Audi A3 Sportback te koop: tweedehands en nieuw

}
Audi A3 Sportback

Carrosserie

Kleuren

Audi A3 Sportback: de A3 met vijf deuren

De Audi A3 Sportback is een hatchback met vijf deuren uit de Audi A3 reeks. De Audi A3 is een compact en luxueus familievoertuig. De auto wordt gebouwd door Audi AG sinds 1996. Er bestaan drie generaties: Typ 8L (1996–2003), Typ 8P (200312) en Typ 8V (vanaf 2012). De eerste twee generaties van de A3 worden gebouwd op het Volkswagen (VW) Groep A platform. Dat wordt gedeeld met auto’s zoals de Audi TT, de VW Golf, de VW Caddy en de VW Touran. Daarnaast worden ook de SEAT León, de SEAT Toledo en de Škoda Octavia op dit platform gebouwd. Vanaf de derde generatie wordt gebouwd op het VW Groep MQB platform. In 2014 wordt de A3 Wereldauto van het Jaar.

De Audi A3 Sportback technisch bekeken

De eerste Audi A3 Sportback verschijnt pas in de tweede generatie A3. In de eerste generatie verschijnt er enkel een S3 variant. Deze originele A3 verschijnt in Europa in 1996, en betekent Audi’s terugkeer in de markt van de compacte voertuigen, na de stopzetting van de Audi 50 in 1978. Het is meteen ook het eerste VW Groep model dat gebruikmaakt van het PQ34 of A4 platform. Zo lijkt de A3 sterk op de VW Golf Mk4, die een jaar later verschijnt. Op 3 jaar tijd zal het platform nog vijf andere (in totaal zeven) voertuigen voortbrengen. Aanvankelijk wordt de A3 enkel aangeboden als hatchback met drie deuren. Zo moet hij een sportiever imago verwerven dan de Golf. De motor kan aangedreven worden met de voorwielen of met vier wielen. De I4 motoren worden transversaal georiënteerd. Na de A4 is de A3 de tweede Audi om vijf kleppen per cilinder te gebruiken. Ook de prestatieversie van de A3, de S3, verschijnt enkel als driedeurs. Hij heeft een 1.8 I4 20V turbobenzinemotor, waarvan twee versies worden aangeboden: een van 210 en een van 225 PS. Het is de eerste kleine motor met vier cilinders in een Audi S model. Op die andere versie, de A3 Sportback, is het al die tijd wachten op de tweede generatie A3 (Typ 8P), die verschijnt in 2003. Er wordt nu gebouwd op het PQ35 platform, dat een nieuw en ruimer interieur toelaat, samen met nieuwe FSI benzinemotoren. De Sportback wordt er geïntroduceerd in juni 2004. Het is in wezen een A3, maar dan met vijf deuren. Hij is daarbij 80 mm langer dan de driedeurs en kan zo achteraan meer zitruimte leveren. Ook de koffer is groter dan in de standaard A3 en heeft een volume van 370 liter. De voorgrille is afkomstig uit de Audi A8 W12 en wordt later toegepast op het volledige A3 aanbod.

De nieuwe generatie Audi A3 Sportback

In 2008 krijgt de Audi A3 Sportback een facelift, samen met de rest van de A3 reeks. Er komen een nieuwe voor- en achterkant. De grille wordt daaraan aangepast en bevat onder andere de nieuwe Audi RDL. Qua motoren verschijnt een nieuwe serie ‘Common Rail’ diesels. Bovendien krijgt ook de S3 nu een Sportback model, de S3 Sportback. Daarnaast wordt nu ook nog een cabrio geïntroduceerd. Die heeft gelijkaardige afmetingen als de driedeurs en een 2-box design. Deze laatste voertuigen verschijnen vanaf september 2012 in Europa. De derde generatie A3 (Typ 8V) volgt dan al snel, in het modeljaar 2013. Het is het eerste voertuig dat gebouwd wordt op het nieuwe, flexibele en modulaire VW Groep MQB platform. De reeks bestaat ondertussen uit een hatchback met drie deuren, de sportback met vijf deuren, een sedan met vier deuren en een cabrio met twee deuren. De sedan wordt daarbij geïntroduceerd als concurrent van de Mercedes-Benz CLA-Klasse. De nieuwe Sportback heeft een wielbasis die 58 mm langer is dan zijn voorganger en 35 mm langer dan de nieuwe A3. De vooras wordt 40 mm naar voren geschoven. Er is nu keuze uit 13 kleuren. De standaardtransmissie is manueel en heeft zes snelheden. Optioneel wordt de automatische S tronic aangeboden. Verder zijn er onder andere 16” of 17” wielen en Audi Drive Select.

Audi A3 Sportback modellen en prijsklassen

De Audi A3 Sportback is een hatchback met vijf deuren. Naast het basismodel en de RS3 Sportback bestaan er nog twee afgeleiden: de g-tron (vanaf 2013) en de e-tron (vanaf 2014). De g-tron is een versie met een 1.4 TFSI motor van 110 PS gevoed door natuurgas of Audi e-gas (synthetisch methaangas op basis van afvalproducten). De e-tron is een plug-in hybride die debuteert op de Motor Show van Genève in 2013. Hij deelt zijn krachttrein met de VW Golf GTE en de Passat GTE. De gasmotor komt uit de g-tron. Hij wordt hier gekoppeld aan een elektrische motor met 101 pk. De totale output bedraagt 201 pk.

Beoordelingen voor Audi A3 Sportback

719 Beoordelingen

4,7