Mazda SUV te koop: tweedehands en nieuw

Mazda SUV

Mazda SUV

Mazda is pas laat in de SUV markt gestapt. Het Japanse merk heeft sinds 2012 de Mazda CX-5 in productie. Dit model is feitelijk de opvolger van de Mazda Tribute, die al jaren niet meer leverbaar is in Europa. De Mazda CX-5 is volledig ontwikkeld met SkyActiv-technologieën, toegepast op zowel de motoren als de transmissie, de carrosserie en het chassis. SkyActiv zou het brandstofverbruik moeten verminderen en de CO2-uitstoot van Mazda met 23% moeten terugdringen.

De voorbode in 2011

Op 'Het Autosalon van Genève' van 2011 was Mazda al aanwezig met een voorbode van de Mazda CX-5. Conceptueel was dit de tweede auto met veel designtaal: 'Kodo', ook wel 'De ziel van beweging' genoemd. Het eerste concept had een jaar daarvoor het licht gezien en droeg de naam Mazda Shinari.

Design

De chromen vleugel op de vijfhoekige grille zorgt ervoor dat de Mazda direct herkenbaar is. De behoorlijk ver naar achteren geplaatste A-stijl dient om de SUV duidelijk te laten verschillen van een MPV. Het gaat dan ook om een andere doelgroep. De SUV cross-over richt zich op een sportiever publiek, dat graag een auto rijdt met avontuurlijke uitstraling die zich minder richt op de doelgroep van de MPV, de (grote) gezinnen. Het interieur bevat veel elementen van leer en metaal of van metaalkleurig materiaal, wat deze uitstraling nog eens benadrukt. Ontwerper Masashi Nakayama heeft zich bij de vormgeving laten inspireren door het jachtluipaard. Met een beetje fantasie is in het gekromde dak een jachtluipaard op volle snelheid te herkennen.

Uitvoeringen

De Mazda CX-5 is zowel in benzine- als in dieseluitvoering verkrijgbaar. Beide soorten motoren hebben een compressieverhouding van 14:1. Dit is voor een benzinemotor een extreem hoge waarde, maar voor een dieselmotor juist extreem laag. Het vermogen bedraagt 165 pk, met vierwielaandrijving 160 pk. De versies met 2.0 SkyActiv-D hebben 150 of 175 pk. Standaard beschikt de Mazda CX-5 over een handgeschakelde 6-bak (SkyActiv-MT). Als optie is ook een een 6-trapsautomaat mogelijk. De beenruimte achterin is in de Mazda CX-5 behoorlijk royaal. De auto is compacter dan de Mazda CX-7 (die in 2012 uit het programma verdwenen is), maar de beenruimte achterin, die net geen 100 cm bedraagt, is zeker niet minder en dat geldt ook voor de rest van het interieur.

Motorinhoud, vermogen en buitenafmetingen

De Mazda CX-5 kent twee uitvoeringen: de diesel- en de benzineuitvoering, ook wel bekend onder de namen SKYACTIV-G en SKYACTIV-D. De inhoud van de benzinemotor is 2.0 l en die van de dieselmotor 2.2 l. De afmetingen van de Mazda CX-5 zijn 4,5 x 1,8 x 1,7 (l x b x h) bij een wielbasis van 2700 mm. De wagen weegt tussen de 1300 en 1540 kg en heeft een tankinhoud van 56 l.

Ook als gebruikte wagen zeer up-to-date

Omdat deze auto nog niet zolang op de markt is, voldoet ook de tweedehands Mazda CX-5 aan de modernste eisen. De gebruikte technologie in de Mazda SUV is actueel en aan het design is alle aandacht besteed. Van deze occasion kan dan ook veel verwacht worden.