Audi A3 Sportback te koop: tweedehands en nieuw

Audi A3 Sportback

Informatie over Audi A3 Sportback

De Audi A3 Sportback is de vijfdeursvariant van de compacte klasse van Audi


Toen VW-dochter Audi in de jaren ‘90 haar collectie uitbreidde en aan de ontwikkeling van een eigen model uit de compacte middenklasse begon, lag het voor de hand om uit kostenoverwegingen gebruik te maken van het bouwplatform van de VW Golf. Net als bij de grondlegger van de compacte middenklasse moest ook het Audi A3 gedoopte model uit Ingolstadt naast de tweedeursversie een vijfdeursvariant hebben. Deze verscheen dan ook in 1999 op de markt. Ondanks de extra achterdeuren had de carrosserie met een lengte van 4,15 meter dezelfde afmetingen als de tweedeursversie. Met de komst van de tweede generatie van de Audi A3 grepen de constructeurs de kans om het vijfdeursmodel een zelfstandigere positie in de voertuigcollectie te geven. De opvolgende generatie van de Audi A3 moest een ruimer interieur bieden en esthetischere carrosserieproporties krijgen. Ook qua naam moest hij zich duidelijker van de tweedeurs Audi A3 afgrenzen door middel van de nieuwe modelbenaming Audi A3 Sportback.


De eerste generatie van de Audi A3 Sportback komt in 2004 op de markt


De Audi A3 Sportback kwam in 2004 voor het eerst op de markt en had een wielbasis van 2,58 meter. De tweedeursversie Audi A3, die reeds in 2003 was verschenen, had dezelfde wielbasis. De carrosserieopbouw van de Audi A3 Sportback werd vergeleken met de tweedeurs sedan echter zo’n negen centimeter verlengd. Hierdoor kwam de Sportback-versie op een totale lengte van circa 4,30 meter. Ook qua uiterlijke designkenmerken onderscheidde de Audi A3 Sportback zich van het tweedeursmodel. De vorm van het radiatorrooster, die later ook voor alle andere modellen van de fabrikant overgenomen werd, en de getrapte achterlichten moesten het dynamische optreden van de Audi A3 Sportback benadrukken. Het modelonderhoud in 2008 en 2010 had hetzelfde doel en bracht onder meer wijzigingen aan de buitenspiegels en de voorspoiler met zich mee. Verder hoorde dagrijverlichting voortaan tot de standaarduitrusting.


De motoren van de Audi A3 Sportback


De Audi A3 Sportback werd aangeboden als benzine- en als dieselmodel, elk in vier prestatieniveaus. Het instapmodel onder de benzinemotoren had een prestatievermogen van 77 kW (105 pk). Verder waren er ook nog motoren met een cilinderinhoud van 1,4 of 1,8 liter, deze hadden een prestatievermogen van 92 kW (125 pk) c.q. 118 kW (160 pk). De topversies hadden een prestatievermogen van 147 kW (200 pk) en 195 kW (265 pk). De zuinigste variant was de Audi A3 Sportback met een 77 kW (105 pk) dieselmotor. Deze had een CO2-uitstoot van slechts iets meer dan 100 g/km.