Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
lada-niva-front

Lada Niva

1 / 3
lada-niva-front
lada-niva-side
lada-niva-back

Sterke punten

  • Vrijwel onverwoestbare techniek
  • Uitstekende terreineigenschappen
  • Verrassend ruim vanbinnen

Zwakke punten

  • Verouderde techniek
  • Spartaanse uitrusting
  • Matige beschikbaarheid in Nederland

Lada Niva : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Lada Niva, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Lada Niva: robuuste Russische terreinwagen

Bij het merk Lada denk je al gauw aan twee auto’s: de vierkante sedans of de haast net zo iconische Lada Niva. De compacte terreinauto werd in 1977 geïntroduceerd en rolt anno 2023 nog steeds nieuw van de fabrieksband. Het model blijft onverminderd populair onder offroad-liefhebbers. Lees meer

Interesse in een Lada Niva

Lada Niva occasions
Lada Niva nieuwe auto's
Lada Niva dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Robuuste, onderhoudsarme en vrijwel onverwoestbare techniek
  • Uitstekende terreincapaciteiten, ook in echt ruw terrein
  • Interieur biedt verrassend veel ruimte in verhouding tot de compacte buitenmaten
  • Geschikt voor persoonlijke aanpassingen (voor offroad-gebruik)

Technische gegevens

Motorisatie

De Lada Niva is geleverd met keuze uit verschillende viercilindermotoren op benzine en diesel. De benzinemotoren hebben een inhoud van 1,6-, 1,7- of 1,8-liter en de dieselmotoren hebben beide 1,9-liter inhoud. Alle Lada Niva-modellen hebben vierwielaandrijving. Lange tijd was een handgeschakelde transmissie met vier versnellingen de enige transmissiekeuze. In 1993 werd die vervangen door een exemplaar met vijf versnellingen, maar dat was wel opnieuw de enige mogelijkheid. De Lada Niva is nooit leverbaar geweest met automaat.

Afmetingen

De Lada Niva is vooral geleverd als driedeurs SUV, maar een vierdeursmodel (de Wagon) bestaat ook. De driedeurs Lada Niva is 3,7 meter lang en de verlengde Lada Niva Wagon meet 4,2 meter in de lengte. De breedte en hoogte zijn voor beide modellen gelijk: respectievelijk 1,7 en 1,6 meter. Overigens is alleen de driedeurs Lada Niva officieel in West-Europa geleverd. Een variant die bij ons ook vrij onbekend is, is de pick-upversie. Ook zijn er talrijke varianten van de Lada Niva gebouwd door derden.

De belangrijkste specificaties op een rij

Lada Niva
Marktintroductie 1977 (gegevens betreffen model vanaf 2000)
Lengte x breedte x hoogte 3,74 x 1,68 x 1,64 m
Wielbasis 2,2 m
Inhoud bagageruimte 300 l
Ledig gewicht 1.185 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.610 kg
Cilinderinhoud 1.690 cm3
Vermogen 60 kW (82 pk)
Koppel 133 Nm
Topsnelheid 137 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 19,0 sec
Tankinhoud 42 l
Verbruik 9,5 l/100 km
CO₂-uitstoot 233 g/km

Varianten

Er zijn talrijke varianten geweest van de Lada Niva. Veel daarvan zijn echter gebouwd door derden, bijvoorbeeld voor specifieke bedrijfswagendoeleinden of hulpdiensten. Er zijn drie varianten die af fabriek werden geleverd: de driedeurs Lada Niva, de vijfdeurs Lada Niva Wagon met langere wielbasis en de tweedeurs Lada Niva Pick-upmet eveneens een langere wielbasis en open laadbak. Verder kent de Lada Niva een zeer lange productieperiode, want het model werd in 1977 geïntroduceerd en loopt op het moment van schrijven (2023) nog altijd nieuw van de band. In de loop der tijd is de auto niet veel veranderd, maar zijn wel een aantal wijzigingen doorgevoerd die je ook als variant kunt beschouwen. Tot slot is de Lada Niva in zijn lange productieperiode ook gebouwd in een aantal landen buiten Rusland, die vaak ook de nodige lokale wijzigingen aan het model doorvoerden. Al met al zijn zo vele varianten van de Lada Niva ontstaan.

Prijzen

Van 1978 tot en met 2010 werd de Lada Niva ook officieel in Nederland geleverd. Daarna kon het model echt niet meer voldoen aan de hier voor nieuwe auto’s geldende veiligheids- en emissie-eisen. De laatste nieuwprijs van de Lada Niva bedroeg ongeveer 14.000 euro. Dat was vrij veel geld als je strikt naar de uitrustingen aan boord kijkt, maar weer weinig geld als je kijkt wat voor iconische terreinwagen je ervoor terugkrijgt.

De Lada Niva is in Nederland nooit in grote aantallen verkocht, maar aan de andere kant zijn later wel weer de nodige exemplaren via grijze import naar ons land gekomen. Die zijn door liefhebbers geïmporteerd. Het aanbod occasions van de Lada Niva is desondanks beperkt. Binnen dat vrij beperkte aanbod lopen de prijzen uiteen van zo’n 4.000 tot 13.000 euro. Voor de prijs lijkt de leeftijd van het exemplaar een minder grote rol te spelen dan de specifieke uitvoering, het aantal kilometers op de teller en de mate van onderhoud.

Design

Buitenkant

De Lada Niva heeft een vooral doelgericht design, maar is dankzij de lange productieperiode zonder al te grote wijzigingen toch wel een iconisch model geworden. Veruit de meeste exemplaren zijn een driedeurs terreinwagen, wat ook de enige carrosserievariant is die in West-Europa werd geleverd. In Oost-Europa waren op een gegeven moment ook een langere vijfdeursvariant en een pick-up met eveneens verlengde wielbasis leverbaar. Door derde partijen zijn ook nog de nodige varianten geleverd, bijvoorbeeld voor hulpdiensten. Hoewel in de lange productieperiode geen echt grote wijzigingen zijn doorgevoerd, zijn hele vroege exemplaren gemakkelijk te herkennen aan de horizontale achterlichten en late exemplaren aan de wat grotere kunststof grille.

Binnenkant

Het interieur van de Lada Niva is net zo doelgericht als het exterieur. In de loop van de productie is het interieur wel meer veranderd dan het exterieur. Vroege exemplaren bieden echt alleen het absolute minimum aan voorzieningen, met een verwarming en radio als een van de weinige ‘luxezaken’. Late exemplaren hebben echter een (voor die tijd) modern dashboard met optioneel ook airco. Verder biedt de Lada Niva vanbinnen opvallend veel ruimte in verhouding tot het compact ogende exterieur. Ook als volwassene kun je nog goed achterin plaatsnemen.

Veiligheid

De Lada Niva is ontworpen en ontwikkeld in de late jaren zeventig en in de loop van de lange productieperiode (de Niva wordt op het moment van schrijven (2023) nog altijd geproduceerd) zijn weinig echt grote wijzigingen doorgevoerd. Het interieur is in de loop der jaren vrijwel volledig vernieuwd, maar airbags hebben ook in de nieuwste versie nog niet hun intrede gedaan. Ook heeft de carrosserie geen moderne kreukelzones. De aan de Lada Niva verwante Lada 4x4, een soort extra gemoderniseerde versie van de Niva, heeft wel airbags en ABS.

Alternatieven

De Lada Niva bevindt zich in het segment van (relatief spartaanse) compacte offroaders. Misschien wel de meest directe concurrent is de Suzuki Jimny, die ook nog altijd compact en relatief spartaans is. Een belangrijk verschil is wel dat van de Suzuki Jimny in de loop der jaren nieuwe en moderne modelgeneraties zijn ontwikkeld en geïntroduceerd, terwijl de Lada Niva sinds zijn introductie in 1977 nog altijd zonder al te grote wijzigingen in productie is. Een andere compacte en robuuste offroader is de Daihatsu Rocky. Als het gaat om offroad-iconen, dan mogen ook de Jeep Wrangler, Land Rover Defender en Mercedes-Benz G-Klasse niet worden vergeten. Wel zijn deze modellen een stuk groter en tegenwoordig ook veel luxueuzer dan de Lada Niva.

FAQ

Wat kost een Lada Niva?
De Lada Niva werd tot 2010 nieuw in Nederland geleverd en had een vanafprijs van ongeveer 14.000 euro. Een Lada Niva occasion kost in Nederland zo’n 4.000 tot 13.000 euro, maar het aanbod is niet groot.
Wat is het verbruik van een Lada Niva?
De Lada Niva van het gemoderniseerde model uit 2000, de laatste versie die nog officieel in Nederland werd geleverd, heeft een officieel gemiddeld verbruik van 9,5 l/100 km.
Wordt de Lada Niva nog steeds geproduceerd?
Ja, ondanks dat het model alweer in 1977 voor het eerst op de markt kwam, wordt de Lada Niva op het moment van schrijven (2023) nog altijd in grotendeels ongewijzigde vorm geproduceerd.

Beoordelingen voor Lada Niva

13 Beoordelingen

3,8