Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
mitsubishi-colt-front

Mitsubishi Colt

1 / 3
mitsubishi-colt-front
mitsubishi-colt-side
mitsubishi-colt-back

Sterke punten

  • Onderhoudsvriendelijk en betrouwbaar imago
  • Verschuifbare achterbank
  • Beschikbaar als sportieve CZT/Ralliart

Zwakke punten

  • Niet de meest voor de hand liggende keuze
  • Zitpositie aan de hoge kant
  • Matige bagageruimte

Mitsubishi Colt : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Mitsubishi Colt, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Mitsubishi Colt: compacte en betrouwbaar

In 2002 werd de Mitsubishi Colt geïntroduceerd, waarmee werd ingespeeld op de trend van het omvormen van hatchbacks tot MPV's. Dit model kenmerkte zich door een verhoogd dak, wat resulteerde in extra interieurruimte. Lees meer

Interesse in een Mitsubishi Colt

Mitsubishi Colt occasions
Mitsubishi Colt nieuwe auto's
Mitsubishi Colt dealeraanbiedingen

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Onderhoudsvriendelijk en betrouwbaar imago
  • Verschuifbare achterbank
  • Beschikbaar als sportieve CZT/Ralliart

Technische gegevens

Motorisatie

Interessant genoeg deelde de Mitsubishi Colt zijn technologie met de Smart Forfour, die eveneens werd geproduceerd in dezelfde NedCar-fabriek in Nederland. Mitsubishi heeft het motorenaanbod voor de Colt altijd overzichtelijk gehouden. Dit wil overigens niet zeggen dat er onvoldoende keuze was. Aan de basis stond een 1,1 liter driecilinder-benzine met een vermogen van 55 kW (75 pk), gevolgd door een 1,3 liter met 70 kW (95 pk). Nog wat meer vermogen was er dankzij een groter slagvolume van de motor en niet zozeer door additionele hulpmiddelen zoals een turbo of compressor. De atmosferische 1,5 liter kwam hierdoor niet verder dan 80 kW (109 pk), nog altijd een bescheiden vermogen, maar door de lichte bouw van de Mitsubishi Colt ruim voldoende om met de dagelijkse verkeersstroom mee te kunnen komen. Zo kon de normale Colt voorzien van de genoemde 1.5 liter viercilinder-benzine binnen de tien tellen naar de 100 km/u snellen en beschikte hij over een verdienstelijke topsnelheid van 190 km/u. Voor wie toch liever wat meer motorpit wenste, was aangewezen op de dieselversie. Deze 1,5 liter Di-D had met 70 kW (95 pk) weliswaar minder vermogen dan de 1,5-benzine, maar daarentegen wel aanzienlijk meer koppel: 145 Nm versus 210 Nm. Bovendien werd de maximale trekkracht bij een veel lager toerental afgegeven, wat de Colt-diesel een veel gemoedelijker rijgedrag gaf waarbij minder schakelen nodig was.

Een bijzondere eend in de bijt was de Colt CZT/Raillart, een sportieve uitvoering met krachtigere turbobenzinemotor die duidelijk knipoogde naar het roemrijke rallysport-verleden van Mitsubishi. De ditmaal wel turbogeblazen 1,5 liter viercilinder in de Colt CZT leverde 110 kW (150 pk) en 210 Nm aan trekkracht en wist daarmee de auto ruim binnen de 9 seconden naar de 100 km/u te accelereren. De topsnelheid lag op 210 km/u. Dat is niet verkeerd voor een compacte hatchback met een leeggewicht van amper 1.000 kilogram.

In 2008 onderging de Colt een grondige facelift en werd meteen het bestaande motoraanbod aangepakt. Niet qua vermogen, wel qua verbruik en emissiewaardes. Op deze manier hield de Mitsubishi Colt het nog tot 2014 vol in Nederland. In dat jaar viel in ons land het doek voor het model, om pas in 2023 weer terug te keren in de Nederlandse prijslijsten.

De reden vanwege van deze lange pauze van weggeweest? In 2020 kondigde de Renault-Nissan- Mitsubishi alliantie aan dat Mitsubishi als merk zich zou terugtrekken uit Europa, maar een jaar later kwam het hierop terug: het Japanse merk bleef toch trouw aan de Europese autokoper, met zelfs een gloednieuw model in de pijplijn. Inmiddels weten we dat het gaat een nieuwe generatie Colt die als twee druppels water op de Renault Captur lijkt, zowel optisch als technisch.

Afmetingen

Terug naar de Colt zoals we die kenden tussen 2002 en 2014. Die heeft een bescheiden lengte van 3,94 meter, maar is relatief hoog met 1,55 meter. Door deze ongebruikelijke verhoudingen voor een vijfdeurs hatchback heeft de Colt tegelijk iets weg van een MPV. De breedte van de Colt bedraagt 1,70 meter, wat de auto door de bank genomen ruimer maakte dan menig soortgenoot. Ook was de Colt prettig licht van gewicht waardoor de auto gunstig qua motorrijtuigenbelasting maakte. Zo weegt de basis-Colt met 1,1 liter benzinemotor slechts 945 kilogram.

In de kofferbak van de driedeursversie is er ruimte voor 220 tot 900 liter, terwijl de iets grotere vijfdeursvariant tot wel 1.032 liter aan bagage kan herbergen.

De belangrijkste specificaties op een rij:

Mitsubishi Colt
Marktintroductie 2002
Lengte x breedte x hoogte 3,88 x 1,70 x 1,52 m
Wielbasis 2,50 m
Inhoud bagageruimte 220 l
Ledig gewicht 910-1.035 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.420-1.520 kg
Cilinderinhoud 1.124-1.468 cm3
Vermogen 55 kW (75 pk)-110 kW (150 pk)
Koppel 100-210 Nm
Topsnelheid 162-210 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 7,4-12,8 sec
Tankinhoud 47 l
Verbruik 5,5-6,6 l/100 km
CO₂-uit 130-161 g/km

Varianten

De Mitsubishi Colt biedt een redelijk divers gamma aan uitvoeringen, bestaande uit de zogenoemde Inform, de Invite en de Instyle. Deze uitvoeringen omvatten onder andere grotere lichtmetalen velgen, elektrische ramen rondom en mistlampen aan de voorzijde. De sportieve CZT/Ralliart beschikt over een specifieke, extra sportief uitgedoste uitstraling en uitrusting met een vette knipoog naar de roemrijke rallyhistorie van Mitsubishi – waarbij de Lancer Evolution vooral furore maakte.

Prijzen

Een occasion van de Mitsubishi Colt hoeft niet kostbaar te zijn. Al voor minder dan 1.000 euro heb je een diesel met hogere kilometerstand. Heb je liever een lagere kilometerstand, dan ben je voor zo’n 2.500 euro wel klaar. De gefacelifte Colt is er eveneens al vanaf luttele duizenden euro’s, maar opnieuw geldt dan dat je niet moet kijken op een kras of deukje. De sportieve Colt CZT/Ralliart begint een zeldzaamheid te worden en dat heeft effect op de vraagprijzen; die stijgen langzamerhand. Momenteel staan er enkele exemplaren te koop vanaf 6.500 euro.

Design

Exterieur

De Mitsubishi Colt, die in 2002 op de markt verscheen in Japan en een jaar later in Europa, vertoonde op geen enkele wijze gelijkenis met zijn rondere voorgangers uit de jaren '90. Mitsubishi koos voor aanzienlijk scherpere lijnen, waarbij de driedeursvariant zelfs een afwijkende, sportieve achterkant kreeg. De vijfdeurs oogde minder gedurfd, mede doordat deze Colt in hoogte groeide en enigszins de uitstraling van een MPV aannam. In 2008 onderging de Colt een facelift, waarbij de Jetfighter-grille (het toenmalige familiegezicht van Mitsubishi) en een puntige neus, vergelijkbaar met die van de toen nieuwe Lancer, werden geïntroduceerd.

Interieur

In het interieur is het moeilijk om te spreken van een dashboard van hoogwaardige kwaliteit. Harde plastics voeren de boventoon, afgewisseld met enkele zachtere kunststoffen. Desondanks was de ergonomie prima op orde, met gemakkelijk afleesbare tellers en een duidelijke opstelling van de instrumenten. Slim waren de knoppen op de middenconsole gemaakt van transparant plastic en hierdoor extra goed oplichten tijdens rijden in het donker. Na de facelift verdween deze opvallende functie echter, evenals de verschuifbare en verwijderbare achterbank, die te zwaar en kostbaar bleek om te handhaven.

Veiligheid

In 2005 ontving de Mitsubishi Colt een beoordeling van 4 sterren van Euro NCAP en was het model – voor die tijd – behoorlijk goed uitgerust op het gebied van veiligheidsvoorzieningen. Dit omvatte onder meer frontale, zijdelingse en gordijnairbags, evenals ABS en ESP. Veiligheidsfeatures die niet vanzelfsprekend waren in het B-segment van de jaren 2000.

Alternatieven

Een direct alternatief voor de Mitsubishi Colt is de Smart Forfour. Dat Duitse model deelt zijn onderhuidse technologie met zijn Japanse evenknie, maar is verder aanzienlijk zeldzamer en beschikt bovendien over een meer uitgesproken uiterlijk. Andere vergelijkbare modellen als de Mitsubishi in die tijd waren onder meer de Citroën C2, Toyota Yaris, Renault Clio, Peugeot 207 en Nissan Micra. De dakloze Colt CZC daarentegen betrad het toneel als een compacte coupé-cabriolet en stond in competitie met modellen zoals de Peugeot 207 CC, de Nissan Micra C+C en de Opel Tigra TwinTop.

FAQ

Is de Mitsubishi Colt betrouwbaar?
De Mitsubishi Colt is over het algemeen een zeer betrouwbare auto, er zijn geen grote gebreken bekend en ook de onderdelen zijn betaalbaar.
Hoeveel kost een Mitsubishi Colt?
Al vanaf 2.500 euro heb je een Mitsubishi Colt occasion in een goede staat. De specialere versies zoals de CZC cabrio en de CZT met 150 pk kunnen 3.000 euro of meer kosten.
Is de Mitsubishi Colt nog nieuw te koop?
De Mitsubishi Colt wordt niet meer nieuw verkocht.

Beoordelingen voor Mitsubishi Colt

97 Beoordelingen

4,4