Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Toyota Rav 4

Het eerste compacte SUV

De Toyota RAV4 is een compact Sport Utility Vehicle (SUV). De auto wordt geproduceerd door de Japanse bouwer Toyota. Het is het eerste compacte SUV ooit en het debuut dateert van in 1994. In Noord-Amerika verschijnt hij een jaartje later. Ondertussen bestaan er 4 generaties: XA10 (1994–2000), XA20 (2000/05), XA30 (2005/12) en XA40 (vanaf 2013). Hoewel niet alle RAV4-en vierwielaandrijving hebben, staat de 4 in RAV4 voor vierwielaandrijving. RAV is een afkorting van Recreational Activity Vehicle. Lees meer

Video - Toyota RAV4 Profiel

Alternatieve modellen

Informatie over Toyota RAV 4

In de meeste markten is dit voertuig het enige compacte SUV van de bouwer. In andere markten verschijnt hij aan de zijde van zijn crossover broer, de Toyota FJ Cruiser. In de derde generatie biedt Toyota versies met korte en lange wielbasis aan. De korte modellen worden verkocht in Japan en Europa, de lange modellen in Australië en de USA. In Japan worden deze modellen ook verkocht, maar onder een andere naam, de Toyota Vanguard.

De Toyota RAV4 technisch bekeken

De Toyota RAV4 wordt ontworpen voor klanten die de voordelen van het SUV (ruimte, grote zichtbaarheid, vierwielaandrijving) willen combineren met de wendbaarheid en zuinigheid van een compacte auto. De RAV4 is het eerste model aller tijden om deze combinatie af te leveren. Hiervoor wordt de eerste generatie (XA10) gebouwd op een volledig nieuw en uniek platform, dat elementen combineert van de Toyota Carina en Corolla platformen.
Aanvankelijk verschijnt de RAV4 zo met 3 of 5 deuren en met voorwiel- of vierwielaandrijving. Transmissies zijn manueel of automatisch en hebben telkens 5 versnellingen. In 1997 wordt het voertuig meteen Automobile van het Jaar voor Automobile Magazine.

In datzelfde jaar wordt de RAV4 ook lichtjes gerestyled voor het modeljaar 1998. Er komt nu onder andere een cabrio met 3 deuren in het aanbod. De motorkracht neemt lichtjes toe naar 95 kW en 127 pk.

Bijzonder is verder nog de RAV4 EV (Electric Vehicle), die geproduceerd wordt tussen 1997 en 2003. Het elektrische voertuig wordt voornamelijk gebruikt als leaseauto in vloten. De batterij is een geavanceerde nikkel/metaal hydride met een capaciteit van 27 kWh en een bereik van 193 km.

De nieuwe generatie Toyota RAV4

De vierde generatie Toyota RAV4 (XA40) is een volledig nieuw ontwerp. Het wordt gepresenteerd op de Auto Show van Los Angeles, in november 2012. De Europese verkoop begint in februari 2013.

De nieuwe RAV4 valt onder andere op door de traditionelere kofferruimte. Die gaat nu gewoon opwaarts open, eerder dan zijwaarts, zoals bij vorige generaties. Ook maakt de auto niet langer gebruik van de V6 motoren uit de vorige generatie. Alle motoren zijn nu I4 versies. Bovendien worden geen varianten meer aangeboden op basis van wielbasis. In plaats daarvan hebben alle modellen nu dezelfde wielbasis, met name deze die in de vorige generatie als lange wielbasis wordt aangeduid. Zo komt het ook dat de XA40 niet rijdt in thuisland Japan, waar nog steeds de korte varianten van de XA30 rijden. De Vanguard (met lange wielbasis) wordt er vervangen door de Harrier.

In 2015 (voor het modeljaar 2016) brengt Toyota een facelift van de XA40 uit. Het voertuig debuteert op Internationale Auto Show van New York, samen met de nieuwe RAV4 Hybrid, een hybride versie. Tot de voornaamste wijzingen behoren ledlampen voor- en achteraan, een geüpdatete snelheidsmeter en een TFT Multi-Information Display.

Toyota RAV4 modellen en prijsklassen

De Toyota RAV4 laat de keuze tussen modellen met voorwielaandrijving (2WD) en duurdere modellen met vierwielaandrijving (AWD). De benzinemotoren zijn de 2.0 AWD van 1987 cc, de 2.0 Multidrive AWD van 1987 cc en de 2.5 van 2494 cc. Diesels zijn de 120D 4x2 van 1998 cc, de 120D AWD van 1998 cc, de 150D AWD van 2231 cc en de 150D Autodrive AWD van 2231 cc.

Ondertussen wordt de RAV4 Hybrid voorzien van een 2.5 Atkinson benzinemotor van 2494 cc. Hij wordt gekoppeld aan een krachtige elektrische motor met een nikkel/metaal hydride batterij met 204 cellen. Deze batterij is bevestigd onder de achterstoelen. Ook de Hybrid is beschikbaar met voor- of vierwielaandrijving. De AWD variant wordt daarbij voorzien van een extra elektrische motor van 50 kW. Die zorgt voor extra tractie en een trekvermogen van 790 kg.

Tot slot worden in maart 2013, op de Motor Show van Genève, nog 2 nieuwe RAV4 conceptauto’s gelanceerd, de RAV4 Adventure en de RAV4 Premium. De eerste speelt de RAV4 volop uit als terreinvoertuig. Hiervoor zijn onder andere de wielbogen verlengd. Vanaf september 2017 verschijnt het productiemodel mee in de reeks. De RAV4 Premium is een uitzonderlijk luxueuze RAV4 met onder andere chromen spoilers, geïntegreerde uitlaten, 20" wielen en een lederen interieur.

Beoordelingen voor Toyota Rav 4

75 Beoordelingen

4,7