Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
citroen-c4-cactus-front

Citroën C4 Cactus

1 / 3
citroen-c4-cactus-front
citroen-c4-cactus-side
citroen-c4-cactus-back

Sterke punten

  • Uniek ontwerp
  • Lage gebruikskosten
  • Comfortabel onderstel

Zwakke punten

  • Smaakgevoelig
  • Ramen achterportieren kunnen niet open
  • Geen handgrepen boven de zitplekken

Citroen C4 Cactus : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Citroen C4 Cactus, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Citroën C4 Cactus: eigenzinnige crossover met uitgesproken design

De Citroën C4 Cactus is een compacte crossover die gebouwd is tussen 2014 en 2020. Met zijn frisse ontwerp onderscheidt de Cactus zich van de massa, heeft hij een bovengemiddeld comfort en biedt hij zelfs voor lange bestuurders voldoende ruimte. Lees meer.

Interesse in een Citroën C4 Cactus

Citroën C4 Cactus occasions
Citroën C4 Cactus dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Ontwerp dat zich onderscheidt van de massa
  • Veel motorvarianten verkrijgbaar
  • Verreweg de meest comfortabele optie in zijn segment
  • De facelift van 2018 omvat grondige technische updates

Technische gegevens

Motorisatie

De Citroën C4 Cactus was verkrijgbaar vanaf 2014 en ontving in 2018 een facelift. In de gehele productieperiode van de auto is hij met talrijke motoren leverbaar geweest. De benzinemotoren maken gebruik van PureTech-technologie, terwijl de dieselmotoren BlueHDi-technologie gebruiken voor de laagst mogelijke uitstoot. Zowel PureTech als BlueHDi komen eigenlijk van Peugeot, maar hebben ook hun weg gevonden onder de motorkap van de C4 Cactus.

Als je in de markt bent voor een Citroën C4 Cactus met een benzinemotor heb je keuze uit de PureTech 82 met 60 kW (82 pk), de iets zuinigere PureTech 82 S&S met ook 60 kW (82 pk) maar ook met Start & Stop-systeem en de PureTech 110 S&S met 80 kW (110 pk). Na de facelift kwam daar ook een sterkere PureTech 130 S&S bij met 95 kW (130 pk). Die laatste is de krachtigste aandrijflijn en tevens de enige benzine aandrijflijn die gekoppeld werd aan een automatische transmissie. Na de facelift kwamen beide PureTech 82-versies te vervallen.

Dieselen is ook mogelijk met de Citroën C4 Cactus. Er was keuze uit een eHDi met 66 kW (90 pk), een BlueHDi met 73 kW (100 pk). Na de facelift kon er ook gekozen worden voor de BlueHDi met 88 kW (120 pk), die standaard is voorzien van een 6-traps automaat. Na de facelift kwam de eHDi 90 te vervallen.

Afmetingen

De Citroën C4 Cactus heeft typische afmetingen voor de compacte klasse. Het model is ruim 4,15 meter lang, 1,70 meter breed en 1,48 meter hoog. De wielbasis is 2,60 meter. Hij biedt plaats aan vijf personen. Met zijn kofferbak van 358 liter doet de Citroën niet onder voor bijvoorbeeld de Ford EcoSport. Wanneer de achterbank wordt neergeklapt, biedt de auto zelfs ruimte voor een indrukwekkende 1.170 liter.

Wat opvalt zijn de lage gewichten van de auto. Voor de facelift weegt de auto niet meer dan 1.000 kg voor de benzineversies en net boven de 1.000 kg voor de versies met dieselmotor. Na de facelift ligt het gewicht van de C4 Cactus iets hoger vanwege de toevoeging van een aantal veiligheidssystemen en onderdelen daarvan. Desondanks is het gewicht zeer laag voor de grootte van de auto. En aangezien in Nederland de wegenbelasting op onder meer het gewicht is bepaald, scheelt dat dus aanzienlijk in de maandelijkse kosten.

De belangrijkste specificaties op een rij

Citroën C4 Cactus
Marktintroductie 2014
Lengte x breedte x hoogte 4,15 - 4,17 m x 1,71 m x 1,48 m
Wielbasis 2,59 m
Inhoud bagageruimte 358 - 1.170 l
Ledig gewicht 940 – 1.155 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.500 - 1.680 kg
Cilinderinhoud 1.199 – 1.560 cm3
Vermogen 60 – 95 kW (82 – 130 pk)
Koppel 118 – 300 Nm
Topsnelheid 167 -207 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 9,5 -15 sec
Tankinhoud 50 l
Verbruik 3,5 – 4,8 l/100 km
CO₂-uitstoot 92 – 109 g/km

Varianten

In de productieperiode is de Citroën C4 Cactus enkel leverbaar geweest in één carrosserievorm, de crossover. Kenmerkend voor de C4 Cactus zijn de Airbumps over de flanken van de carrosserie. Deze zaten altijd op de auto. Buiten de aandrijflijnen kon je ook kiezen tussen verschillende uitvoeringen.

Er is wel onderscheid te maken tussen uitvoeringen vóór de facelift en erna. Citroëns C4 Cactus van voor de facelift van 2018 konden besteld worden als Live, Feel of Shine. De Live-uitvoering was de basisuitvoering en was onder meer standaard voorzien van 15-inch wielen, 7-inch touchscreen, stoffen bekleding, cruise control en LED-dagrijverlichting.

De Feel-uitvoering deed daar een schepje bovenop met airco, bluetooth-connectiviteit, zwarte dakdragers en een met leder bekleed stuurwiel. De Shine-uitvoering was voorzien van extra’s als USB-aansluitingen, parkeersensoren, achteruitrijcamera, navigatie, getinte ruiten, verwarmbare buitenspiegels, automatische airco en regensensor

Na de facelift kwam de Feel-uitvoering te vervallen. De Shine-uitvoering vulde die plek op en de Shine-plus kwam erbij. Deze uitvoering beschikte onder meer over keyless entry en start, 17-inch lichtmetalen wielen en een uitgebreide reeks veiligheidssystemen. De C4 Cactus Origins-uitvoering was een rijk uitgevoerde speciale editie.

Prijzen

Prijzen voor de Citroën C4 Cactus begonnen bij 16.500 euro voor het instapmodel en konden oplopen tot ruim 30.000 euro voor de diesel met 88 kW (120 pk) van na de facelift. In de tijd dat de auto op de markt was, was dat helemaal geen verkeerde prijs.

De Citroën C4 Cactus is niet meer in productie. Wil je er toch één, dan ben je aangewezen op de occasionmarkt. Toch is de C4 Cactus goed vertegenwoordigd. Je vindt al exemplaren voor rond de 5.000 euro. Houd er wel rekening mee dat dit exemplaren zijn met veel kilometers op de teller en uit de eerste bouwjaren komen. Voor heel jonge exemplaren moet je niet opkijken van prijzen die boven de 20.000 euro uitkomen.

Design

Buitenkant

De Citroën C4 Cactus is een auto die opvalt. De airbumps, uniek op de markt, in combinatie met het stoere uiterlijk maken dat de crossover goed te vinden is tussen het overige verkeer. Een ding om in gedachten te houden is dat de grote airbumps met luchtinsluiting alleen aanwezig zijn bij de versie van voor de facelift. Na de facelift maakten ze plaats voor een gereduceerde versie aan de zijkanten, en zijn ze zelfs helemaal afwezig aan de voor- en achterkant.

Qua kleur is er meer dan genoeg variatie in de C4 Cactus. Van wit tot rood tot olijfbruin en paars, het is er allemaal. Na de facelift werd de auto iets strakker qua vormgeving. Zo werd de bumper iets aangepast, evenals de koplampunits en de mistlampen. Daardoor kreeg de auto een moderner uiterlijk. Ook aan de achterkant voerde Citroën wijzigingen door. De achterlichten werden rechthoekiger en ook de bumper werd opnieuw getekend.

Binnenkant

Het interieur van de C4 Cactus is minimalistisch: er zijn slechts een paar fysieke schakelaars Het grootste deel van de functies wordt bediend via het 7-inch touchscreen. Dit maakt het aanzien weliswaar aangenaam opgeruimd, maar bemoeilijkt de bediening.

Hoewel de materialen van het interieur nogal hard aanvoelen, zijn ze toch overtuigend qua concept: hun duidelijk gestructureerde ontwerp is heel attractief en leuk. De ruimte achterin is behoorlijk te noemen. Zelfs lange mensen hebben voldoende beenruimte en ook voor langere bestuurders is de Cactus comfortabel qua hoofdruimte.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid presteert de C4 Cactus van na de facelift generatie Cactus iets beter dan zijn van voor de facelift. Waar de C4 Cactus uit eerdere bouwjaren niet standaard was uitgerust met veiligheidssystemen is hij dat later wel. Enkele standaard rijhulpsystemen zijn cruise control met snelheidsbegrenzer, Hill Start Assist en parkeersensoren achter.

Belangrijke veiligheidsvoorzieningen zoals zij-, front- en hoofdairbags zijn standaard bij beide generaties en gordelspanners en gordelkrachtbegrenzers zijn ook standaard op de voorstoelen. In de hogere uitvoering zijn beide generaties standaard uitgerust met de Citroën Connect Box. Bij een ongeval wordt automatisch een spraakverbinding met de bestuurder tot stand gebracht en worden zo nodig hulpdiensten gebeld.

Alternatieven

Alternatieven voor de Citroën C4 Cactus zijn bijvoorbeeld te vinden in de wat duurdere mini-SUV Ford EcoSport of de Peugeot 2008. Maar ook de Opel Crossland X, Renault Captur en Kia Soul concurreren met de opvallende Cactus.

FAQ

Hoeveel pk heeft de Citroën C4 Cactus?
De Citroën C4 Cactus heeft 60 - 95 kW (82 -130 pk), afhankelijk van de generatie en de motor.
Is de Citroën C4 Cactus een SUV?
Nee, volgens de fabrikant is de Cactus een compacte sedan en hoort hij dus thuis in de klasse van de compacte auto's. Als crossover heeft hij echter visuele overeenkomsten met een SUV.
Wat kost een Citroën C4 Cactus?
Afhankelijk van bouwjaar en uitrusting kost een Citroën C4 Cactus occasion tussen de 5.000 en 25.000 euro.

Beoordelingen voor Citroen C4 Cactus

11 Beoordelingen

4,5