Ga naar hoofdinhoud
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Mazda CX-5

De Japanse Auto van het Jaar 2012

De Mazda CX 5 (ook wel Mazda CX-5) is een compacte cross-over. De auto wordt geproduceerd door de Japanse bouwer Mazda sinds 2012, voor het modeljaar 2013. Het is de eerste Mazda die gebruikmaakt van de nieuwe huisstijl, KODO (Soul of Motion, Ziel van Beweging). De taal is eerst uitgeprobeerd op de Mazda Minagi, een conceptauto uit mei 2011. De CX 5 is verder de opvolger van de Mazda Tribute en de Mazda CX 7. Hij deelt zijn platform met de Mazda 3 en de Mazda 6. Naast de eerste KODO Mazda is de CX 5 ook de eerste Mazda met een volledige versie van de SkyActiv technologiesuite. Lees meer

Video - Mazda CX5 Profiel

Informatie over Mazda CX-5

Hiertoe behoren onder andere een uiterst rigide, maar licht platform en een nieuwe serie efficiënte motoren en transmissies die zorgen voor een verminderd brandstofverbruik en een lage CO2-uitstoot. Het pakket verschijnt in aanleg voor het eerst in de Mazda 3 uit 2012, meer specifiek in de compacte sedan en hatchback modellen. In 2012 wordt de Mazda CX 5 uitgeroepen tot Japanse Auto van het Jaar.

De Mazda CX 5 technisch bekeken

De Mazda CX 5 is een compacte cross-over aangedreven met voorwiel- of vierwielaandrijving door een motor die zich voorin de auto bevindt. Voorganger is de Mazda MINAGI, een conceptauto en de eerste Mazda met de KODO huisstijl. Ook de SkyActiv technologieën van de CX 5 worden in dit conceptvoertuig voor het eerst volledig getest. De auto wordt gepresenteerd op de Motor Show van Genève in 2011. In september van datzelfde jaar verschijnt hij tevens op de Motor Show van Frankfurt. Het Japanse model van de CX 5 verschijnt voor het eerst op de Motor Show van Tokio, eveneens in 2011. De auto wordt er meteen vergezeld van een op maat gemaakte rode variant met lichtmetalen, matzwarte velgen en een iets lagere carrosserie. Het productiemodel wordt verkocht vanaf 2012. Daarbij worden twee SkyActiv motoren aangeboden, een 2.2 en een 2.0. Ze worden gekoppeld aan de SkyActiv Drive, een automatische versnellingsbak met zes snelheden. De 2.0 motor heeft vier cilinders en een kracht van 121 kW. Het verbruik is tien liter per kilometer. De CO2-uitstoot is 139 g/km. De 2.2 motor is een turbodiesel (SH-VPTS) van 110 of 129 kW en een CO2-uitstoot tussen 119 en 139 g/km. Volgens EPA (USA) heeft deze motor het zuinigste verbruik in zijn klasse. Volgens Mazda zelf geldt dat ook voor alle niet-hybride SUV’s op de markt. De CX 5 verbruikt zo’n 4,5 liter per kilometer.

De nieuwe generatie Mazda CX 5

In 2014 wordt een facelift van de Mazda CX 5 gepresenteerd op de Auto Show van Los Angeles. Hij verschijnt als productiemodel in het modeljaar 2016. De buitenstijl wordt geüpdatet en binnenin wordt de wegruis weggenomen. Het infotainmentsysteem wordt verbeterd en de automatische transmissie met zes snelheden krijgt een nieuwe sportmodus. Het technologiepakket op Touring (middenklasse) en Grand Touring (topklasse) modellen wordt uitgebreid met led koplampen, led mistlampen en led achterlichten. Verder wordt de SkyActiv G 2.5 motor nu de standaard voor alle uitrustingen en modellen, behalve voor het basismodel de Sport. Dat blijft uitgerust met een manuele transmissie met zes snelheden en voorwielaandrijving van de 2.0 motor. Eind 2015 komt er in Canada en de USA een 2016.5 model. Hierbij worden de standaarduitrustingen van de CX 5 uitgebreid voor deze markten. Zo worden de achteruitkijkcamera en het touchscreen audiosysteem hier bijvoorbeeld standaard. Voor de Touring worden verwarmde stoelen standaard en voor de Grand Touring het Mazda navigatiesysteem. De modelprijzen blijven daarbij gelijk of gaan lichtjes omhoog. Het topmodel is minder duur dan een oude Grand Touring met optioneel navigatiesysteem. De vroegere Grand Touring zonder navigatiesysteem is dus wel goedkoper. De tweede generatie Mazda CX 5 wordt vervolgens gebouwd vanaf 2016. Het productiemodel wordt gepresenteerd in november 2016, op de Auto Show van Los Angeles en omvat onder andere de eerste Mazda diesel ooit verkocht in de USA. Het voertuig wordt gebouwd in de (tweede) Ujina fabriek van Hiroshima en in de Hofu fabriek in Japan. Ook in Maleisië wordt gewerkt, in de Inokom fabriek te Kulim en in China te Nanjing. Platform is het Mazda SkyActiv platform met een wielbasis van 2.698 mm. De lengte is 4.550 mm, de breedte 1.842 mm en de hoogte 1.680 mm. Het voertuig weegt tussen de 1.505 en de 1.659 kg en behaalt een maximale veiligheidsscore van 5 sterren bij Euro NCAP. De nieuwe CX 5 kan met drie motoren rijden: de 2.0 SkyActiv G (benzine), de 2.5 SkyActiv G en de 2.2 SkyActiv D (diesel). Een van de nieuwe kenmerken is de rode “Soul Red Crystal” carrosseriekleur. De koffer kan geopend worden met afstandsbediening. Samen met de Europese lancering is er ook eentje in Indonesië, op de vijfentwintigste Internationale Auto Show van het land. Het evenement vindt plaats op 10 augustus 2017.

Mazda CX 5 modellen en prijsklassen

De Mazda CX 5 kan verkregen worden met voorwiel- of vierwielaandrijving. In Europa zijn aanvankelijk twee motoren beschikbaar: de 2.0 SkyActiv G (benzine) en de 2.2 SkyActiv D (diesel). In het totaal biedt de eerste generatie drie motoren aan: de 2.0 SkyActiv G (PE-VPS) I4, de 2.5 SkyActiv G (PY-VPS) I4 en de 2.2 SkyActiv D (SH-VPTS) I4. Ze worden gekoppeld aan een manuele of automatische transmissie met zes snelheden. De tweede generatie CX 5 biedt dezelfde motoren aan, maar dan geüpdatet. De transmissie is nu een semi-automatische variant met zes snelheden. Er zijn drie voorname uitrustingen: Sport, Touring en Grand Touring. Het zijn respectievelijk een basismodel, een middenmodel en het topmodel (met standaard Mazda navigatiesysteem).

Beoordelingen voor Mazda CX-5

31 Beoordelingen

4,6