Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
citroen-c4-cactus-front

Citroën C4 Cactus

1 / 3
citroen-c4-cactus-front
citroen-c4-cactus-side
citroen-c4-cactus-back

Sterke punten

 • Uniek ontwerp
 • Lage maandelijkse kosten
 • Geslaagde ophanging

Zwakke punten

 • Cockpitbediening is even wennen
 • Beperkt zicht door achterruit
 • Ontbrekende handgrepen boven de deuren

Citroen C4 Cactus : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Citroen C4 Cactus, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Citroën C4 Cactus: zuinige compacte sedan met goede vering

De Citroën C4 Cactus is een crossover hatchback gebouwd van 2014 tot 2020. Met zijn frisse ontwerp onderscheidt de Cactus zich van de massa, heeft hij een bovengemiddelde vering en biedt hij zelfs voor lange bestuurders voldoende ruimte. Lees meer

Interesse in een Citroën C4 Cactus

Citroën C4 Cactus occasions
Citroën C4 Cactus nieuwe auto's
Citroën C4 Cactus dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

 • Zeer milieuvriendelijk
 • Veel beenruimte op de voorstoelen
 • Goed ingericht dashboard
 • Ontwerp dat zich onderscheidt van de massa
 • Standaard uitgerust met Hill Start Assist

Gegevens

Motor

De Citroën C4 Cactus is verkrijgbaar in twee generaties en met talrijke motoren. De benzinemotoren maken gebruik van PureTech-technologie, terwijl de dieselmotoren BlueHDi-technologie gebruiken voor de laagst mogelijke uitstoot. Zowel PureTech als BlueHDi komen eigenlijk van Peugeot, maar hebben ook hun weg gevonden onder de motorkap van deze Franse auto. De belangrijkste feiten opgesomd:

Zelfs de eerste generatie van de Citroën C4 Cactus komt er goed vanaf qua prestaties - ook al heeft hij niet zo veel pk's. Het ontwerp maakt het mogelijk, want wat de eerste generatie Cactus niet onder de motorkap heeft, maakt hij goed met zijn gewicht: 1.050 kilogram, waardoor hij een echt lichtgewicht in de compacte klasse is.

In de tweede generatie, het concept: goede prestaties met weinig gewicht, is nog verder verbeterd. Alleen op het gebied van rijstabiliteit houdt de tweede generatie in; hier had de voorganger meer te bieden. Het veercomfort is in beide versies bovengemiddeld. Hobbels en individuele obstakels worden gewoon door de Cactus gladgestreken.

Wat het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot betreft, houdt niemand beide generaties voor de gek. Met een benzineverbruik van ruim onder de 5 liter per 100 kilometer en een dieselverbruik dat de 4 liter aantikt, is de Cactus in elke uitvoering een zuinige kameraad.

Afmetingen

De Citroën C4 Cactus heeft typische afmetingen voor de compacte klasse. Het model is ruim 4,15 meter lang, 1,70 meter breed en 1,48 meter hoog. De wielbasis is 2,60 meter. Hij biedt plaats aan vijf personen. Met zijn kofferbak van 358 liter doet de Citroën niet onder voor de Ford EcoSport. Wanneer de achterbank wordt neergeklapt, biedt de tweede generatie zelfs ruimte voor een indrukwekkende 1.170 liter.

Gegevens en afmetingen Citroën C4 Cactus
Bouwperiode 2014 - 2021
Lengte, breedte, hoogte 4,1 - 4,2 m x 1,7 m x 1,5 m
Wielbasis 2,6 m
Kofferbakvolume 358 - 1.170 l
Leeggewicht 960 - 1.130 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.500 - 1.565 kg
Cilinderinhoud 1.199 cc
Koppel 118 - 205 Nm
Topsnelheid 169 - 208 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 9,1 - 14,9 s
Tankinhoud 50 liter
Verbruik 3,1 - 5,3 l
CO2-uitstoot 82 - 119 g/km

Varianten

De eerste generatie Citroën C4 Cactus werd geproduceerd van 2014 tot 2018. Het model kwam uitsluitend als een stationwagen. Naast het ongebruikelijke SUV-achtige ontwerp onderscheidt de eerste generatie Cactus zich vooral door het innovatieve gebruik van airbumps. Deze met kunststof beklede luchtkussens bevinden zich aan de voorkant, zijkanten en achterkant van het voertuig en zijn ontworpen om bescherming te bieden tegen stoten, deuken en druk van welke aard dan ook. In ieder geval geven ze de Cactus visuele uniekheid.

De productie van de tweede generatie begon in 2018. Net als zijn voorganger is hij alleen leverbaar als stationwagen en blijft hij ook in andere opzichten trouw aan zijn roots: afgezien van het merklogo, dat nu opgaat in de grille, en de herziene achterlichten zijn het vooral de gereduceerde airbumps die de tweede generatie Cactus een nieuw uiterlijk geven. Ze zijn veel smaller geworden, naar beneden verplaatst en bevatten geen luchtkamers meer. In 2020 vervangt de derde generatie van de Citroën C4 de Cactus.

Prijs

De instapversie van de Citroën C4 Cactus kon als nieuwe auto worden gekocht vanaf ongeveer 14.000 euro. Door te kiezen voor de beste uitrustingsvariant of een krachtigere motor konden de prijzen oplopen tot tot 23.000 euro. Er zijn echter geen nieuwe auto's meer van het model, dus de enige optie is om naar een occasion te grijpen.

Afhankelijk van leeftijd en uitrustingsniveau variëren de kosten van een C4 Cactus als occasion aanzienlijk. Eenvoudige modellen met een hoge kilometerstand zijn al verkrijgbaar voor ongeveer 7.000 euro. Nieuwere modellen zijn echter aanzienlijk duurder, tot 25.000 euro.

Dankzij de zuinige motoren zijn de onderhoudskosten van de Citroën C4 Cactus over de hele lijn overtuigend. De Nederlandse motorrijtuigenbelasting voor dit voertuig bedraagt ongeveer 500 euro per jaar, deze waarde vloeit voort uit het lage ledige gewicht van slechts één ton.

Design

Exterieur

De Citroën C4 Cactus is een auto die opvalt. De airbumps, uniek op de markt, in combinatie met het door en door stoere uiterlijk geven de crossover een carrosserie die als de naamgevende plant boven het verkeer uitsteekt. Een ding om in gedachten te houden is dat de grote airbumps met luchtinsluiting alleen aanwezig zijn bij de eerste generatie. In de tweede generatie hebben ze plaatsgemaakt voor een gereduceerde versie aan de zijkanten, en zijn ze zelfs helemaal afwezig aan de voor- en achterkant.

Qua kleur is er meer dan genoeg variatie in de C4 Cactus. Van banquise wit tot adenrood tot olijfbruin, het is er allemaal. De grote airbumps van de eerste generatie zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Interieur

Het interieur van de Cactus is minimalistisch: er zijn slechts een paar fysieke schakelaars Het grootste deel van de functies wordt bediend via het 7-inch touchscreen. Dit maakt het beslag weliswaar aangenaam opgeruimd, maar bemoeilijkt de bediening van de afzonderlijke functies. Een zekere periode van acclimatisatie is hier zeker nodig.

Hoewel de materialen van het interieur van een nogal harde aard zijn, zijn ze toch overtuigend qua concept: hun duidelijk gestructureerde ontwerp is heel leuk. De ruimte achterin is meer dan gemiddeld. Zelfs 1,95 meter lange mensen hebben voldoende beenruimte en ook voor langere bestuurders (passagiers) is de Cactus comfortabel qua hoofdruimte.

Voorzieningen zoals Bluetooth, Apple CarPlay, Android Auto en een navigatiesysteem zijn standaard in de hogere uitvoering (Shine genaamd).

citroen-c4-cactus-interieur citroen-c4-cactus-sitzplatz

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid presteert de eerste generatie Cactus iets beter dan zijn opvolger. Hij is standaard uitgerust met een elektronisch stabiliteitsprogramma, remassistentie, een bandenspanningscontrolesysteem en een snelheidsbegrenzer. Het heeft ook een bochtverlichtingsfunctie voor de mistlampen. Bij het draaien wordt dus ook de zijkant verlicht.

Belangrijke veiligheidsvoorzieningen zoals zij-, front- en hoofdairbags zijn standaard bij beide generaties en gordelspanners en gordelkrachtbegrenzers zijn ook standaard op de voorstoelen. In de hogere uitvoering zijn beide generaties standaard uitgerust met de Citroën Connect Box. Bij een ongeval wordt automatisch een spraakverbinding met de bestuurder tot stand gebracht en worden zo nodig hulpdiensten gebeld.

Alternatieven

Alternatieven voor de Citroën C4 Cactus zijn bijvoorbeeld te vinden in de wat duurdere mini-SUV Ford EcoSport of de wat meer betaalbare crossover SUV Peugeot 2008. Maar ook de Opel Crossland X, Renault Captur en Kia Soul concurreren met de opvallende Cactus. Hier komt het SUV-uiterlijk van de Citroën niet bepaald ten goede, want SUV's zijn erg populair, maar daardoor zitten ze ook in een groot, zeer concurrerend marktsegment.

FAQ

Hoeveel pk heeft de Citroën C4 Cactus?
De Citroën C4 Cactus heeft 75 - 131 pk, afhankelijk van de generatie en de motor.
Is de Citroën C4 Cactus een SUV?
Nee, volgens de fabrikant is de Cactus een compacte sedan en hoort hij dus thuis in de klasse van de compacte auto's. Als crossover heeft hij echter visuele overeenkomsten met een SUV.
Wat kost een Citroën C4 Cactus?
Afhankelijk van generatie en uitrusting kost een Citroën C4 Cactus occasion tussen de 7.000 en 25.000 euro.
Wanneer moeten de remblokken van de Citroën C4 Cactus worden vervangen?
Er zijn geen vaste intervallen voor het vervangen van de remblokken van de Citroën C4 Cactus. Het beste is om ze twee keer per jaar te laten controleren.

Beoordelingen voor Citroen C4 Cactus

11 Beoordelingen

4,5