Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Chevrolet Corvette

Informatie over Chevrolet Corvette

Een klassiek Europees design voor de eerste Corvette's uit 1953Toen de Chevrolet Corvette van het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) in 1953 in Amerika op de markt kwam, was de wereld verbaasd. Deze in eerste instantie alleen als cabriolet geïntroduceerde klassiek ogende sportauto had qua design en afmetingen een Europees model kunnen zijn. Lees meer

Alternatieve modellen

De door de Duitse autofabrikant BMW op de markt gebrachte roadster BMW 507 vertoonde ook daadwerkelijk treffende overeenkomsten met de Corvette, die oorspronkelijk door de Amerikaanse ontwerper Harley Earl was vormgeven. De door de in Amerika levende Albrecht Graf von Goertz ontworpen BMW 507 werd echter pas twee jaar na het Amerikaanse model gepresenteerd en daarmee was duidelijk, wie hier misschien iets van iemand had afgekeken. Een bijzonderheid bij de Chevrolet Corvette: bijna elke nieuwe generatie vanaf 1953 kreeg een radicaal veranderd uiterlijk.

Sinds 2005 is Corvette een eigen sportautomerk van GM

GM verkocht de eerste echte sportauto uit de bedrijfsgeschiedenis tot 2004 onder de merknaam Chevrolet. In de zesde generatie werd de Corvette vervolgens een zelfstandig merk. Dit om de goede naam te accentueren, die het model in de voertuigcollectie GM en bij Corvette bestuurders genoot.

• De eerste generatie van de Chevrolet Corvette (1953 - 1962) werd eerst alleen in een kleine oplage handmatig geproduceerd. Deze beschikte over een met fiberglas versterkte carrosserie die gewicht bespaarde en tegelijkertijd een hoge stabiliteit garandeerde. De in de eerste modellen ingebouwde zescilinder motor met 107 kW (145 pk), die oorspronkelijk voor vrachtwagens werd gebruikt, werd in 1995 door een 4,6 liter motor met 216 kW (290 pk) vervangen. Dankzij deze motor in combinatie met de in 1957 geïntroduceerde handschakeling met vier versnellingen stond de Corvette voortaan voorgoed bekend als goed presterende sportauto.

• De tweede generatie van de Chevrolet Corvette (1963 - 1967) werd door GM ontwerper Larry Shinoda compleet hervormd met als voorbeeld het raceautomodel Stingray. De kenmerken van de krachtdadige buitenkant waren de eindeloze motorkap en de hoog opstaande luchtinlaten die hierop zaten. In deze modelserie werd naast de cabriolet met elektrohydraulisch stoffen dak voor het eerst ook een coupé Corvette geïntroduceerd. Als topmotorisering werd er een 7,4 liter motor met 320 kW (435 pk) gebruikt waarmee de Corvette meer dan 200 km/u haalde.

• De derde generatie van de Chevrolet Corvette (1968 - 1982) kwam met een gladgestreken uiterlijk en sterk gewelfde wielkasten duidelijk grimmiger de straat op. Tot 1975 was de nieuwe modelserie wederom als coupé en cabriolet verkrijgbaar, waarna de productie voorlopig beëindigd werd. De coupé had twee uitneembare dakdelen waardoor de Corvette ook als targa gebruikt kon worden. Nieuw waren een lager afgestelde 5,7 liter motor met 121 kW (165 pk) en de optioneel verkrijgbare automatische drieversnellingsbak.

• De vierde generatie van de Chevrolet Corvette (1984 - 1996) werd gekenmerkt door haar inklapbare koplampen en de nu weer iets hoekigere vormen. Hierdoor kreeg de auto een minder fors uiterlijk. Hij werd uitgerust met een nieuw sportchassis en kleinere motoren die minder energie verbruikten. Hiermee haalde de topversie voortaan 243 kW (330 pk) bij een cilinderinhoud van 5,6 liter. Twee jaar na het begin van de nieuwe modelserie bood GM ook weer een cabriolet aan. In 1990 werd met de Corvette ZR-1 een serieversie met een verhoogd prestatievermogen van 298 kW (400 pk) gepresenteerd waarmee de Corvette meer dan 300 km/u haalde.

• De vijfde generatie van de Chevrolet Corvette (1997 - 2004) behield zijn inklapbare koplampen, maar door zijn afgeronde voor- en achterkant kwam hij iets milder over dan de voorgangers. Met een lengte van bijna 4,60 meter was het de tot nu toe grootste Corvette. GM bouwde zijn sportauto’s in deze modelserie als cabriolet en als coupé met verwijderbare dakdelen evenals voor het eerst als coupé met vast dak. De Corvette van de nieuwe generatie werd uitsluitend met de nieuw ontwikkelde lichtgewicht aluminium motoren geproduceerd. Hiermee had hij een prestatievermogen van 257 kW (350 pk) en had de Corvette een maximumsnelheid van 284 km/u.

• De zesde generatie van de Corvette kwam vanaf 2005 als coupé en cabriolet op de markt en werd door GM voortaan als eigen sportautomerk neergezet. De inklapbare koplampen verdwenen en de achterkant met de vier ronde achterlichten en de traditioneel langgerekte motorkap werden flink ingekort waardoor de zesde generatie duidelijk compacter van de band rolde als de voorgangers. De goedkoopste versie van de Corvette beschikte over een V8-motor met 297 kW (404 pk), het 6,2 liter topmodel Corvette ZR-1 mobiliseerde 476 kW (647 pk). Als snelste in serie geproduceerde Corvette uit de bedrijfsgeschiedenis accelereerde hij in 3,4 seconden van nul naar honderd en bereikte hij een maximumsnelheid van 330 km/u.

Beoordelingen voor Chevrolet Corvette

6 Beoordelingen

5,0