Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Toyota Auris

Groene Auto van het Jaar 2010

De Toyota Auris is een compacte hatchback. De auto wordt geproduceerd door Toyota sinds 2006 (modeljaar 2007). Hij is gebaseerd op de Toyota Corolla (E150). De tweede generatie omhelst ook een stationwagon, de Touring Sports, en wordt gebouwd op het E180 platform. In Europa is de Auris de vervanger van de Corolla hatchback, terwijl de Corolla sedan nog steeds als Corolla rondrijdt. In Japan volgt de Auris de Toyota Allex en de Corolla RunX op. Lees meer

Alternatieve modellen

Informatie over Toyota Auris

Toyota Australië en Toyota Nieuw-Zeeland gaan niet in op de vraag van Toyota Japan om de naamplaat Auris te gebruiken voor hun Corolla hatchbacks, die simpelweg blijven rondrijden als Corolla Hatchback. De naam Auris is gebaseerd op het Latijnse woord voor goud: aurum.

De Toyota Auris technisch bekeken

De Toyota Auris is gebaseerd op de Auris Space conceptauto. Deze auto vertrekt vanuit de Vibrant Clarity (levendige helderheid) designfilosofie. Tot de uiterlijke kenmerken behoren een panoramisch glazen dak, een vlakke passagiersvloer, hoge ramen, 19" lichtmetalen wielen, geometrische lampen met vrije vorm, diepe achterbumpers met geïntegreerde uitlaten en een gouden kleur. Het productiemodel wordt gelanceerd in oktober 2006, op de Motor Show van Parijs. In september 2009 verschijnt tevens de Auris HSD Full Hybrid op de Motor Show van Frankfurt. Deze conceptauto maakt gebruik van de Hybrid Synergy Drive technologie. Hij heeft 18" lichtmetalen wielen en banden met verlaagde rolweerstand. De achterspoiler is groter en efficiënter dan in de standaard Auris en de auto staat ook zo’n 20 mm lager. De productie begint in 2010 en de Auris Hybrid wordt gepresenteerd in maart 2010 op de Motor Show van Genève. Met werken in handen van Toyota Manufacturing UK wordt dit de eerste en masse geproduceerde hybride van Europa. Hij heeft dezelfde motor en batterijen als de Toyota Prius. De CO2-uitstoot is beperkt tot 89 g/km. In 2010 verkiest het magazine What Car? deze Auris tot WhatGreenCar van het Jaar.

De nieuwe generatie Toyota Auris

De tweede generatie Toyota Auris wordt gepresenteerd op 20 augustus 2012. Hij is breder, lager en luxueuzer dan zijn voorganger, maar doet toch weer denken aan de (E170) Corolla, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. In september 2012 wordt hij voor het eerst getoond op de Motor Show van Parijs. De Europese verkoop start begin 2013. Op de Parijse show wordt meteen ook een nieuw model aan de reeks toegevoegd, een stationwagon die 285 mm langer is dan de standaard hatchback en gebruikmaakt van een hybride krachttrein. Dit model heet Auris Touring Sports. Hoewel zijn wielbasis gelijk is aan die van de Auris hatchback (2.600 mm) is het profiel eigen, met steile ramen die natuurlijk verlopen naar de verlengde daklijn. De toegevoegde lengte zorgt ook voor meer laadruimte. Verder hebben ook de achterbumper en de kofferbak hun eigen stijl. Daarbij staat de hoedenplek bijvoorbeeld zo’n 80 mm lager dan bij de hatchback, die wel zijn motoren overdraagt. Die worden in de Touring Sports gekoppeld aan een elektrische motor met een maximale output van 100 kW. De versnelling van 0 naar 100 km/u verloopt in 10,9 seconden. De maximumsnelheid is 180 km/u. De derde generatie Auris wordt verwacht in 2018, voor het modeljaar 2019. Hij is gebaseerd op het nieuwe TNGA platform en gebruikt dus de Toyota New Global Architecture. Dat is de nieuwe wereldwijde Toyota architectuur.

Toyota Auris modellen en prijsklassen Bij zijn lancering wordt de Toyota Auris gepositioneerd in de lagere middenklasse van de compacte voertuigen. Directe concurrenten zijn de Volkswagen Golf, de Opel/Vauxhall Astra en de Ford Focus. Naast de standaard Auris zijn er in Europa nog vier uitrustingen: de Terra, Strata, Luna en Sol. Verder vermeldden we hierboven ook nog de Auris Hybride en de stationwagon, die meerijdt vanaf de tweede generatie, de Auris Touring Sports. Bijzonder is tot slot de Toyota Blade. Die auto kan op veel gebieden gezien worden als het topmodel van de Auris, maar werd ondertussen weer stopgezet. De Blade is de vervanger van de Toyota Sprinter en is als een duurdere broer van de Auris. Terwijl de Auris in Japan enkel beschikbaar is via de Toyota Corolla en Toyota NETZ winkels wordt de Blade daarbij ook breder aangeboden door alle Toyota dealers en in alle Toyopet winkels. De motor is een 2.4 2AZ-FE. Naast de standaard Blade zijn er ook nog de Blade Master en de Blade Master G, twee upgrades met een 3.5 2GR-FE V6 motor van 206 kW, grotere remmen en een geüpgradede ophanging. In april 2012 wordt de productie van de Blade stopgezet, zonder directe opvolging.

Beoordelingen voor Toyota Auris

117 Beoordelingen

4,7