Mitsubishi ASX te koop: tweedehands en nieuw

Mitsubishi ASX

Mitsubishi ASX

Activity Sport Cross-over

De Mitsubishi ASX (ook Mitsubishi RVR) is een reeks van voertuigen geproduceerd door de Japanse bouwer Mitsubishi tussen 1991 en 2002, en opnieuw vanaf 2010. De eerste twee generaties worden geclassificeerd als compacte multi-purpose vehicle (MPV). De modellen vanaf 2010 (derde generatie) staan bekend als compacte cross-over sport utility vehicle (SUV). Mitsubishi zelf spreekt ondertussen van een activity sport cross-over (ASX) of van de recreation vehicle runner (RVR).Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Kleuren

Informatie over Mitsubishi ASX

Mitsubishi ASX: Activity Sport Cross-over

De Mitsubishi ASX (ook Mitsubishi RVR) is een reeks van voertuigen geproduceerd door de Japanse bouwer Mitsubishi tussen 1991 en 2002, en opnieuw vanaf 2010. De eerste twee generaties worden geclassificeerd als compacte multi-purpose vehicle (MPV). De modellen vanaf 2010 (derde generatie) staan bekend als compacte cross-over sport utility vehicle (SUV). Mitsubishi zelf spreekt ondertussen van een activity sport cross-over (ASX) of van de recreation vehicle runner (RVR).

De Mitsubishi ASX technisch bekeken

De Mitsubishi ASX is gebaseerd op het ASX conceptvoertuig, gepresenteerd in 2001 op de Noord-Amerikaanse Internationale Auto Show. De eerste exponent van dit conceptvoertuig is de Mitsubishi Outlander (Airtrek in Japan). Het concept geeft voor het eerst vorm aan Mitsubishi’s ideeën met betrekking tot de SUV-markt, die op dat moment aan een enorme opmars bezig is. De bedoeling van de ASX is de capaciteiten van een terreinvoertuig te combineren met die van een familievoertuig. Het ene biedt een hoge grondklaring en vierwielaandrijving om moeilijkere terreinen te begaan. Het andere biedt zuinigheid qua verbruik en emissies, naast een aangepaste, compactere omvang. De eerste ASX/RVR wordt geïntroduceerd in februari 1991 en is een compacte MPV. Het wordt gebouwd tussen 1991 en 2002 en staat ook wel bekend als Mitsubishi Space Runner (Europa) en Mitsubishi Expo LRV (VS). Daarnaast wordt hij ook verkocht door Chrysler als Dodge/Plymouth Colt Wagon en als Eagle Summit Wagon. Deze ASX is wat men noemt een tall wagon. Dat is een populaire lay-out in die tijd, eentje die kan worden herleid naar de Lancia Megagamma, een conceptauto uit 1978. Tegelijk kan de ASX gezien worden als de tweede generatie Mitsubishi Chariot, ook bekend als de Space Wagon op sommige markten. Die heeft een verkort chassis, maar deelt zijn componenten met langere voertuigen en is ook een tall wagon SUV. Er zijn twee zitrijen bereikbaar via een schuifdeur, zoals bij de Toyota Raum en de Nissan Prairie.

De nieuwe generatie Mitsubishi ASX

De derde generatie Mitsubishi ASX is een compacte cross-over SUV. Ze wordt gelanceerd in Japan op 17 februari 2010. De naam RVR wordt nu enkel nog gebruikt in Japan en Canada. In Europa en Zuid-Amerika, maar ook op de Cariben, in Australië, China, Maleisië, Myanmar, Taiwan, Rusland en de Filipijnen spreekt men van de ASX of eventueel van de Outlander Sport. De nieuwe ASX is gebaseerd op het Mitsubishi GS platform en gaat terug op de Concept-cX, een prototype gelanceerd in juli 2007 op de Motor Show van Frankfurt. Daarmee wordt eigenlijk ook teruggekeerd naar het oorspronkelijke ASX concept, waarbij het platform van de (grote) Outlander gebruikt wordt met minder (vijf) zitplaatsen. Vanuit dat grotere platform wordt zo Mitsubishi’s voornemen waargemaakt om zich eerder te concentreren op compactere, efficiënte voertuigen dan op afgeleiden van trucks. Aziatische ASX-exemplaren worden bekrachtigd met de 1.8 4B10 benzinemotor gekoppeld aan een manuele transmissie of de INVECS-III CVT. In markten zoals de VS worden de grotere 2.0 4B11 en 2.4 4B12 motoren aangeboden. De Europese ASX is uitgerust met de nieuwe 1.6 4A92 benzinemotor. De dieselvariant is hier (net als in Australië) de 1.8 4N13 turbo met directe injectie. Voor het modeljaar 2015 wordt de 4N1 vervangen door de PSA DV6C motor. Verder heeft Mitsubishi zich met deze ASX vooral geconcentreerd op zuinigheid en emissiebeperking. Ook deze ingrepen maken deel uit van het bedrijfsplan om zich meer te richten op zuinigere en efficiëntere voertuigen, daar waar vroegere successen vooral grote SUV’s betreffen. In vergelijking komt de ASX in Japan bijvoorbeeld in aanmerking voor een ecotaksreductie. In Europa zijn de motoren afgesteld volgens de Euro-5 normen. De Australische NCAP geeft de auto vijf veiligheidssterren, oftewel de maximale score. De Europese ASX gaat in première in maart 2010, op de Motor Show van Genève. De Noord-Amerikaanse Outlander Sport/RVR verschijnt datzelfde jaar voor het eerst op de Internationale Auto Show van New York. In oktober 2014 wordt de vijfde generatie ASX aangekondigd. De auto wordt verwacht voor het modeljaar 2018 en zal een plug-in hybride versie bevatten.

Mitsubishi ASX modellen en prijsklassen

De Mitsubishi ASX is een compacte cross-over SUV. De carrosserie is die van een stationwagon met vijf deuren. De motor wordt aangedreven met de voorwielen. Er is ook vierwielaandrijving mogelijk. Verwante voertuigen zijn de Citroën C4 Aircross, de Peugeot 4008, de Suzuki Vitara, de Mitsubishi Lancer, de Mitsubishi Eclipse Cross en de Dodge Caliber. Tot de motoropties behoren de 1.8 4B10, de 2.0 4B11, de 2.4 4B12, de 1.8 Mitsubishi 4J1, de 1.6 Mitsubishi 4A9, de 1.8 DI-D Mitsubishi 4N1, de 2.2 DI-D Mitsubishi 4N1 en de 1.6 PSA DV6C diesel. Manuele transmissies hebben vijf tot zes snelheden. Men kan ook koppelen met een automatische transmissie of een INVECS-III CVT, telkens met zes snelheden.

Beoordelingen voor Mitsubishi ASX

28 Beoordelingen

4,9