Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Audi Quattro Side view.jpg

Audi Quattro

1 / 2

Sterke punten

 • permanente vierwielaandrijving
 • voertuig met hoge verzamelwaarde
 • zeer waardevast
 • aantrekkelijk klassiek ontwerp

Zwakke punten

 • zeer hoge aankoopprijs
 • slechts zelden beschikbaar als aanbieding

Audi QUATTRO : een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de Audi QUATTRO, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 81.221,-*
Occasions vanaf:€ 3.800,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand

De Audi Quattro: een klassieker met enorme naamsbekendheid

Met de Audi Quattro, ook bekend als de "Ur-Quattro", luidde Audi in de jaren negentig het tijdperk van een serie voertuigen met permanente vierwielaandrijving in. De klassieke sportcoupé is erg in trek bij verzamelaars en brengt bij verkoop hoge prijzen op. Lees meer

Interesse in een Audi Quattro

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

 • een echte klassieker voor liefhebbers
 • vandaag de dag nog steeds overtuigend veel rijplezier
 • zeldzaam verzamelobject
 • zeer goede prestatie
 • eerste productieauto met vierwielaandrijving

Data

Motor

Voor de Audi Quattro leverde de autofabrikant alleen vijfcilindermotoren, maar in verschillende prestatieniveaus. De 2,1 liter motor in de eerste versie leverde 200 pk (147 kW) en had een uitlaatgasturbocompressor. In 1984 volgde de tweede motor met de aanduiding MKB GV. De prestatiegegevens waren identiek, maar de motor moest voldoen aan strengere voorschriften inzake uitlaatemissies.

In september van datzelfde jaar verblijdde Audi alle klanten met een krachtigere motor. Tot 306 pk uit 2,1 liter cilinderinhoud en vier kleppen per cilinder zorgen voor indrukwekkende rijprestaties. Deze motor werd gebruikt in de Audi Sport Quattro.

Het gebruik van het voertuig in de rallysport zorgde voor aanzienlijk krachtigere motoren. Zo stelde Audi een 2,1 liter motor met 530 pk beschikbaar. De sprint naar 100 km/u duurde met deze motor slechts 2,6 seconden. Voor privéverzamelaars is de Audi Sport Quattro met 306 pk bijzonder aan te bevelen, omdat hij zelfs voor dagelijks gebruik zeer goede prestaties kon leveren. 4,9 seconden tot 100 km/u, en een topsnelheid van 250 km/u zijn over de hele lijn overtuigend, ook al is het verbruik met minstens 16 liter per 100 gereden kilometer zeer hoog.

Afmetingen

Ten tijde van zijn productie, d.w.z. tussen 1980 en 1991, werd de Audi Quattro beschouwd als een sportieve vertegenwoordiger van de middenklasse. In directe vergelijking met de huidige modellen lijkt de sportcoupé klein met een lengte van 4,4 meter en een breedte van 1,72 meter. De uitstekende prestaties van het model zijn ook te danken aan zijn leeggewicht van 1.335 kilogram.

Met een maximaal laadgewicht van 350 kilogram is de Audi Quattro niet geschikt voor het vervoer van grote en zware voorwerpen, maar het volume van de kofferruimte is verrassend groot. Spullen tot 356 liter aan maximaal laadvolume vinden er een veilige plaats in. De Audi Quattro in de klassieke versie is een sportief voertuig, dus niet bedoeld voor een aanhanger.

Productie 1980 tot 1991
Lengte, breedte, hoogte 4,2 m - 4,4 m x 1,7 - 1,8 m x 1,3 m
Wielbasis 2,2 m - 2,5 m
Inhoud bagageruimte k.a
Ledig gewicht 1.300 kg - 1.380 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 1.650 kg - 1.840 kg
Cilinderinhoud 2.133 cm³ - 2.226 cm³
Koppel 270 Nm - 330 Nm
Topsnelheid 224 km/h - 250 km/h
Versnelling 0-100 km/h 4.5 s - 7.3 s
Tankinhoud 90 l
Verbruik 10,2 l - 14,8 l
CO2-uitstoot 200 g/km - 333 g/km

Varianten

De Audi Quattro is verkrijgbaar in verscheidene varianten. De Audi Sport Quattro speelt hier altijd een centrale rol. Deze auto maakt indruk met aanzienlijk hogere prestaties en is leverbaar sinds 1984. De verkorte carrosserie is een bijzonder kenmerk. Een lengte van slechts 4,16 meter en een 32 centimeter kortere wielbasis vallen al op het eerste gezicht op. Met slechts enkele exemplaren is de Audi Sport Quattro een van de zeer zeldzame voertuigen op de huidige markt.

De Audi Sport Quattro S1 en E2 modellen zijn een goede keuze voor rally's en races, en de voertuigen waren niet bestemd voor de vrije verkoop. Ook nu nog zijn slechts enkele van deze modellen in het bezit van particuliere liefhebbers en fans. De release van beide versies vond plaats in 1984 en 1985, de enorm hoge prestaties en de verfijnde technologie zorgden voor overtuigende resultaten in wedstrijden.

Naast de klassieke versie en de Audi Sport Quattro zijn er speciale varianten beschikbaar, met de sportcoupé als basis. Dit geldt bijvoorbeeld voor het voertuig van de firma Treser. Dit bedrijf bouwde sommige modellen van de Audi Quattro om tot een cabriolet met een vast dak. Het bedrijf Artz ontwikkelde ook enkele speciale varianten, waaronder een stationcarversie met een zeer grote achterklep.

Prijs

De Audi Quattro verscheen voor het eerst op de markt in 1981. Het modelportfolio bereikte echter pas grote populariteit met het speciale Audi Sport Quattro model. Dit model was allesbehalve een koopje, met een instapprijs van zo'n 210.000 gulden. Met deze voorwaarden wordt de Audi Sport Quattro overigens beschouwd als de duurste seriesportwagen, zelfs een Porsche 911 Turbo lijkt in een rechtstreekse vergelijking nu goedkoop met een prijs van 100.000 euro.

Tweedehandsvoertuigen zijn zeer zeldzaam op de markt, deels door het zeer lage aantal geproduceerde voertuigen. Niettemin stonden enkele jaren geleden modellen van de Audi Quattro tegen een redelijke prijs te koop, waarvan er sommigen voor minder dan 10.000 euro van eigenaar wisselden. Nadien kende de Audi Quattro echter een enorme hausse in de vraag en stegen de prijzen aanzienlijk. Liefhebbers die vandaag een Audi Quattro aan hun collectie willen toevoegen, moeten minstens 40.000 tot 50.000 euro uitgeven. Zeer goed onderhouden auto's met lage kilometerstanden zijn nog duurder, en prijzen van ver boven de 100.000 euro laten de enorme prijsontwikkeling van de afgelopen jaren zien. Dit maakt het model tot een duidelijke uitzondering, zelfs onder de oldtimers, en geen enkele andere auto van Audi kan bogen op een dergelijke prijsstijging.

Design

Buitenkant

Het exterieur van de Audi Quattro is klassiek en aantrekkelijk tot op de dag van vandaag. Natuurlijk mag de klassieke coupévorm van de carrosserie niet ontbreken. De naar achteren sterk aflopende daklijn en de lange motorkap karakteriseren het totaalbeeld. Tot de grote voordelen van het model behoren de talrijke lakuitvoeringen en kleurvarianten, die onder meer voor een grote visuele verscheidenheid zorgen. De grote koplampen met driedelige lichtbundels, een uitgesproken gestroomlijnde vorm en fijne details ronden het aantrekkelijke en tegelijk klassieke uiterlijk van de Audi Quattro af. In de loop der jaren veranderde het uiterlijk, maar het voertuig bleef altijd trouw aan zijn basislijn. Zo zorgen breed stralende koplampen in plaats van de gedeelde uitvoeringen voor een betere verlichting van de weg en een fris design aan de voorzijde.

Binnenkant

Ook het interieur van de Audi Quattro toont zich ook van zijn klassieke kant. Ook dit is tamelijk sober en onopvallend vormgegeven, hoewel er al veel comfort mogelijk was. Zo zorgde, tegen meerprijs, een airconditioningsysteem in het interieur voor aangename temperaturen, en konden ook elektrische ramen en elektrische buitenspiegels worden besteld. Vergrendelbare wielbouten, een cruise control systeem of centrale vergrendeling mochten ook niet ontbreken. Met twee sportstoelen is de Audi Quattro niet geschikt voor gezinsuitstapjes. Voor twee personen daarentegen is de geboden ruimte echter overtuigend, ook op langere ritten. Het model wordt gekenmerkt door een zeer eenvoudige en intuïtieve bediening van de talrijke functies en wordt nog steeds beschouwd als van hoge kwaliteit.

Bij de Audi Sport Quattro, daarentegen, vallen het exterieur en interieur echter veel sportiever uit. Tot de innovaties behoort de dubbele uitlaatpijp van roestvrij staal.

Audi Quattro interior

Audi Quattro seats interior

Veiligheid

In de jaren negentig was de vraag naar veiligheidsuitrusting veel geringer dan nu. Met ABS, een zeer krachtig remsysteem en een stabiele carrosserie stond het voertuig toch toen al op een goed niveau.

Alternatieven

De Audi RS2 is een goed alternatief voor de Quattro. Als stationwagen overtuigt het voertuig met erg veel ruimte, zeer goede prestaties en een klassiek design. Ook hier zijn de prijzen allesbehalve goedkoop, goed onderhouden modellen kosten vaak meer dan 60.000 euro.

Audi Quattro

Waarom heeft de Audi Quattro zo’n opzien gebaard?
Naast de sterke prestaties en veel rijplezier, stond de vierwielaandrijving van de Audi Quattro centraal. Het was immers het eerste seriemodel met deze technologie.
Hoe duur is de Audi Quattro vandaag?
Wegens het lage aantal geproduceerde eenheden, is de Audi Quattro vandaag zeer zelden beschikbaar als tweedehands auto. Aansprekende aanbiedingen vallen, met prijzen van ten minste 40.000 euro, erg duur uit.