Mazda CX-9 te koop: tweedehands en nieuw

Mazda CX-9

Mazda CX-9

De voorgangers van de Mazda CX-9

Toen de Japanse autofabrikant Mazda in de jaren '90 zijn eerste Sport Utility Vehicle (SUV) op de markt bracht, kregen de Japanners bij het design en de constructie van de SUV hulp van hun Amerikaanse partner Ford. De in 1991 gepresenteerde Mazda Navajo opende weliswaar een nieuw voertuigsegment voor Mazda, qua uiterlijk was hij echter duidelijk als een zustermodel van de Ford Explorer te herkennen. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Informatie over Mazda CX 9

De modelgeschiedenis van de opvolger Mazda Tribute verliep iets anders. Deze verscheen in 2001 nadat Mazda enige tijd geen SUV meer in zijn collectie had gehad. Ook dit voertuig was samen met Ford ontwikkeld, maar dit keer brachten de Japanners ook eigen technische ontwikkelingen in. De Tribute maakte namelijk gebruik van het platform van de sedanserie Mazda 626.

De Mazda CX-9 wordt in 2007 op de markt gebracht

Na de introductie van de opvolger Mazda 6 gebruikte de Japanse fabrikant diens techniek om op basis hiervan een nieuwe generatie SUV’s te ontwikkelen. Het resultaat was de sinds 2007 verkochte Mazda CX-9, die de eigenschappen van SUV’s en MPV’s met elkaar moest verenigen en daarom als cross-over verkocht werd. Hoewel de Mazda CX-9 oorspronkelijke vooral voor de Noord-Amerikaanse markt bedoeld was, was hij later ook als importauto in enkele Europese landen verkrijgbaar.

Het cross-over concept van de Mazda CX-9 als zevenzitter

Voor de realisatie van hun cross-over concept ontwikkelden de ingenieurs voor de Mazda CX-9 een carrosserie die beperkt werd tot een hoogte van 1,73 meter. Met deze hoogte verschilde hij duidelijk van klassieke SUV’s. De zitpositie was in de Mazda CX-9 echter hoger dan in een gewone sedan. De carrosserie werd 5,07 meter lang en 1,93 meter breed. Daarmee bood de Mazda CX-9 voldoende plaats voor een derde zitbank achterin waarmee hij een zevenzitter werd. Het model kreeg in 2010 een facelift, dit bracht met name veranderingen aan de vormgeving van de voorkant van de auto met zich mee.

De aandrijvingen en motoren van de Mazda-CX-9

Zoals het past bij een cross-over concept, kon de Mazda CX-9 in twee versies met vierwiel- of met voorwielaandrijving besteld worden. Als motorisering kozen de Japanners voor V6-motoren van partner Ford. Het instapmodel kreeg een 3,5 liter motor met een prestatievermogen van 193 kW (263 pk). In 2008 volgde er een krachtigere V6-motor. Deze motor met een cilinderinhoud van 3,7 liter had een prestatievermogen van 204 kW (277 pk).