Ga naar hoofdinhoud

Renault Captur te koop: tweedehands en nieuw

Renault Captur

Renault Captur

Het beste betaalbare SUV van 2014

Renault Captur (Renault Samsung QM3 in Zuid-Korea, Renault Kaptur in Rusland) is de naam van 2 verschillende subcompacte crossovers. Beide auto's worden gebouwd door de Franse fabrikant Renault. De productieversie van de eerste variant wordt gebaseerd op het B platform en debuteert tijdens de Motor Show van Genève in 2013. De verkoop begint in april van datzelfde jaar, in Frankrijk. Vooraf gaat de Captur Concept, die eerst getoond wordt in 2011. In Rusland rijdt de tweede variant onder de naam Renault Kaptur (met een K). Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Kleuren

De compacte Captur biedt veel ruimte

Die is gebaseerd op het langere B0 platform. Hij ziet eruit zoals de eerste Captur, maar heeft een verlengde wielbasis en staat hoger van de grond. Sinds 2017 bestaat van de Kaptur ook een lokale Braziliaanse/Indische variant. Al in 2013 is de Renault Captur de derde compacte crossover van Europa met iets meer dan 84000 verkochte exemplaren. Hij komt zo net achter de Nissan Juke en de Dacia Duster. In het laatste kwart van 2013 neemt hij zelfs de koppositie in handen. Tegen eind 2015 is de Captur de 14de auto van Europa, met een verkoop van 195323 exemplaren. In 2013 wordt het voertuig dan ook Voiture de l’Année volgens de Franse vakpers. In 2014 is hij de ‘Best Small SUV Less Than £16,000’ van het magazine “What Car?”.

De Renault Captur technisch bekeken

Er zijn, zoals vermeld, 2 verschillende versies van de Captur, elk gebouwd op zijn eigen platform (B of het langere B0). Het voertuig bevindt zich hoe dan ook in de klasse van de subcompacte crossovers en heeft 5 deuren. Het is beschikbaar met voorwielaandrijving of vierwielaandrijving. Verwantschappen zijn er met de Renault Clio en de Nissan Juke.

De Captur heeft een gewicht tussen de 1089 en de 1213 kg. Hij heeft een wielbasis van 2606 mm, een lengte van 4122 mm, een breedte van 1778 mm en een hoogte van 1567 mm. Er zijn oorspronkelijk 2 benzinemotoren: de 0.9 H4Bt I3 TCe en de 1.2 H5Ft I4 TCe. Daarnaast wordt ook een dieselmotor aangeboden, de 1.5 K9K I4 dCi. Motoren worden gekoppeld aan een manuele transmissie met 5 of een automatische met 6 snelheden. De Captur is verder gebaseerd op de vierde generatie Clio en neemt heel wat kenmerken over van de gelijknamige conceptauto uit 2011. Aan deze creatie gaan overigens nog eens 5 concepten vooraf, waarvan het eerste de Renault DeZir is. Het ontwikkelingsproces is onderdeel van de vernieuwde design strategie van het merk, een creatie van Laurens van den Acker. Zowel intern als extern zijn uitzonderlijk veel persoonlijke aanpassingen mogelijk.

Typisch Renault Captur

Los van zijn voorbeelden voegt de Captur ook een aantal eigen, nieuwe elementen toe. Het voorvak is een klein voorbeeld. Ze is groter dan gemiddeld en werkt als een lade, die voor de bestuurder veel eenvoudiger te bereiken is. Tot de motoren behoren ondertussen 2 eigen benzinevarianten: de Energy TCe 90 Stop & Start (H4Bt 400) van 898 cc en 66 kW tegen 5250 rpm, en de TCe 120 Auto EDC (H5Ft 403) van 1197 cc en 85 kW tegen 4900 rpm. Er zijn 2 dieselmotoren: de Energy dCi 90 Stop & Start (K9K 608) van 1461 cc en 66 kW tegen 4000 rpm, en de dCi 90 Auto EDC (K9K 609) met een uitstoot van 103 g/km. Later komt daar nog een 1.5 dCi van 110 pk bij.

De Captur is voorts standaard voorzien van parkeersensoren en stemactivatie (voor bepaalde functies). In bepaalde versies kun je de bekleding verwijderen met een rits en het nieuwe Renault GPS werd alvast geïntegreerd. Dat systeem heeft een touchscreen, achteruitkijkcamera’s, en geautomatiseerd koplampen en ruitenwissers.

Van EuroNCAP ontvangt de Captur een maximale veiligheidsscore van 5 sterren (2013). De standaarduitrusting omvat onder andere 2 airbags, driepuntsgordels, cruise control, snelheidsbegrenzing, ESC en ABS. Er is ook heuvelassistentie.

Tweede generatie Renault Captur (vanaf 2019)

In mei 2017 wordt een nieuwe versie van de Captur gepresenteerd. Interieur en exterieur zijn licht aangepast, er zijn nog meer persoonlijke toetsen mogelijk en de uitrusting is verbeterd. Voor een volledig nieuwe, tweede generatie is het voorlopig echter wachten tot in 2019. Deze nieuwe Captur (ook wel Renault Samsung Captur) wordt momenteel gebouwd op het CMF-B platform. Dat is hetzelfde platform als dat van de Nissan Juke, een zustervoertuig. Voorbeeld is nog steeds de gelijknamige conceptauto uit 2011. Designer is Julia Lozano. Het voertuig wordt nu een mini SUV (Sport Utility Vehicle) met 2 vlinderdeuren. De voormoter (een 1.6 dCi Twin turbo) werkt met voorwielaandrijving. De auto is verwant aan de Renault Clio IV en de Nissan Qazzana. De nieuwe Captur heeft een gewicht van 1300 kg en is grotendeels opgetrokken uit koolvezels. Het dak kan verwijderd worden.

Renault Captur modellen en prijsklassen

De Captur veel persoonlijke aanpassingen toe. Prijzen hangen dan ook sterk af van de gewenste ingrepen en uitrustingen. Eerder dan door vaste pakketten wordt de aandacht zo getrokken door 2 verwante voertuigen, de Renault Samsung QM3 en de grotere, Russische Renault Kaptur.

Het eerste voertuig wordt gelanceerd in Zuid-Korea met een presentatie tijdens de Motor Show van Seoel, in april 2013. Aanvankelijk worden er 1000 exemplaren aan de Zuid-Koreaanse markt toevertrouwd. Ze zijn in minder dan 7 minuten uitverkocht. De QM3 is haast identiek aan de Captur, maar er is maar 1 motor mogelijk: de dCi 90 diesel met 4 cilinders. Het voertuig wordt hier onder andere verkozen tot Beste Auto van de Motor Show. In 2014 wordt het uitgeroepen tot SUV van het Jaar door de krant JoongAng Ilbo.

De Russische variant, Renault Kaptur, hanteert dezelfde stijl als de Renault Captur, maar is langer en hoger. Hij werd gepresenteerd in 2016 en gaat in productie in april van dat jaar. Het voertuig heeft voorwielaandrijving of vierwielaandrijving. De eerste versie rijdt met een 1.6 litermotor. De tweede versie heeft een 2.0 litermotor. Beiden kunnen gekoppeld worden aan een manuele of automatische transmissie met 4 snelheden.

Beoordelingen voor Renault Captur

18 Beoordelingen

4,7