Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Toyota Land Cruiser

Toyota Land Cruiser: de langstlopende Toyota

De Toyota Land Cruiser is een 4x4 serie. De auto’s worden gebouwd door de Japanse bouwer Toyota sinds 1951. Men onderscheidt 2 verschillende reeksen: de terreinvoertuigen en de personenvoertuigen. Van de eerste reeks bestaan er 4 generaties: BJ/BF (1951/55), J20/J30 (1955/60), J40 (1960/84) en J70 (vanaf 1984). Van de tweede reeks bestaan er 5 generaties: J50 (1967/80), J60 (1980/89), J80 (1990/97), J100 (1998–2007) en J200 (vanaf 2007). Lees meer

Alternatieve modellen

Informatie over Toyota Land Cruiser

De Land Cruiser is zo Toyota’s langstlopende voertuig. Betrouwbaarheid en duurzaamheid zijn de basissen van zijn populariteit en aanhoudend succes. Met name in Australië is hij al jaar en dag de bestverkopende body-on-frame 4x4. In de Outback wordt de Land Cruiser dan ook uitgebreid getest in wat beschouwd wordt als een van de zwaarste omgevingen voor een voertuig, zowel qua temperaturen als qua terreinen.

Sinds 2016 is de Land Cruiser J200 beschikbaar op de meeste wereldmarkten. Uitzonderingen zijn Canada, Hong Kong en Maleisië, waar wel de Lexus LX beschikbaar is. In Noord-Korea, Singapore, Zuid-Korea, Thailand en grote delen van Europa rijdt het voertuig niet. Sterker nog: de enige Europese landen waar de Land Cruiser officieel verkocht wordt, zijn Andorra, Gibraltar, IJsland, Moldavië, Rusland en Oekraïne.

De Toyota Land Cruiser technisch bekeken

De productie van de eerste Toyota Land Cruiser begint in 1951 en omvat 90 exemplaren. De auto is Toyota’s versie van de Amerikaanse Jeep, gebouwd voor het US Army tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo komen ook de Japanse troepen in aanraking met het voertuig. Bovendien bestelt de USA 100 Willys Jeeps bij Toyota.

Van daaruit wordt in 1951 het Toyota Jeep BJ prototype ontwikkeld. De vraag komt nu van het Keizerlijk Leger van Japan. Dat wil een soort Land Rover (Serie 1) gebouwd zien. In vergelijking met de oorspronkelijke US Jeep is deze nieuwe BJ Jeep groter en krachtiger. De motor is een 3.4 Type B OHV met 6 cilinders en een output van 63 kW. Het voertuig maakt gebruikt van halftijdse vierwielaandrijving, net zoals de Jeep.

De reguliere productie van de BJ vangt aan in 1953. De naam Land Cruiser verschijnt in 1954 en is een creatie van technisch directeur Hanji Umehara. Hij haalt zijn inspiratie bij zijn Britse concurrent, de Land Rover. Er verschijnen nu 4 BJ modellen: de BJ-T (Touring), de BJ-R (Radio), de BJ-J en de FJ-J.

De nieuwe generatie Toyota Land Cruiser

In 2002 wordt de nieuwe Toyota Land Cruiser (J200) aangekondigd met een vijfjarenplan voor zijn ontwikkeling. De auto wordt nu gebouwd op het 100 Serie platform, onder leiding van Sadayoshi Koyari en Tetsuya Tada. Het productiemodel wordt geïntroduceerd eind 2007. De J200 deelt zijn platform en design met de Lexus LX 570. Het kader is nieuw en wordt afgeleid van de tweede generatie Toyota Tundra. Voor de Land Cruiser wordt dat platform verkort en 20% sterker gemaakt. Er worden tegelijk grotere remrotoren toegevoegd. De voorophanging is ook steviger dan die van zijn voorganger, de J100. De dakpilaren krijgen ondertussen een nieuw ontwerp dat passagiers beter beschermt tijdens koprollen.

Verder worden hier tal van nieuwe kenmerken en upgrades toegevoegd in vergelijking met de vorige generatie. Hiertoe behoren onder andere Smart Entry, Smart Start met een start/stop knop, klimaatcontrole in 4 zones, 10 airbags en verschillende nieuwe technologieën voor rijassistentie. Tot deze laatste systemen behoort onder andere het CRAWL 4x4 systeem, dat functioneert als een cruisecontrol bij terreinvoertuigen. Verder bevatten deze technologieën ook nog Downhill Assist Control, ABS, KDSS en een optionele achteruitkijk-camera.

In het modeljaar 2013 worden alle eertijds optionele veiligheidsuitrustingen standaard. Ook de meeste luxeopties ondergaan hetzelfde lot. Er zijn nu onder andere HID koplampen, een elektrisch maandak, automatische ruitenwissers, verwarmde en geventileerde stoelen, een DVD entertainment systeem voor de achterpassagiers, Bluetooth, een achteruitkijk-camera met parkeersensoren, een navigatiesysteem en een HD radio. Met het Multi-Terrain Select systeem kan de bestuurder verschillende rijmodi instellen. Zo past het voertuig zich het best aan aan zijn terrein. De modi in kwestie zijn Rock, Rock & Dirt, Mogul, Loose Rock en Mud & Sand.

In augustus 2015 krijgt de Land Cruiser een facelift. Er verschijnt nu onder andere een nieuw automatische transmissie met 8 snelheden (genaamd ECT-i) voor de 5.7 3UR-FE V8 benzinemotor. Het vooraanzicht wijzigt met een nieuwe gril en nieuwe koplampen met DRL. Er zijn ook nieuwe bumpers en nieuwe achterlichten.

Toyota Land Cruiser modellen en prijsklassen

De Toyota Land Cruiser verschijnt enkel als Sport Utility Vehicle (SUV) met 5 deuren. De voormotor wordt aangedreven met 4 wielen (Toyota CRAWL). De motormodellen omvatten 4 benzines en een diesel. De benzinemodellen zijn: de 4.0 1GR-FE V6, de 4.6 1UR-FE V8, de 4.7 2UZ-FE V8 en de 5.7 3UR-FE V8. Het dieselmodel is de 4.5 1VD-FTV V8 turbo.

Beoordelingen voor Toyota Land Cruiser

18 Beoordelingen

4,6