Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Mazda CX-5

De Mazda CX-5 is een middelgrote suv in de klasse van de Nissan Qashqai en Volkswagen Tiguan. Hij deelt zijn platform met de Mazda 3 en 6. De originele CX-5 debuteerde in 2012 en was de eerste Mazda die volgens de nieuwe Kodo-designtaal werd ontworpen. Vijf jaar daarna kwam de tweede generatie al op de markt. Lees meer

Video - Mazda CX5 Profiel

Alternatieve modellen

Informatie over Mazda CX-5

In 2011 was de autoshow van Genève het toneel waarop de Mazda Minagi werd gepresenteerd. Het studiemodel was een voorproefje van de CX-5 en overduidelijk al bijna productierijp. Een jaar later verscheen de CX-5, die – zoals het een Mazda betaamt – behoorlijk eigenzinnig was, met name op het gebied van de aandrijving. Mazda maakt geen gebruik van turbobenzinemotoren, maar houdt (ook nu nog) vast aan atmosferische krachtbronnen. Skyactiv noemt Mazda de techniek.

Eigenzinnige Skyactiv-techniek

Kort gezegd komt het erop neer dat de fabrikant de compressieverhouding van zijn benzinemotoren heeft verhoogd voor een efficiëntere verbranding. Dat brengt enkele problemen met zich mee, zoals pingelen (het ongecontroleerd verbranden van het brandstofmengsel in de cilinder), maar daar heeft Mazda een oplossing voor gevonden. De nieuwere, nóg zuinigere Skyactiv-X-motoren zijn vooralsnog niet beschikbaar in de CX-5. Ze werken met compressieontsteking, net als een diesel.

De eerste generatie CX-5 was leverbaar met een 2,0-liter Skyactiv-benzinemotor (160 of 165 pk) en met een 2.2 Skyactiv-D-turbodiesel (150 of 175 pk. De benzineversie en de 175 pk-diesel kon je met 4WD bestellen. Na de facelift in 2015 haalde Mazda ook de Skyactiv 2.5 naar Nederland. Die 192 pk leverende benzinevariant had standaard vierwielaandrijving en de zestrapsautomaat, die op andere CX-5’s optioneel was. De eerste generatie Mazda CX-5 is een gewilde occasion.

Mazda CX-5 Euro NCAP

In november 2016 trok Mazda in Los Angeles het doek van de tweede generatie CX-5. Het design van de nieuwe suv was eerder een evolutie dan een revolutie, met wederom minimalistische Kodo-lijnen en dit keer ook een naar voren hellende ‘haaienbek-grille’. De kersverse Mazda CX-5 werd een aantal maanden later door de Euro NCAP (New Car Assessment Programme) van een sterrenscore voorzien. Op de botsproeven behaalde hij de maximale vijf punten.

Aan het leveringsprogramma veranderde niet zoveel. Terug waren de 2.0 Skyactiv-G met 165 pk, de 2.5 Skyactiv-G en de 2.2 Skyactiv-D. Van die laatste introduceerde Mazda een nieuwe topversie met 184 pk en 445 Nm. Mazda vindt de tijd nog niet rijp om in te zetten op alternatieve aandrijflijnen. Al introduceerde de Japanse fabrikant in 2020 de volledig elektrische Mazda MX-30 en wordt er driftig gewerkt aan plug-inmodellen en een stekkerauto met een rotatiemotor als range extender.

Beoordelingen voor Mazda CX-5

31 Beoordelingen

4,6