320 Newtonmeter waren immers ruim voldoende voor het kleine en lichte model. De Opel Astra GTC accelereerde dan ook naar 100 km/u in iets meer dan tien seconden. Opel schat de topsnelheid op 198 kilometer per uur. Een andere troef is het lage verbruik van slechts 4,1 liter per 100 kilometer.

De benzinemotoren van de Opel Astra GTC bieden nog meer vermogen en sportiviteit. Bestuurders kunnen hier rekenen op 170 of 200 pk. Bovendien wordt er al snel een koppel van 260 of 280 Newtonmeter gegenereerd, waardoor het topmodel al in 7,9 seconden naar 100 km/u accelereert. De maximumsnelheid bedraagt hier 230 kilometer per uur. Het verbruik van deze motoren ligt beduidend hoger. Je moet hier rekening houden met een verbruik van 6,6 liter benzine.

Bovendien was de Opel Astra GTC ook verkrijgbaar als OPC-model. Deze levert tot 280 pk met een tweeliter turbobenzinemotor. Indien gewenst, is voor de meeste modellen ook een automatische versnellingsbak beschikbaar.

Afmetingen

De Opel Astra GTC biedt echter niet alleen veel vermogen, maar is ook ideaal voor stadsverkeer. Dit is mogelijk dankzij de kleine en wendbare carrosserie. De wagen is net geen 4,5 meter lang en 1,8 meter breed, en met een draaicirkel van 11,4 meter is hij zeer geschikt voor stadsverkeer. Ook het feit dat de Opel Astra GTC gemakkelijk overal geparkeerd kan worden, draagt daaraan bij.

De coupé is eveneens ideaal voor dagelijks gebruik. Zo biedt de tweede generatie van de Opel Astra GTC een grote bagageruimte met tot 380 liter laadvolume. Bovendien kan de achterbank gemakkelijk worden neergeklapt, zodat de capaciteit toeneemt tot 1.165 liter**.

Je vindt meer technische gegevens over de Opel Astra GTC 2.0 Turbo OPC in de onderstaande tabel.

Bouwjaar 2012 – 2017
Lengte, breedte, hoogte 4,5 m / 1,8 m / 1,5 m
Wielbasis 2,7 m
Inhoud bagageruimte 380 - 1.165 l
Onbeladen gewicht 1.450 kg
Toegestane maximum massa 2.040 kg
Cilinderinhoud 1998 cm³
Koppel 400 Nm
Topsnelheid 250 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 6 s
Tankinhoud 56 l
Verbruik 8,1 l
CO²-uitstoot 189 g/km

Varianten

De Opel Astra GTC is reeds een speciale uitvoering van de compacte Astra. Daarom is er naast deze versie slechts één andere uitvoering, namelijk "Active". Als we de basisvoorzieningen van dit model nader bekijken, blijkt echter dat de ”Active” niet per se de moeite waard is. De wagen biedt op zich al een zeer hoog comfort, en dat is te danken aan de diverse voorzieningen. Zo is bijvoorbeeld een instaphulp standaard inbegrepen en kun je gemakkelijker plaatsnemen. De coupé is eveneens uitgerust met elektrische ramen, elektrische buitenspiegels, een "400 Plus" CD-radio met Bluetooth en handsfree systeem én centrale vergrendeling.

Prijs

Gezien de uitgebreide uitrusting, het uitstekende comfort en de moderne motoren is de Opel Astra GTC een koopje. Voor een nieuwe auto in de basisuitvoering rekende Opel in 2005 net geen 21.000 euro**. Koos men voor een krachtigere motor, betere voorzieningen of een nieuwere generatie, dan liepen de kosten soms op tot meer dan 30.000 euro.

Ondertussen wordt de Opel Astra GT, die geproduceerd werd tussen 2005 en 2017, niet meer als nieuwe auto verkocht. Wie de sportieve auto in 2022 wil bemachtigen, zal dus moeten kiezen voor een occasion. Dankzij het grote aanbod en de betrouwbare technieken zou dit in principe geen probleem moeten zijn. De eerste generatie van de Opel Astra GTC kost als occasion vaak minder dan 3.000 euro, hoewel de nieuwere varianten aanzienlijk duurder zijn, tot wel 10.000 euro.

Design

Exterieur

Het exterieur van de Opel Astra GTC is over het algemeen vrij sober, dus zijn er nauwelijks bijzondere details of blikvangers te zien. Dit geldt zowel voor de eerste als voor de tweede generatie. In de tweede generatie, die vanaf 2011 werd aangeboden, oogt de Opel Astra GTC veel moderner en zijn er nog meer details te vinden in het exterieur. Zoals bijvoorbeeld de optionele xenonlampen. De modellen worden vaak in basistinten gespoten, zoals klassiek zwart of zilver, hoewel er ook alternatieven zijn voor wie meer variatie wil: een intens blauw of een opmerkelijk rood geeft de Opel Astra GTC een veel sportiever uiterlijk.

Interieur

Het interieur van de Opel Astra GTC is zeer goed afgewerkt, zeker gezien de prijs. Er is hier niets op aan te merken. Bovendien is de Opel Astra GTC dankzij de talrijke voorzieningen niet alleen zeer sportief, maar ook zeer geschikt voor lang pendelen. Daarnaast inspireert het interieur met een zee van ruimte, zodat alle passagiers comfortabel kunnen plaatsnemen. Alleen kunnen de talrijke knoppen op het dashboard een uitdaging vormen, vooral voor onervaren bestuurders. Zij doen er lang over om vertrouwd te raken met de bediening. Daarna pas kan men de radio, airconditioning en alle andere functies blindelings bedienen tijdens het rijden.

opel-astra-gtc-interior

opel-astra-gtc-seats

Veiligheid

De Opel Astra GTC is een zeer veilige auto, onder meer dankzij de uitgebreide voorzieningen. Het model beschikt standaard over ABS en ESP, evenals over talrijke airbags op de juiste plaatsen. Wie kinderen in de auto wil vervoeren, zal erg tevreden zijn met het ISOFIX-systeem, de veilige standaard voor de bevestiging van kinderzitjes. De Opel Astra werd in 2011 grondig doorgelicht in een Euro NCAP-crashtest en behaalde de hoogste score van vijf sterren. Het model blijkt dus in alle omstandigheden zeer veilig en betrouwbaar te zijn.

Alternatieven

Als je op zoek bent naar een alternatief voor de sportieve Opel Astra GTC, dan vind je die bij de klassieke en nieuwere modellen van het Opel Astra-gamma. Deze benaderen zowel van binnen als van buiten de Opel Astra GTC en hebben dus vrijwel dezelfde troeven. Bij de nieuwere modellen vinden we ook een opgefrist design, veel moderne en handige voorzieningen en een uitstekende bescherming voor alle inzittenden en andere weggebruikers. Een duidelijk voordeel van de nieuwe Opel Astra-modellen is ook dat ze ook in 2022 nog steeds verkrijgbaar zijn als nieuwe auto's. Ze bieden dus een goed alternatief voor iedereen die geïnteresseerd is in de Opel Astra GTC, maar geen occasion wil kopen.

Opel Astra GTC

Hoe sportief is de Opel Astra GTC?
Vooral de topmotoren zorgen voor sportiviteit. Dit is des te meer het geval bij het speciale OPC-model. Dit model levert ruim 200 pk en rijdt navenant erg vinnig
Waar wordt de Opel Astra GTC gebouwd?
De Opel Astra GTC rolt wordt geproduceerd in de hoofdfabriek in Rüsselsheim. De wagen wordt dus in Duitsland geproduceerd.

Beoordelingen voor Opel Astra

931 Beoordelingen

4,0