Suzuki Celerio te koop: tweedehands en nieuw

Suzuki Celerio

Suzuki Celerio

De geschiedenis van de Suzuki Celerio is feitelijk nog maar een korte. De wagen uit de miniklasse werd pas begin 2014 op de markt gebracht als opvolger van de vertrouwde Suzuki Alto. Dat kleine model van de Japanse autofabrikant was vanwege het belastingvoordeel populair in eigen land, maar vond ook daarbuiten gretig aftrek. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

Suzuki Celerio: goedkoop en zuinig

In Europa werd de Alto tot 1996 met een 800cc motor geleverd. Later werd dat - net als nu bij de Suzuki Celerio - een 1.0 liter 3-cilinder, waar voor de Celerio een nieuwe uitvoering werd geproduceerd. Daarmee is de Celerio een auto geworden, waarmee Suzuki de strijd aangaat met concurrenten in dit segment als de Peugeot 108, de Volkswagen Up en de Kia Picanto.

De Alto nieuwe stijl

Suzuki produceert de relatieve nieuwkomer voor diverse afzetmarkten en doet dat in India, Thailand en Indonesië. Ten opzichte van de voorganger heeft de Suzuki Celerio een duidelijk ander en meer eigentijds gezicht, al is het 5-deurs hatchback koetswerk optisch niet veel veranderd. Waar de Alto vooral een extreem goedkope auto was en dat ook in alle opzichten uitstraalde, heeft de Suzuki Celerio veel meer te bieden. De sprong vooruit zit 'm vooral in de ruimtewinst. Zo is de bagageruimte beduidend groter (254 liter) en kunnen vier passagiers er ook veel gemakkelijker een meer comfortabele zitplaats in vinden. De afmetingen (3600 mm lengte, 1600 mm breedte en 1530 mm hoogte) zijn iets groter dan die van de Mitsubishi Space Star, ook al lijkt die vergelijkbare wagen uit het A-segment op het eerste gezicht misschien wat ruimer.

Met de ruimtewinst is de belangrijkste vooruitgang ten opzichte van de Alto wel genoemd, want het exterieur is nog altijd niet flitsend, al blijft dat uiteraard een kwestie van smaak. Het interieur heeft daarentegen een behoorlijke facelift gekregen. Zo is het dashboard opgeknapt en veel overzichtelijker geworden. Voor een stadsauto is het daarmee een redelijke complete wagen voor een schappelijke prijs. De kans is groot dat dit op termijn ook voor een tweedehands auto zo zal zijn. De eerste jonge occasions van de Celerio laten nog geen vrije val van de aanschafprijs zien. Dat is zeker niet het geval in het thuisland Japan, waar de auto veel minder als een statussymbool wordt gezien en dit soort modellen bijzonder populair en veel verkocht zijn.

Celerio: een zuinige en sobere auto

Groot pluspunt van de Suzuki Celerio is het verbruik. Dat is het resultaat van verbeteringen die zijn aangebracht aan de 1.0 liter motor. Deze beschikt nu over variabele kleptiming en twee injectoren per cilinder, waardoor het verbruik ten opzichte van de Alto sterk is gedaald. Dat maakt de Celerio ook tot een uiterst milieuvriendelijke auto, die ook als tweedehands aantrekkelijk is.

De wagen wordt in meerdere uitvoeringen geleverd, maar de standaardversie is heel sober. Zo zit er geen radio in en vindt men bij Suzuki vier airbags voldoende. Voor ongeveer duizend euro meer (de Comfort-versie) is de auto wel voorzien van een radio, zes airbags, centrale deurvergrendeling en meer. Een dieselversie is vooralsnog alleen verkrijgbaar in India en die blijkt eveneens bijzonder zuinig in het gebruik.

Leuke en voordelige wagen voor in de stad

De lancering van de Celerio ging destijds met horten en stoten. Na de presentatie tijdens de Auto Expo van 2014 werd de auto na tests door de Europ NCAP beoordeeld met drie sterren (op vijf) en vier sterren door ANCAP. Dat vond menigeen behoorlijk ondergewaardeerd ten opzichte van vergelijkbare auto's met minder airbags en mindere resultaten in crashtests. Toch bleek dat niet helemaal onterecht, want in Engeland haalde Suzuki het model tijdelijk van de markt na problemen met het remsysteem. Het betrof hier echter alleen modellen met het stuur aan de rechterzijde. De voor het Europese vasteland geproduceerde links gestuurde Celerio's kenden die gebreken niet, maar het deed de reputatie van de wagen aanvankelijk geen goed.

Al met al is de Suzuki Celerio een leuke en voordelige wagen voor wie zuinig wil rijden, geen bovenmatige eisen stelt aan het comfort en er geen al te lange afstanden mee hoeft te rijden. Het is geen echte gezinsauto, maar wel bij uitstek geschikt als een boodschappenauto of voor mensen die veel in drukke stadswijken rijden en in de stad parkeren. /p]