Mazda 2 te koop: tweedehands en nieuw

Mazda 2

Mazda 2

Wereldauto van het Jaar 2008

De Mazda 2 (ook Mazda Demio genoemd) is een mini stadsvoertuig. De auto wordt geproduceerd door het Japanse Mazda sinds 1996. Er bestaan 4 generaties: DW (1996–2002), DY (2002/07), DE (2007/14) en DJ (vanaf 2014). Naast Demio wordt dit voertuig ook wel in de markt gezet als Mazda 121, Mazda Metro en Ford Festiva Mini Wagon. In Canada, Mexico en Puerto Rico wordt de DJ generatie verkocht door Toyota als de nieuwe generatie Yaris, een sedan. In de USA rijdt oorspronkelijk de Scion iA, die vanaf augustus 2016 vervangen wordt door de Toyota Yaris iA (naar aanleiding van de stopzetting van het merk Scion). Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Kleuren

Informatie over Mazda 2

De derde generatie Mazda 2 wordt Wereldauto van het Jaar 2008. De vierde generatie wordt in 201415 de Japanse Auto van het Jaar.

De Mazda 2 technisch bekeken

De Mazda 2 vindt zijn oorsprong in de Mazda 121, geïntroduceerd in 1987. Die auto uit het B-segment wordt gebaseerd op het Mazda D platform. Ford gebruikt een versie van de eerste generatie (DA 121) als Ford Festiva. In 1990 komt bij Mazda de Autozam Revue uit. Hij introduceert de nieuwe generatie van het D-platform (DB). Ook Kia zal nu versies van de DA en de DB gaan bouwen. Zij verschijnen als Kia Pride, Kia Avella of Ford Aspire (USA). Zodra de Revue (op zich al meer dan 1500 mm hoog) aan een nieuw ontwerp toe is, bedenkt Mazda een hoge hatchback uitgerust als een minivan. In een periode waarin de bouwer het zwaar te verduren krijgt in de vakpers, is deze nieuwe creatie, Demio genaamd, een onverwachte hit, zeker in Japan. Wanneer hij er in 1997 geïntroduceerd wordt, wordt de Demio door allerhande specialisten meteen uitgeroepen tot Conferentievoertuig van het Jaar. Bovendien weet hij zich ondertussen ook te positioneren als voortrekker van een uitzonderlijk populaire nieuwe generatie B auto’s met minivan-achtige uitrustingen, waaronder de Opel Meriva, de Fiat Idea en de Renault Modus. De productie van de nieuwe Mazda start in juli 1996. Buiten Japan en Europa wordt hij daarbij aanvankelijk nog steeds verkocht als Mazda 121. Het D platform is ondertussen aan de DW generatie toe. In 1999 volgt een eerste facelift met onder andere een herzien exterieur, nieuwe luchtfilters in de cabine en een herziene automatische transmissie.

De nieuwe generatie Mazda 2

De vierde generatie Mazda 2 (DJ) wordt voorafgegaan door de Mazda Hazumi, een conceptauto gelanceerd in 2014, op de Motor Show van Genève. In juli 2014 begint de productie in de Mazda fabrieken van Hōfu. De sedan verschijnt eerst en debuteert op de Internationale Motor Expo van Thailand, in november 2014. De DJ Demio is gebaseerd op een variant van het Mazda CX-5 platform, eerder dan op het Ford DE platform (dat nu gebruikt wordt voor de Ford Fiesta). In vergelijking met zijn voorganger is hij langer en breder. Toch is er minder zitruimte, zowel voor- als achteraan. De hatchback versie wordt niet meer verkocht in de USA, behalve dan in Puerto Rico. De sedan verschijnt er wel, maar dan eerst, zoals gezegd, als Scion iA en later als Toyota Yaris iA.

Mazda 2 modellen en prijsklassen

De DJ Mazda 2 verschijnt als hatchback met 5 deuren of als sedan met 4 deuren. De voormotor wordt aangedreven door de voorwielen. De auto is verwant aan de duurdere Mazda CX-3 en wordt standaard aangeboden met een 1.5 benzinemotor of een 1.5 dieselmotor, de SkyActiv-D. Deze laatste motor verschijnt vanaf 2014, na een debuut op de Motor Show van Genève. De benzinemotor is beschikbaar in 3 verschillende afstellingen: 74, 89 en 113 pk. De diesel heeft 104 pk.

Transmissies zijn manueel (SkyActiv-MT) of automatisch (SkyActiv-Drive). De manuele varianten hebben 5 of 6 snelheden. De automatische variant heeft 6 snelheden. Alle modellen zijn ondertussen voorzien van start/stop technologie met i-STOP, waarbij de motor wordt stilgelegd als de auto stationair is. Daarnaast wordt ook i-ELOOP standaard opgenomen. Dat is een regeneratief remsysteem waarbij men door te remmen (in plaats van via een alternator) meteen ook alle elektronica van het voertuig gaande houdt.

Tot slot onderscheidt men 4 uitrustingen. Van laag naar hoog heten zij Neo, Maxx, Genki en GT. Neo is daarbij de basisuitrusting en omvat onder andere cruisecontrol, automatische remmen, sensoren voor het achterwaarts parkeren en keyless motorstart.

Maxx is het middenmodel en voegt onder andere een 7” informatiescherm toe, lichtmetalen velgen en een achteruitkijk-camera. Topuitrustingen zijn Genki en GT. In de eerste uitrusting worden onder andere ruitenwissers gevoelig aan regen toegevoegd, naast een Active Driving display, satellietnavigatie en led koplampen. De GT laat bestuurders dan weer kiezen tussen stoffen en lederen stoelen, en verschillende kwaliteitsmaterialen. Bovendien kan deze uitrusting ook toegepast worden op de sedan, terwijl de Genki uitrusting enkel beschikbaar is voor de Mazda 2 hatchback.

Beoordelingen voor Mazda 2

59 Beoordelingen

4,7