Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Chevrolet Chevelle

Een stoere Amerikaanse bolide

Een klassieke Amerikaanse auto zoals de Chevrolet Chevelle zul je in Nederland niet snel op de weg zien rijden. Het model is nooit aangeboden in Nederland en dat maakt het tot een echte ‘Amerikaan’. Hou je van dit type auto dan zit je goed met een gebruikte Chevrolet Chevelle. Deze stoere auto met de schuin aflopende daklijn werd door Chevrolet gemaakt tot 1978, daarna werd de naam van het model omgedoopt tot Chevrolet Malibu. Lees meer

De stoere, sportieve Chevrolet Chevelle

De Chevrolet Chevelle is een middelgrote auto die tussen 1964 en 1977 door Chevrolet in Arlington en verschillende andere fabrieken werd gemaakt. De Chevelle stond op het A-Body Platform van General Motors (GM) en was een van de meest succesvolle modellen van Chevrolet. De auto was verkrijgbaar als coupé, sedan, cabrio en stationwagen. In 1973 werden daar nog de Super Sport-versie en de Laguna aan toegevoegd.

De Chevelle was een prima auto voor wie in 1964 een betaalbare middenklasse auto zocht. De gloednieuwe Chevelle SS zag er namelijk fantastisch uit. Hij was groter dan de compacte Chevy II, maar had bijna de binnenruimte van de Impala zonder de lompheid van de grote auto. Alle carrosserievormen waren als twee- en vierdeurs uitvoering verkrijgbaar. Ook was er een schattige tweedeurs-auto en de stoere pick-up El Camino. De hele serie werd aangeboden met 6-cilinder V-8 motoren. Ondanks dat de Chevelle gepresenteerd werd als een nieuw model, stond de auto op dezelfde wielbasis van bijna 3 meter die ook gebruikt was voor de Chevy uit de periode 1955-57.

Een Chevy kon uitgerust worden met het Super Sport pakket (SS) wat beschikbaar was op de chique Malibu tweedeurs hardtop- en cabriolet modellen. Het pakket heeft een speciaal exterieur met SS-emblemen en de 14 inch full-disc wieldoppen van de Impala SS. Aan de binnenkant zaten vinyl kuipstoelen. De modellen die niet uitgerust waren met de standaard handgeschakelde 3-versnellingsbak, maar een optionele Muncie aluminium viertraps-manual of Powerglide twee-traps automaat, hadden een vloerconsole. Aanvullend was het Super Sport Malibu pakket verkrijgbaar met o.a. een op het dashboard gemonteerde toerenteller als optie.

Dodge Charger, Buick GSX en Chevrolet Chevelle vergeleken

Een concurrerend model uit die tijd was de Dodge Charger, ook wel bekend als de auto uit de serie de Dukes of Hazzard. Deze auto had een 7,2 liter V8-motor van 350 pk, met een grotere cilinderinhoud dan de 5,3 liter van de Chevelle die maximaal 300 pk kon leveren. De topsnelheid van de Charger was 210 km/u en de Chevelle haalde ongeveer 185 km/u.

De Dodge was verkrijgbaar als een 2-deurs coupé, terwijl de Chevelle ook beschikbaar was als 4-deurs auto en coupé, cabrio en stationwagen. Aan de buitenkant heeft de Dodger een aflopende daklijn en intrekbare koplampen. De eerste modellen hebben één achterlichtblok over de breedte van de auto met daarop de letters C-H-A-R-G-E-R. De Chevelle had dat niet en had een wat simpeler exterieur. Binnenin had de Charger gescheiden stoelen en een uniek dashboard met vier meters die recht achter het stuurwiel zaten. De Chevrolet was eenvoudiger, met minder instrumenten en een toerenteller als optie.

Vergelijken we de Chevelle met de Buick GSX, dan ziet dat er iets anders uit. De Buick heeft namelijk een 7.4 l V8-motor met een 4-versnellingsbak, terwijl de Chevelle bij de latere modellen in de jaren 70 ook een 7.4L motor had, maar dan met 360 pk. Welke GSX je ook koos, ze hadden allemaal grote zwarte strepen over de motorkap. Aan de binnenkant zit een toerenteller, nagemaakt van Pontiac, die je dan in de Chevelle niet hebt. Dit soort details waren destijds belangrijk voor de verkoop van deze sportieve Amerikaanse ‘muscle cars’.

Motoren

Vanaf medio 1964 kon de Chevelle worden besteld met de fijne 5.3L V-8 motor, waarbij gekozen kon worden uit een vermogen van 250 of 300 pk. Er was ook een blok beschikbaar wat tot 350 pk ging. Met deze motoren trok de auto in ongeveer 6 seconden op van 0 naar 100 km/u.

Uitrusting en opties

Opties Super Sport pakket met:

  • SS emblemen
  • 14 inch wieldoppen
  • vinyl interieur
  • Muncie aluminum handgeschakelde 4-versnellingsbak of Powerglide 2-trapsautomaat
  • Deurstrepen

Super Sport Malibu had nog extra:

  • clusterlampen
  • een op het dashboard gemonteerde toerenteller

Stoere tour-auto voor fans van Amerikaanse auto’s

Een gebruikte Chevrolet Chevelle hoort tot de klassieke Amerikaanse “muscle-cars’, stoere en sportieve wagens die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw in Amerika immens populair waren. De schuine achterkant maakt het wat minder geschikt als gezinsauto omdat de hoofdruimte achterin beperkt is. De stoere motor maakt de auto geschikt als toerauto waarbij je af en toe een lekker sprintje kunt trekken met een brullende uitlaat.

Beoordelingen voor Chevrolet Chevelle

1 Beoordelingen

5,0