Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
toyota-prius-front

Toyota Prius (XW50)

1 / 3
toyota-prius-front
toyota-prius-side
toyota-prius-back

Sterke punten

 • Enorm zuinig
 • Binnenruimte
 • Rijcomfort

Zwakke punten

 • Polariserende looks
 • PHEV-versie offert binnenruimte op
 • Meerwaarde sinds komst andere hybrides

Toyota Prius : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Toyota Prius, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:
Occasions vanaf:
Financial Lease vanaf:
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

Toyota Prius (XW50): opnieuw efficiëntie

De Prius werd bij zijn lancering in 1997 een beetje uitgelachen, vandaag blijkt het meer dan ooit een pionier te zijn geweest, nu we massaal (moeten) overschakelen naar hybrides en volledig elektrische wagens. Deze vierde generatie werd in 2016 geïntroduceerd en was opnieuw een stukje efficiënter dan zijn voorgangers, dankzij een verbeterd hybride systeem en een nog efficiëntere verbrandingsmotor. Momenteel (November 2022) is de Toyota Prius helaas niet verkrijgbaar door productiecapaciteitsproblemen bij Toyota. Het bedrijf heeft echter aangekondigd dat productie zal worden vervolgd zodra de nodige capaciteit aanwezig is. Lees meer

Interesse in een Toyota Prius (XW50)

Toyota Prius (XW50) occasions
Toyota Prius (XW50) nieuwe auto's
Toyota Prius (XW50) dealeraanbiedingen

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

 • De Toyota Prius is een van de eerste wagens ter wereld die een benzinemotor heeft met een thermisch rendement van meer dan 40%. In mensentaal: hij springt enorm efficiënt om met zijn brandstof.
 • Ook aan het hybridesysteem is gewerkt, met een kleinere batterij die echter sneller oplaadt en ontlaadt dankzij zijn lithium-ionchemie.
 • Dankzij die kleinere batterij kon de Prius ook lichter gemaakt worden dan zijn voorganger, wat opnieuw gunstig is voor het verbruik.
 • De aerodynamica van deze vierde generatie Prius is beter dan ooit, met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,24, vandaag nog steeds een zeer mooie waarde.
 • Tenslotte maakte ook het interieur van de Prius een sprong voorwaarts, met een betere afwerking en meer comfort.

Belangrijke gegevens

Motoren

De vierde generatie Toyota Prius is enkel geleverd met wat we nu als de 1.8 Hybrid-aandrijflijn kennen, die ook in de nieuwste Toyota Corolla zit. Het is een 1,8 liter-benzinemotor die volgens de efficiëntere Atkinson-cyclus draait en daarmee een thermisch rendement haalt van meer dan 40%. De verbrandingsmotor levert 95 pk, samen met de twee elektromotoren komt het systeemvermogen op 122 pk. Met een normverbruik van 4,2 l/100 km en een CO2-uitstoot van 94 g/km was dit zowat de zuinigste auto op de markt.

In 2017 kwam er ook een nieuwe Toyota Prius Plug-in Hybrid op de markt, met dezelfde aandrijflijn, maar dan gevoed door een 8,8 kWh grote batterij die hem een theoretisch elektrisch rijbereik gaf van 63 km volgens de NEDC-cyclus, met een normverbruik van 1,3 l/100 km en een CO2-uitstoot van 28 g/km. In de praktijk kon je rekenen op 40 kilometer elektrisch rijbereik.

Afmetingen

Deze Prius is een stukje gegroeid ten opzichte van zijn voorganger, met een lengte van 4,54 meter (+3,1 cm), een breedte van 1,76 meter (+1,5 cm) en een hoogte van 1,47 meter (-2 cm). Dat zorgde voor meer ruimte aan boord, waar je nu vrij comfortabel met 5 kon plaatsnemen. Ondanks zijn toegenomen afmetingen, bleef het gewicht van de Prius quasi ongewijzigd (1.350 kilo, of 1.460 kilo voor de Plug-in Hybrid). Dankzij een optionele trekhaak kon je er tot 725 kilo mee trekken. De koffer van 502 liter is ook best praktisch, al bleef daar in de Plug-in Hybrid nog maar 360 liter van over door de grotere batterij.

De onderstaande tabel bevat de specificaties van de Prius 1.8 Hybrid

Productie Sinds
Lengte, breedte, hoogte 4,54 m, 1,76 m, 1,47 m
Wielbasis 2,7 m
Inhoud bagageruimte 502 l
Ledig gewicht 1.350 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.790 kg
Cilinderinhoud 1.798 cm³
Maximaal koppel 163 Nm
Topsnelheid 180 km/h
Acceleratie 0-100 km/h in s 10,6 s
Tankinhoud 43 l
Verbruik 4,2 l/100km
CO2-uitstoot 94 g/km

Uitvoeringen

Momenteel kent de Toyota prius twee uitvoeringen: Dynamic en Executive. De Dynamic geldt hier als de standaarduitrusting en wordt geleverd met Bi-LED koplampen, LED dagrijverlichting, smart entry, climate control in twee zones, verwarmbare voorstoelen, Toyota Touch 2 multimedia systeem met een 7-inch touchscreen, achteruitrijcamera en Toyota Safety Sense 2 dat bestaat uit onder andere cruise control, Road Sign Assist en Lane Departure Alert.

De Executive bouwt hierop voort met een Elektrisch schuif-/kanteldak, zwart lederen bekleding, JBL Premium audio met 10 speakers, Toyota Touch 2 Go Plus navigatiesysteem, parkeersensoren voor en achter en Panoramic View Monitor.

De JBL Premium audio met 10 speakers en het Toyota Touch 2 Go Plus navigatiesysteem zijn beide ook verkrijgbaar op de Dynamic door middel van het Multimedia Plus Pack. Dit optiepakket is verkrijgbaar vanaf 1.495 euro.

Prijzen

De nieuwprijs van een Toyota Prius bedraagt zo’n 34.595 euro voor de 1.8 Hybrid Dynamic. Interessant genoeg heeft de Prius zijn restwaarde redelijk goed behouden: het goedkoopste exemplaar van de vierde generatie staat te koop voor 20.245 euro. Exemplaren van na de facelift kosten nog minstens 29.995 euro. Er is duidelijk nog vraag naar een zuinige auto, ondanks zijn polariserende uiterlijk!

Design

Exterieur

Want hoewel de Prius van de vierde generatie voor een nog extremere efficiëntie ging, is ook het uiterlijk meer uitgesproken dan ooit. Zijn traditionele druppelvorm blijft aanwezig, maar nu kreeg het model ook de grote, hoekige lichtblokken van moderne Toyota’s. De achterkant is zowaar nog opvallender, met een schouderlijn die doorloopt in een kofferspoiler. Voor sommigen is het misschien wat over-the-top, maar anderen zullen zijn futuristisch ogende design dan weer appreciëren. Eind 2018 kreeg het model een kleine facelift die hem iets braver maakte en wat meer in lijn bracht met de rest van het gamma, met als doel de minder overtuigde klanten over de streep te trekken.

Interieur

Net als bij de vorige generaties van de Prius heeft dit nieuwste model een speciaal vormgegeven dashboard, met alle tellers en schermen op een centrale locatie, al valt het interieur in vergelijking met het koetswerk nog binnen de verwachtingen. Vergeleken met de vorige generatie heeft de Prius stappen gemaakt qua afwerking en comfort, met meer binnenruimte en comfortabelere stoelen. Zoals steeds kan je de energiestroom van het hybridesysteem in het oog houden via de displays. De facelift bracht niet veel verandering met zich mee: de Europese versies kregen niet het grote verticale infotainmentscherm dat in het buitenland wel werd geïntroduceerd.

toyota-prius-interieur toyota-prius-trunk

Rijhulp en veiligheid

De Toyota Prius werd in 2016 getest door Euro NCAP en kreeg de maximale score van 5 sterren, met hoge individuele scores op elk onderdeel. De actieve veiligheidsuitrusting is niet zo uitgebreid als bij de nieuwere modellen van Toyota, maar je had wel adaptive cruise control, een rijstrookassistent, parkeerhulp en een dodehoekmonitor.

Alternatieven

De Toyota Prius kreeg rechtstreekse concurrentie van de Honda Insight en de Hyundai Ioniq, die een gelijkaardige vorm hadden en ook zuinige hybride aandrijflijnen kregen, maar beide modellen zijn intussen ook niet meer nieuw te koop. De Prius lijdt vooral onder interne concurrentie van de Auris en Corolla hybride, die dezelfde zuinige aandrijflijn hadden, maar in een aantrekkelijkere verpakking.

FAQ

Is de Toyota Prius nog te koop?
Momenteel niet door productiecapaciteitsproblemen in de Toyota fabriek.
Hoe zuinig is de Toyota Prius?
Op papier verbruikt de Toyota Prius 4,2 l/100 km volgens de WLTP-norm, wat een haalbaar verbruik is in de praktijk.

Beoordelingen voor Toyota Prius

22 Beoordelingen

4,7