Mazda CX-3 te koop: tweedehands en nieuw

Mazda CX-3

Mazda CX-3

Het Red Dot Design van 2015

De Mazda CX 3 (gestileerd als Mazda CX-3) is een compact crossover Sport Utility Vehicle (SUV). De auto wordt gebouwd door het Japanse Mazda sinds 2016. Vooraf gaat de CX3 Racing Concept, een conceptauto. Een fotogalerij van de CX 3 wordt voor het eerst getoond op 19 november 2014. De presentatie van het productiemodel (voor het modeljaar 2016) vindt plaats op de Auto Show van Los Angeles (USA). De CX 3 is een winnaar. In 2015 wint hij de gegeerde Red Dot Design Award (Duitsland). Lees meer

Vind nu uw droomauto

Uit meer dan 2 miljoen auto’s in de grootste online automarkt van Europa.

Carrosserie

Kleuren

De Mazda CX-3: een compacte crossover en prijswinnaar in 2015

In 2016 is hij “Savvy Ride” van het jaar (Yahoo Autos), Top Safety Pick van het IIHS (USA), Auto van het Jaar in Thailand en finalist in de verkiezing van Wereldauto Design van het Jaar.

De Mazda CX 3 technisch bekeken

De Mazda CX 3 wordt ontwikkeld via de Mazda CX3 Racing Concept. Deze conceptauto wordt getoond in 2015, op het Autosalon van Tokyo (Japan). Een paar dagen later verschijnt hij ook op de show van Detroit (USA). De auto heeft spoilers op zijn voorlip en op het dak en grotere 17” wielen en banden. De ophanging past zich aan aan het wegdek en er worden bepaalde sportieve uitrustingen voorzien, zoals een kit voor racegaten en sportdempers.

Het productiemodel wordt uiteindelijk aangeboden in een reeks motormodellen. Er zijn een 1.5 en een 2.0 SkyActive-G benzinemotor en een 1.5 SkyActive-D diesel. De 2.0 SkyActive-G is daarbij het basismodel, dat in alle modellen kan worden gebruikt. Hij heeft een kracht van 108 kW en wordt standaard gekoppeld aan een automatische transmissie met 6 snelheden. Optioneel kan een systeem voor vierwielaandrijving worden toegevoegd.

De verkoop van de CX 3 start in de USA, eind 2015, voor het modeljaar 2016. Het is er de vervanger van de Mazda 2 in het “subcompacte” marktsegment. In Azië wordt er verkocht in landen zoals Maleisië, Singapore en Thailand (vanaf 2016). Hier wordt de auto enkel aangeboden met de 2.0 SkyActive-G of met de 1.5 SkyActive-D.

De Mazda CX 3 verwanten: Mazda 2 en Mazda 3

Via zijn platform is de Mazda CX 3 verwant aan 2 andere Mazda’s: de vierde generatie Mazda 2 (Demio) en de derde generatie Mazda 3 (Axela). Soms vervangt hij deze auto’s, soms rijdt hij aan hun zijde, afhankelijk van de markt.

De Mazda 2 (Demio) is ook een supermini. Deze auto wordt al gebouwd sinds 1996. Eerder heet hij ook wel Mazda 121, Mazda Metro of Ford Festiva Mini Wagon. De derde generatie wordt Wereldauto van het Jaar 2008. De vierde generatie wordt in 201415 Auto van het Jaar in Japan. In Canada, Mexico en Puerto Rico wordt hij verkocht als Toyota Yaris. In de USA is hij eerst Scion iA en later Toyota Yaris iA.

De Mazda 3 (Axela) is eveneens een compact voertuig, dat verschijnt in 2003, voor het modeljaar 2004. Het is de vervanger van de [Mazda 323](/mazda/mazda-323/ (Familia/Protegé). Er bestaat ook een prestatieversie genaamd Mazdaspeed 3 (USA), Mazdaspeed Axela (Japan) of Mazda 3 MPS (Europa). Vanaf het modeljaar 2012 (derde generatie) biedt deze reeks dezelfde SkyActive technologieën aan als de CX 3. Hiertoe behoren een rigidere carrosserie, de nieuwe SkyActive motoren met directe injectie en de nieuwe transmissie met 6 snelheden. In januari 2014 is de Mazda 3 het snelst verkopende voertuig ter wereld met een verkoop van meer dan 4 miljoen exemplaren.

Mazda CX 3 modellen en prijsklassen

De Mazda CX 3 is een compact crossover SUV gebaseerd op een hatchback met 5 deuren. De voormotor wordt aangedreven met de voorwielen. Optioneel kan een systeem voor vierwielaandrijving worden gemonteerd. Via zijn platform is de auto verwant aan de Mazda 2 en de Mazda 3.

De motoren behoren tot de SkyActive reeks. Er zijn 2 I4 benzinemodellen (SkyActive-G) en een diesel (SkyActive-D). De benzinemodellen zijn de 1.3 SkyActiv-G turbo en de 2.0 SkyActiv-G, die als basismotor voor alle modellen te verkrijgen is. Het dieselmodel is de 1.5 SkyActiv-D. De motoren worden gekoppeld aan een manuele of een automatische transmissie met 6 snelheden.

Verder biedt de CX 3 3 uitrustingen aan: Sport, Touring en Grand Touring. Tot de standaarduitrusting behoren onder andere cruisecontrol, elektrische ramen en sloten en 6040 vouwbare achterstoelen. Andere basiskenmerken zijn een achteruitkijk-camera, Bluetooth connectie en het Mazda Connect infotainment systeem met 7” display.

Beoordelingen voor Mazda CX-3

6 Beoordelingen

4,9