Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
opel-grandland-front

Opel Grandland

1 / 3
opel-grandland-front
opel-grandland-side
opel-grandland-back

Sterke punten

  • Ruim en comfortabel
  • Modern design, technische features
  • Ook als plug-in hybride

Zwakke punten

  • Ondanks facelift gedateerde knoppen in dashboard
  • Minder kofferruimte in hybride
  • Prijs topversie grote stap omhoog

Opel Grandland : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Opel Grandland, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Opel Grandland: ruime, comfortabele SUV

De Grandland is de grootste SUV van Opel. Het model maakt indruk met zijn interieurruimte en het comfort van hoog niveau. Hij is er ook als plug-in hybride, maar Opel heeft de diesels per 2023 uit het gamma geschrapt. Bij zijn introductie in 2017 tot de facelift in 2021 heet deze SUV Grandland X. Lees meer

Interesse in een Opel Grandland

Opel Grandland occasions
Opel Grandland nieuwe auto's
Opel Grandland dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Goede prijs-prestatieverhouding voor meeste versies
  • Comfortabel, zelfs in basisuitrusting
  • Zuinige motoren, lage onderhoudskosten
  • Betrouwbare techniek en aandrijflijnen
  • Innovatief, opvallend design

Technische gegevens

Motorisatie

De Opel Grandland is nieuw leverbaar met 1.2 Turbo-benzinemotor, als 1.6 Turbo Hybrid en als 1.6 Turbo Hybrid4. In de loop van 2023 heeft Opel de 1.5 CDTi-diesels uit het modellengamma geschrapt.

De 1.2 Turbo heeft een 1.199 cm3 driecilindermotor, voorwielaandrijving en een handmatig te bedienen 6-versnellingsbak óf een sequentiële 8-trapsautomaat. Deze motor levert 96 kW (130 pk) vermogen en een koppel van 230 Nm. Acceleratie: iets meer dan 10 seconden van 0 naar 100 km/u. De maximumsnelheid bedraagt 197 km/u.

De 1.6 Turbo Hybrid is een plug-in hybride met een 1.598 cm3 viercilindermotor in combinatie met een elektromotor. Deze is ook voorwielaangedreven en altijd voorzien van een sequentiële 8-trapsautomaat. Deze variant levert 165 kW (224 pk) en 360 Nm. Hij accelereert van 0 naar 100 km/u in ongeveer 9 seconden en heeft een topsnelheid van 225 km/u.

De 1.6 Turbo Hybrid4 is voorzien van vierwielaandrijving en ook een sequentiële 8-trapsautomaat. Deze versie levert maar liefst 221 kW (300 pk) en 520 Nm, sprint in slechts 6 seconden naar de 100 km/u en bereikt een topsnelheid van 235 km/u.

De 1.499 cm3 viercilinder turbodieselmotor is inmiddels niet meer nieuw leverbaar. Ook deze motorversie is voorwielaangedreven en voorzien van een sequentiële 8-trapsautomaat. Deze motor levert 96 kW (130 pk) en 300 Nm. Dat zorgt voor een acceleratie van 0 naar 100 km/u van 11,5 seconden en een topsnelheid van 192 km/u.

Afmetingen

De Opel Grandland is 4,48 meter lang, 1,86 meter breed en 1,61 meter hoog. Hij scoort met zijn interieurruimte – de wielbasis van 2,68 m speelt daarbij een grote rol. Toch is de Opel Grandland zeer wendbaar, dat blijkt wel uit de draaicirkel van 10,7 meter.

De Grandland heeft een bagageruimte van 514 liter (de hybride 390 liter in verband met de batterij) met de achterbank in de normale positie. Wanneer je de achterbank neerklapt, is het volume 1.652 liter (1.528 liter in de hybride). Bovendien mag je met de Opel Grandland een geremde aanhanger van maximaal 1.400 kilogramtrekken – ongeremd is dat maximaal 685 kilogram.

De belangrijkste specificaties op een rij

Opel Grandland
Marktintroductie 2021
Lengte x breedte x hoogte 4,48 x 1,86 x 1,61 m
Wielbasis 2,68 m
Inhoud bagageruimte 390-1.652 l
Ledig gewicht 1.331-1.776 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.900-2.370 kg
Cilinderinhoud 1.199-1.598 cm3
Vermogen 96-221 kW (130-300 pk)
Koppel 230-520 Nm
Topsnelheid 192-235 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 6,1-11,5 sec
Tankinhoud 43-53 l
Verbruik 1,4-6,2 l/100 km
CO₂-uitstoot 31-139 g/km

Varianten

De Opel Grandland is er in diverse varianten, met namen als Edition, Elegance, Ultimate, Business Edition en GS/GSe, die qua uitrusting en luxe elkaar overtreffen. Het is echter niet direct nodig een duurdere versie te kiezen, aangezien ook de standaarduitvoering al voldoende comfort en uitrusting biedt. Zoals een elektronische handrem, in twee zones gescheiden climate control, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, het digitale ‘Pure Panel’-instrumentenpaneel met 7-inch kleureninfodisplay, licht- en regensensors en lichtmetalen wielen.

Ook op het gebied van veiligheids- en assistentiesystemen laat de standaarduitvoering van de Grandland weinig of niets te wensen over, met onder meer vermoeidheidsassistent, Automatic City Emergency Braking, Active Lane Keep Assist, verkeersbordherkenning en cruise control met snelheidsbegrenzer.

Inmiddels is de Grandland nieuw alleen nog leverbaar als basisversie 1.2 Turbo (zonder toevoeging) en als topuitvoering GS met handgeschakelde en automatische transmissie en als Ultimate uitsluitend met automaat, hetzelfde geldt voor de 1.6 Turbo Hybrid, alleen zijn de drie uitvoeringen met die aandrijflijn er uitsluitend met automaat. De 1.6 Turbo Hybrid4 is er uitsluitend als GSe.

Prijzen

Nieuw is de Opel Grandland met 1.2 benzinemotor te koop voor prijzen vanaf zo’n 38.500 euro, de 1.6 plug-in hybride is er vanaf bijna 44.000 euro. De vierwielaangedreven 1.6 Turbo Hybrid4 GSe gaat hard richting de 55.000 euro – een flinke stap op de prijsladder. Toen de dieselversie nog leverbaar was, kostte die minimaal 46.500 euro.

Het aanbod occasions van de Opel Grandland is aanzienlijk. Het model is echter nog jong en de prijzen beginnen rond de 28.000 euro voor een 1.2 Turbo en 30.000 euro voor een 1.6 Turbo Hybrid.

Als je moet kiezen voor een oudere Grandland X, dan kun je rekenen op prijzen vanaf zo’n 14.000 euro, maar het aanbod bestaat vooral uit diesels.

Design

Buitenkant

In 2021 lanceert Opel de nieuwe Grandland. Het is niet alleen de afwezigheid van de X-aanduiding die opvalt – oorspronkelijk heette het model immers Grandland X, maar ook het nieuwe designconcept. Opel heeft zijn opvallende Opel Vizor-voorzijde ook bij de Grandland geïntegreerd. Die biedt bovendien plaats voor diverse sensoren en camera’s. De fabrikant heeft het exterieur nog moderner gemaakt, met onder meer een naar achter toe licht aflopende daklijn, fijne vormen in de carrosserie en grote luchtinlaten aan de voorzijde. De Grandland heeft een krachtige maar ook sportieve uitstraling.

Binnenkant

Ook het interieur van de nieuwe Opel Grandland is zeer modern. Zo is de Grandland voorzien van het volledig digitale Pure Panel. Op die overzichtelijke display verschijnt alleen informatie die relevant is voor de bestuurder. Het idee daarachter is dat die niet wordt afgeleid door een overdaad aan overbodige informatie. Desondanks zijn nog veel knoppen van de Grandland X uit 2017 achtergebleven en die ogen wat gedateerd.

De interieurruimte en het comfort maken de Opel Grandland zeer geschikt voor lange ritten. Ook de uitgebreide standaarduitrusting draagt daar in grote mate aan bij.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid laat de Opel Grandland zich van zijn beste kant zien. Hij overtuigt met goede passieve bescherming van de inzittenden, mede dankzij de grote carrosserie. Bovendien zorgen de innovatieve assistentie- en veiligheidssystemen voor een nog betere bescherming – van zowel de inzittenden als medeweggebruikers. Zo is de Grandland uitgerust met onder meer actieve rijstrookassistentie en een zogenoemde snelwegassistent. De Opel Grandland is grondig getest door Euro NCAP. In de crashtests behaalde de Grandland een uitstekende beoordeling van vijf sterren.

Alternatieven

Natuurlijk kun je als alternatief voor de nog jonge Opel Grandland ook kiezen voor een occasion van de iets oudere Grandland X, die van 2017 tot 2021 nieuw te koop was. Verder kun je kijken naar de verwante Peugeot 3008, ook van de PSA-groep waartoe Opel tegenwoordig behoort. In die auto kun je rekenen op een hoog rijcomfort en modern design. Ook het veiligheidsniveau overtuigt. Ook de Volkswagen Tiguan is een goed alternatief voor de Opel Grandland. Dankzij de facelift kreeg het vernieuwde model een krachtigere look. Ook de Tiguan staat bekend om zijn hoge comfort, maar ook om zijn degelijkheid.

FAQ

Wat is het verschil tussen de Opel Grandland en Grandland X?
Beide zijn de grootste (maar toch compacte) SUV’s van Opel. De Grandland X is in 2017 geïntroduceerd en deelt zijn platform met de Peugeot 3008. Deze versie was er niet als hybride. In 2021 voerde Opel een facelift uit, waarbij de X in de naam verviel. Deze versie is heel gemakkelijk te herkennen aan het kenmerkende Opel Vizor-front.
Kan de Opel Grandland een caravan trekken?
Jazeker! Je mag met de Opel Grandland een geremde aanhanger van maximaal 1.400 kilogram trekken – ongeremd is dat maximaal 685 kilogram.
Is de Opel Grandland een SUV?
De Opel Grandland is een compacte SUV. Het model verscheen in 2017 als Grandland X en is de grote SUV van Opel. De Crossland is zijn kleinere SUV-broertje.