Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Mazda MPV

De Mazda MPV is de eerste grote sedan van Mazda Wie aan het begin van de jaren '80 een gezinsauto met een veranderlijk aantal zitplaatsen zocht, moest genoegen nemen met een minibus die niet altijd het comfort van een sedan te bieden had of uitwijken naar een klassieke combi. De reden hiervoor: veruit de meeste autofabrikanten hadden de trend van de gezins- en vrijetijdsauto, waarbij er indien daar behoefte aan is ook een derde zitbank achterin de auto geplaatst kan worden, over het hoofd gezien. Lees meer

Informatie over Mazda MPV

Terwijl je over het algemeen niet bepaald kunt zeggen dat de Japanse producenten de markt niet goed in de gaten houden, stonden de Aziatische fabrikanten er niet beter voor dan hun Europese concurrenten. Mitsubishi vormt hier echter een uitzondering op, zij bracht namelijk al in 1983 de compacte MPV Space Wagon op de markt. Van de Europese autofabrikanten lukte het alleen Renault om het gat in de markt op te vullen met de in 1984 gepresenteerde grote sedan Renault Espace. Er was nog vijf jaar ontwikkelingstijd nodig, voordat ook de Japanse constructeur Mazda een MPV kon presenteren. Mazda was sinds 1977 met zijn 300- en 600-serie al in de middenklasse en compacte middenklasse op de Europese markten vertegenwoordigd. Het in 1989 voor serieproductie ontwikkelde model kreeg de naam Mazda MPV (Multi Purpose Vehicle) en werd in Europa tot 2006 aangeboden als voorganger van de Mazda 5.

In 1989 verschijnt de eerste generatie van de Mazda MPV

Voor de constructie van de Mazda MPV gebruikte de fabrikant bij de eerste generatie het onderstel van zijn grootste model, de Mazda 929. Op basis hiervan kreeg de Mazda MPV een hoge carrosserie met een typisch MPV uiterlijk, die door grote raamoppervlakken en afmetingen van 4,46 meter lang, 1,82 meter breed en 1,73 meter hoog gekenmerkt werd. Een bijzonderheid: de Mazda MPV werd in de eerste productiejaren tot 1994 alleen als driedeurs auto gebouwd, dit bemoeilijkte de toegang tot de achterste zitplaatsen. De derde zitbank was namelijk alleen te bereiken via de achterklep.Inclusief deze derde zitbank werd de Mazda MPV een achtzitter.

Vanaf 1996 wordt de Mazda MPV als vierdeurs auto aangeboden

Pas vanaf bouwjaar 1996 kwam er dan ook een zijdeur achterin de auto, deze zat aan de bestuurderskant. Hierdoor werd de toegang naar achter makkelijker gemaakt. Voor de vierdeursauto was er in het begin een 2,6 liter motor beschikbaar, die vanaf 1995 tot aan het einde van de eerste bouwserie in 1998 door een 2,5 liter motor werd vervangen. Terwijl de Mazda MPV op andere markten niet alleen met voorwielaandrijving aangeboden werd maar ook in een rondom met kunststofelementen beklede versie met vierwielaandrijving, brachten de Japanners hun grote sedan in Europa alleen met voorwielaandrijving uit.

De tweede generatie van de Mazda MPV wordt in 2000 als zevenzitter geïntroduceerd

De in 2000 geïntroduceerde tweede generatie van de Mazda MPV was een compleet nieuwe uitvoering. De grote sedan is met haar schuine voorkant met de drie radiatorribben en haar slanke koplampen onder helder glas een typische Mazda van deze tijd. De op het onderstel van de Mazda 600-serie gebaseerde carrosserie werd verlengd naar bijna 4,80 meter en de toegang tot de achterste zitplaatsen werd makkelijker gemaakt door twee zijdelingse schuifdeuren. Daarvoor in de plaats werd de derde zitplaats op de eerste achterbank weggehaald, waardoor de met een inklapbare derde achterbank uitgeruste Mazda MPV nog maar plek had voor maximaal zeven passagiers. Vanaf 2003 waren er in de derde stoelenrij ook nog maar twee zitplaatsen.

De motors van de Mazda MPV

De Mazda MPV van de tweede generatie was beschikbaar met een benzinemotor met 104 kW (141 pk) en met een dieselmotor met 100 kW (136 pk). Als aandrijving voor de Mazda MPV was er de keuze uit een handschakeling met vijf versnellingen en een optionele automatische vijfversnellingsbak. Terwijl de fabrikant de in 2006 geïntroduceerde derde generatie van de Mazda MPV voor de Aziatische markten in de collectie behield, besloten de Japanners om hun grote sedan in Europa vanaf 2006 te vervangen door de compactere Mazda 5.

Beoordelingen voor Mazda MPV

13 Beoordelingen

4,3