Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
citroen-c5-aicross-overview

Citroen C5 Aircross

1 / 3
citroen-c5-aicross-overview
citroen-c5-aicross-front
citroen-c5-aicross-back

Sterke punten

  • Hoogstaand comfort
  • Eigenzinnig design
  • Ook als plug-in hybrid

Zwakke punten

  • Ingewikkeld infotainment
  • Beperkte rijdynamiek
  • Kleinere kofferbak bij de hybride

Citroen C5 Aircross : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Citroen C5 Aircross, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Citroën C5 Aircross: Robuuste SUV met plug-in hybrid optie

In 2018 wisselde Citroën de C4 Aircross in voor de C5 Aircross, en die naam is niet het enige dat veranderde. De SUV werd ook een slagje ruimer en verscheen als eerste Citroën ooit met een plug-in hybride aandrijflijn. Zo combineert de C5 Aircross het comfort en design dat je van Citroën gewend bent met een lagere uitstoot. Lees meer

Interesse in een Citroen C5 Aircross

Citroen C5 Aircross occasions
Citroen C5 Aircross nieuwe auto's
Citroen C5 Aircross dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Wie Citroën zegt, zegt in één adem comfort. Dat geldt ook voor deze C5 Aircross, die zelfs uitstekend met drempels overweg kan indien de optionele ‘Progressive Hydraulic Cushion’-dempers niet aanwezig zijn.
  • Ook het zitmeubilair draagt bij tot een hoogwaardig comfort, mede dankzij Citroëns ‘Advanced Comfort’-zetels uit dik, ondersteunend schuim.
  • Ook design staat hoog op de ladder bij Citroën, en daar zwemmen ze nog steeds tegen de stroom in. Verwacht dus geen agressieve, scherpe vormgeving maar eerder een kleurrijk en vrolijk sfeertje.
  • Op technologisch is er keuze uit twee plug-in hybride aandrijflijnen. Die bieden zo’n 50 kilometer elektrisch rijbereik.

Belangrijke gegevens

Motoren

De Citroën C5 Aircross is klaar voor de toekomst, en dat merk je ook aan zijn motoren. Zo staan er tegenwoordig net zoveel hybride versies in de catalogus als diesel- en benzinemotoren.

Om met die laatste te beginnen, kan je de C5 Aircross momenteel met slechts één benzinemotor bestellen. Die gaat door het leven als PureTech 130, en bestaat uit een 1.2-liter driecilindermotor die 131 pk naar de voorwielen stuurt. Dat gebeurt ofwel langs een handgeschakelde zesversnellingsbak, ofwel langs een achttraps automaat.

De dieselmotoren zijn evenmin talrijk: ook hier valt er slechts eentje te kiezen met eveneens 130 pk. Die BlueTech 130 krijgt een 1.5-liter viercilindermotor in het vooronder, en stuurt zijn vermogen naar de voorwielen langs een achttraps automaat. Dat was ooit anders, want tot 2020 kon je de C5 Aircross ook bestellen met een 2.0-literblok dat 177 pk produceerde.

Het talrijkste zijn momenteel dus de hybride versies, want die kan je sinds de facelift van 2022 in twee smaakjes bestellen. De goedkoopste hybride is de nieuwe Hybrid 180, die een 1.6-liter benzinemotor combineert met een elektromotor voor in totaal 180 pk. De vertrouwde Hybrid 225 haalt iets meer kracht uit de benzinemotor waardoor het samenspel piekt op 225 pk. Het gaat in beide gevallen om plug-in hybrides, maar die halen hun stroom wel uit verschillende accu’s. Die van de Hybrid 180 is 12,4 kWh groot waarmee hij tot 58 kilometer elektrisch moet kunnen rijden (WLTP), terwijl de Hybrid 225 beschikt over een batterij van 14,2 kWh en een elektrisch rijbereik van 64 kilometer.

Afmetingen

De Citroën C5 Aircross is een ruime SUV in het C-segment. Zo meet hij 4,5 meter in de lengte, 1,86 meter in de breedte en 1,69 meter in de hoogte. Dat maakt hem net iets groter dan de Peugeot 3008 waarmee de Citroën technisch verwant is, maar hij is natuurlijk aanzienlijk korter dan de eveneens gerelateerde 5008 en biedt ook geen derde zitrij.

De binnenruimte van de C5 Aircross biedt toch meer dan voldoende plek voor het gemiddelde gezin. Zo zit je voorin natuurlijk Citroën-typisch comfortabel en is er op de achterbank eveneens voldoende been- en hoofdruimte. De koffer is dan weer een mooie 580 liter groot, uit te breiden tot een volume van 720 liter indien je de achterbank zo ver mogelijk naar voor schuift. De plug-in hybrides nemen wel 120 liter kofferruimte weg, aangezien de accu deels onder de vloer schuilgaat.

Varianten

Citroën biedt de C5 Aircross aan in vier uitrustingsniveaus: Live, Feel, Shine, en Business Plus. De Live is dus de basisversie, en die is ook als enige niet verkrijgbaar met een plug-in hybride aandrijflijn. Daarnaast krijg je wel standaard LED-koplampen, parkeersensoren achteraan, automatische ruitenwissers, automatische klimaatregeling en een infotainmentscherm van 10 inch mee. De Feel en de Shine voegen daar wat meer stijl en uitrusting aan toe met bijvoorbeeld 19-inch velgen, een parkeercamera, actieve comfortophanging en een head-up display. De Business Plus is qua luxe vergelijkbaar met de Shine variant.

Prijzen

Ga je naar de Citroën-dealer voor een nieuwe C5 Aircross, dan betaal je er minstens 38.950 euro. Voor dat geld krijg je de auto mee met een 1.2-liter benzinemotor in zijn Live-uitrustingsniveau. Indien je een plug-inhybride wil, betaal je vanaf 41.900 euro voor een Hybrid 180 en moet je 46.840 euro over hebben voor een sterkere Hybrid 225.

Op de occasionmarkt vind je de Citroën C5 Aircross vanaf zo’n 19.500 euro. Dan gaat het doorgaans om exemplaren op diesel, met al relatief veel kilometers achter de kiezen. De benzines duiken op vanaf zo’n 22.500 euro, maar het meest gewild zijn natuurlijk de plug-in hybrides. Die vind je niet voor minder dan 35.000 euro, al zijn dat dan wel meteen Hybrid 225’s. De goedkopere Hybrid 180 is op dit moment nog bijna niet doorgestroomd tot de occasionmarkt, gezien zijn recente lancering.

Design

Exterieur

Citroën is tegenwoordig vooral goed in het ontwerpen van competente stadsauto's; kijk maar naar het onophoudelijke succes van de C3. Die weten de Fransen dan ook aantrekkelijk te maken dankzij hun leuke ‘colour packs’ en eigenzinnige innovaties zoals de Airbump-stootkussens. Die strategie is echter minder geschikt voor grote, duurdere SUV’s, waar men vooral op zoek is naar een serieuzer en stoerder overkomen. Daardoor zag de C5 Aircross er aanvankelijk wat uit als een allegaartje, met zijn schattig afgeronde vormgeving op een groot uitgevallen koets. Daar veranderde de facelift van 2022 dan wel alles aan, want toen kreeg de SUV een scherper gelijnde snuit.

Interieur

Ook binnenin maakte de C5 Aircross een mooie evolutie door. Sinds de facelift hebben ook hier de felle kleuren plaats gemaakt voor een premium uitstraling dankzij een digitaal bestuurdersdisplay en vooral een groter touchscreen. De schakelpook van de hybrides evolueerde dan weer van een klassieke hendel naar een compacte tuimelschakelaar, terwijl het stuurwiel overgenomen werd uit de nieuwe C5 X. De bekroonde fauteuils zijn wel nog van de partij, waarbij het standaard gaat om ‘Advanced Comfort’ stoelen met steun te over.

citroen-c5-aicross-interieur

citroen-c5-aicross-sitzplatz

Veiligheid

De Citroën C5 Aircross werd na zijn lancering in 2019 op de proef gesteld door de Euro NCAP. Daar verdiende hij de volle vijf op vijf sterren bij zijn botsproeven. Dat dankt de auto niet alleen aan de aanwezigheid van de gebruikelijke airbags, maar ook aan een standaard gemonteerd botspreventiesysteem dat in de stad ook voetgangers herkent. Daarnaast zijn ook cruise control en een rijstrookassistent deel van de basisuitrusting.

Alternatieven

De Citroën C5 Aircross is zo’n auto die zijn platform en aandrijflijnen deelt met verschillende gelieerde merken, en zo vind je bijvoorbeeld concurrenten bij concerngenoten Opel en Peugeot. Die eerste biedt namelijk de Grandland aan en die laatste de 3008, beide verkrijgbaar met plug-in hybride aandrijflijnen. Ook de DS 7 maakt van dezelfde basis gebruik, maar die is net iets duurder. Verder vind je bij Volkswagen de Tiguan, bij Hyundai de Tucson en bij Ford de Kuga.

FAQ

Hoever kan de Citroën C5 Aircross Hybrid elektrisch rijden?
Citroën belooft een elektrisch rijbereik van 64 kilometer voor de C5 Aircross Hybrid 225 en 58 kilometer voor de Hybrid 180. In beide gevallen mag je echter rekenen op tussen de 40 en 50 kilometer in de praktijk, afhankelijk van de omstandigheden en de rijstijl.
Heeft de Citroën C5 Aircross minder kofferruimte als hybride?
De Citroën C5 Aircross biedt standaard 580 liter koffervolume, tenzij je hem als plug-in hybride bestelt. Dan blijft er 460 liter over gezien de plaatsing van de accu onder de koffervloer.