Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Citroen C3

Sterke punten
  • Vrolijk design
  • Afgesteld op comfort
  • Goedkope basisprijs
Zwakke punten
  • Ergonomie infotainment
  • Bediening handbak
  • Opties doen prijs vlot stijgen

Citroën C3: Charmante Franse auto

Citroën bouwt haar derde generatie C3 op drie pijlers: design, comfort en budget. Het is dan ook geen verrassing dat dit in Europa één van de meest verkochte kleine stadswagens is. In 2020 kreeg de derde generatie C3 een facelift. Lees meer

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • De derde generatie C3 fleurt het straatbeeld op, ongeacht zijn uitvoering. Met dank aan de unieke styling, al even unieke (optionele) airbumps op de flank en felle koetswerkkleuren.
  • Citroën trekt resoluut de comfortkaart bij deze C3. Daardoor geen greintje sportiviteit in de ophanging. Wel extra zachte stoelen in het interieur en flinke dempers.
  • Het interieur van de C3 is plezierig dankzij de unieke styling en warme materialen.
  • Hoewel klein, tonen de 3-cilinder benzines in de C3 zich van hun meest enthousiaste kant!

Gegevens

Motoren

Onder de kap van de derde generatie C3 vind je verschillende motorversies die hun vermogen uitsluitend naar de voorwielen sturen

Dieselrijders vinden in de C3 BlueHDi 100 Shine Business een motor van 102 pk met een koppel van 250 nm. De topsnelheid is 188 km/u en de acceleratie naar 100 km/u vindt plaats in 10,2 seconden.

Een benzinemodel zoals de C3 PureTech 83 You! heeft in vergelijking 83 pk en een koppel van 118 Nm. De topsnelheid is ook iets minder hoog, namelijk 166 km/u, terwijl de acceleratie van nul naar 100 km/u plaatsvindt in 13,3 seconden.

Afmetingen

Met zijn lengte van 3.99 meter, breedte van 1.74 meter en hoogte van 1.47 meter is de C3 een rasechte stadswagen. Geen parkeerplaats te klein, geen verplaatsing te groot voor de Franse auto.

Hoewel het een échte stadswagen is heeft de C3 qua koffervolume genoeg te bieden. Met een inhoud van 300 liter hoeft hij niet onder te doen voor zijn voornaamste concurrenten.

Uitvoeringen

Citroën presenteert de derde generatie in 5 verschillende uitvoeringen. Tussen 2016 en 2020 werd de C3 geleverd als Live, Feel en Shine. Shine mag je daarbij zien als de topversie met een royale uitrusting, terwijl Live dient als een echte instapversie. Uitvoering Feel zoekt de gulden middenweg tussen budget en uitrusting.

Na de facelift spreekt Citroën van uitvoeringen You!, C-Series en Shine. Zoals vanouds blijft Shine de absolute topversie, You! wordt de nieuwe instapversie. Uitvoering C-Series speelt in op de modebewuste klant door bronzen accenten over het uiterlijk van de C3 te gieten.

Prijzen

De catalogusprijzen van de Citroën C3 als vijfdeurs beginnen bij 18.800 euro (You!, 1.2 benzine) en lopen door tot 26.000 euro (Shine, 1.2 turbobenzine, automaat).

Op de occasionmarkt presenteert de derde generatie C3 zich als een echt koopje. Al vanaf 9.000 euro vind je exemplaren van de eerste productiejaren.

Design

Met de derde generatie C3 pakt Citroën volop uit met haar nieuwe designtaal. Die laat zich kenmerken door zachte lijnen, opvallende airbumps en vrolijk vormgegeven interieurs.

Exterieur

Je hoeft maar één blik op de derde generatie C3 te werpen om door te hebben dat deze stadswagen het leven niet al te serieus neemt. Bolle lijnen, unieke airbumps op de flank (niet op de basisuitvoering) en frisse kleurcombinaties. In een zee van grijs is de C3 een welkome verschijning. De duurdere uitvoeringen geven een accentkleur aan het dak terwijl de vanaf de facelift gelanceerde uitvoering C-series de C3 opfrist met mooie bronzen accenten.

Interieur

Het interieur van de C3 heeft één doel: passagiers met zo veel mogelijk comfort van punt A naar punt B brengen. Unieke zachte stoelen zijn het paradepaardje van de C3. Daarnaast valt een mooi vormgegeven dashboard op. Citroën toont dat je niet veel geld hoeft neer te leggen om te kunnen genieten van een uniek interieur.

citroe -c3-interior

Veiligheid

Bij zijn debuut in 2016 kreeg de Citroën C3 een score van vier op vijf sterren op de Euro NCAP-crashtests. De stadswagen van Citroën pakt uit met de meest voornaamste veiligheidssnufjes. Denk daarbij aan cruisecontrol, parkeersensoren, noodremassistent en een rijstrookassistent. Het gros van die snufjes zitten overigens wel in een optioneel safety pack.

Alternatieven

Hij mag dan wel één van de populairste stadswagens van Europa zijn, de Citroën C3 kent stevige concurrentie. Zo hebben we uit Frankrijk ook nog de Peugeot 208 en Renault Clio. Andere bekende rivalen zijn de Ford Fiesta, Opel Corsa, Volkswagen Polo en Seat Ibiza.

FAQ

De C3 kan qua motoren ook op lange trajecten goed uit de voeten. Daarnaast zorgt de comfortabele ophanging dat kilometers maken geen straf hoeft te zijn.

De derde generatie C3 heeft relatief simpele en bewezen techniek aan boord. Dat zorgt uiteraard voor een verhoogde betrouwbaarheid. De 1.2-liter driecilinder benzine won verschillende jaren achter elkaar de Engine Of The Year Award.

Beoordelingen voor Citroen C3

80 Beoordelingen

4,4