Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Mitsubishi

Huidige top modellen

Overzicht van de populairste Mitsubishi modellen

Vind nu uw droomauto Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Mitsubishi occasion: wake up and drive

Als tweedehands auto heeft Mitsubishi een aantal hedendaagse toppers in huis. In 2014 verwerven maar liefst drie van de meest recente modellen topposities in de lijsten van de Noord-Amerikaanse Automotive Science Group (ASG). De auto's in kwestie zijn de Mirage (een vijfdeurs), de Outlander (een SUV) en de Outlander Sport (een cross-over). De Mirage kaapte daarbij de absolute hoofdprijs weg: de Best All-Around Performance Award. Bovendien kreeg hetzelfde voertuig in de mini-compacte klasse ook nog de Best Environmental Performance Award.

Mitsubishi Groep

Men spreekt ook van Mitsubishi Group of Companies' of van 'Mitsubishi Companies'. Informeel hebben Japanners het over 'Mitsubishi Keiretsu'. Dat is een groep van autonome, Japanse multinationals met verschillende bedrijfsactiviteiten in verschillende industrietakken. Hun totale omzet bedraagt gemiddeld ongeveer 1,5% van het Japans Bruto Binnenlands Product. Historisch gezien is er eerst wat Japanners 'Mitsubishi zaibatsu' noemen. Dat is een eengemaakt bedrijf actief tussen 1870 en 1947. Het wordt uiteindelijk ontbonden na de Japanse capitulatie in de Tweede Wereldoorlog. De vroegere eigenaars blijven daarbij wel het handelsmerk (en de erfenis van) 'Mitsubishi' delen. Deze eigenaars houden maandelijks bestuursvergaderingen, maar zijn verder onafhankelijk en formeel ongebonden. Er is ook geen gemeenschappelijke leiding. Hoofdbedrijven zijn de Bank van Tokyo (Mitsubishi UFJ), de grootste bank van het land; de Mitsubishi Corporation, een algemeen handelsbedrijf; en Mitsubishi Heavy Industries, een gediversifieerd fabrikant.

De industrialisatie van Japan

Het moderne bedrijf van deze Japanse bouwer wordt gevestigd in 1870, door Yatarō Iwasaki (1834-85). In 1873 wordt de naam veranderd in 'Mitsubishi Shokai'. De naam omvat twee delen: 'mitsu' en 'hishi', dat volgens de Japanse fonologie 'bishi' wordt. Het eerste woord betekent 'drie'. Het tweede woord is een aanduiding voor de meetkundige figuur 'ruit' of 'diamant'. Men spreekt ook wel van de 'drie diamanten', die terugkomen in het logo. Aanvankelijk is het bedrijf vooral bezig met verscheping. Ook de diversificatie speelt zich af binnen dit domein. Het ontgint bijvoorbeeld steenkoolmijnen om de schepen van brandstof te voorzien. Het koopt een scheepswerf waar de schepen kunnen onderhouden worden. Het begint een zeeverzekeringsbedrijf. De vertakkingen worden uiteindelijk zo wijds dat het merk een cruciale rol speelt in de modernisering en industrialisatie van Japan.

Mitsubishi Motors Corporation

De productie van auto's komt in beeld vanaf 1917. Dan introduceert de Shipbuilding Co., Ltd. het Model A. De auto heeft de eer de eerste Japanse, automobiele serieproductie te zijn. Het is een zevenzitter die volledig met de hand gebouwd wordt op basis van de Fiat Tipo 3. De prijs is relatief hoog in vergelijking met de Europese en Noord-Amerikaanse concurrenten. De productie wordt al in 1921 stopgezet, nadat er amper 22 exemplaren zijn gemaakt. Het hoofdkwartier van de autobouwer is gevestigd in Minato, Tokyo. Het is de zesde bouwer van Japan en de zestiende wereldwijd, op basis van productie in 2011. Sinds oktober 2016 is het bedrijf voor 34 procent in handen van Nissan. Zo is het onderdeel van de Renault-Nissan Alliantie. Tot het bedrijf behoorde eerder ook nog de Fuso Truck and Bus Corporation, maar deze divisie werd ondertussen losgekoppeld. Er worden commerciële voertuigen, bussen en zware bouwvoertuigen gemaakt. Het is nu een deel van Daimler AG, de bouwer van Mercedes-Benz. De Japanse oprichter heeft wel nog een minderheidsaandeel.

Na Chrysler

Tussen de jaren 1970 en 1991-93 heeft de bouwer een nauwe samenwerking met Chrysler. Tot op heden wordt met veel bekende merken samengewerkt. Een daarvan is Volvo, waarmee in 1991 een joint venture wordt afgesloten. Dat gebeurt overigens in Nederland en in samenspraak met de Nederlandse overheid. Ook het Nederlandse DAF is betrokken via de fabriek in Born. De operatie wordt NedCar gedoopt en begint te bouwen aan de eerste generatie Carisma. Die verschijnt naast de Volvo S40/V40 (1996). De fabriek wordt in 2012 verkocht aan de Nederlandse busbouwer VDL Groep.

PSA Peugeot Citroën

Sinds 1999 onderhoudt het merk een belangrijke alliantie met PSA Peugeot Citroën. De bedrijven werken samen aan de creatie van dieselmotoren met Mitsubishi's GDI technologie (Gasoline Direct Injection). In 2005 wordt samengewerkt aan de Peugeot 4007 en de Citroën C-Crosser SUV's, die gebaseerd zijn op Mitsubishi's Outlander. In 2008 wordt een gedeelde faciliteit opgericht in Kaluga.

Volkswagen

Nog in Europa gebruikt de Japanse bouwer Duitse dieselmotoren, geleverd door Volkswagen. Ze verschijnen in een aantal middelgrote (tweedehands) voertuigen, zoals de Lancer, de Grandis en de Outlander. Vanaf 2010 worden ze vervangen door Mitsubishi's eigen motor, de 4N1.

Hyundai

In 1975 bouwt de Zuid-Koreaans maker Hyundai de Pony met Mitsubishi's Saturn motor en transmissie. Het is de eerste auto van Zuid-Korea. Hij blijft dertien jaar lang in productie. Tussen 1987 en 1994 wordt de Hyundai Excel (uit 1985) in de VS verkocht als Mitsubishi's Precis. Ondertussen worden verschillende Mitsubishi's herbouwd als Hyundai, zoals de Chariot (Hyundai Santamo), de Pajero (Hyundai Galloper) en de Delica (Hyundai Porter).

Nissan

In mei 2016 koopt Nissan een aandeel van 34 procent in de Japanse bouwer. Nissan wordt zo de grootste, controlerende aandeelhouder. Het merk wordt een onderdeel van de Renault-Nissan Alliantie. De acquisitie is compleet in oktober 2016. De bouwers zullen platformen delen en samen bouwen aan de toekomstige Mitsubishi's.

Mitsubishi Outlander

Een vaandeldrager binnen het huidige aanbod van deze bouwer is de al even vermelde Outlander, die ook op de tweedehands markt inmiddels van zich doet spreken. Sinds 2001 zijn er al drie generaties van gebouwd. De laatste generatie wordt voorlopig opgestart in 2013. De laatste update dateert van in 2015. De derde generatie omvat daarbij ook een plug-in hybride model. De Outlander is een middelgrote cross-over. Oorspronkelijk, bij zijn Japanse introductie in 2001, staat hij bekend als Airtrek. Het voertuig is gebaseerd op de ASX conceptauto, tentoongesteld op de Noord-Amerikaanse Internationale Auto Show van 2001. Hij wordt in Japan ook even verkocht via Mitsubishi's eigen verkoopketen, Car Plaza. De ASX (Active Sports Crossover) en de Outlander zijn Mitsubishi's antwoorden op de groeiende populariteit van de SUV. De auto's kunnen alle terreinen aan, staan hoog van de grond en hanteren vierwielaandrijving. Tegelijk zijn ze betaalbaar, zuinig en compact. Ook als tweedehands auto doen ze het daarom erg goed.